Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Njemačka izdvaja 4,8 mlrd eura za radnike zbog ukidanja korištenja ugljena

Početkom siječnja njemačka je vlada odobrila sporazum vrijedan više milijardi eura kako bi kompenzirala troškove energetskim kompanijama i regijama koje će puno izgubiti u procesu ukidanja upotrebe ugljena.
22. siječnja 2020. u 07:24 1 komentara 749 prikaza
Termoelektrana
Foto: FrankHoemann/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Njemačka vlada izdvojit će 4,81 milijardu eura kako bi podržala radnike koji se bliže mirovini, a koji će izgubiti posao zbog plana da zemlja prekine koristiti smeđi ugljen do 2038. godine.

Berlinski summit BERLINSKI SUMMIT Merkel traži mir kako bi se smanjio broj izbjeglica

„Procjenjuje se da će trošak potpore biti najviše 4,81 milijardu eura u razdoblju od 2020. do 2043. godine”, navodi se u nacrtu zakona njemačkog ministarstva gospodarstva.

U dokumentu se dodaje da će dvije trećine iznosa pokriti savezna vlada, dok će preostalu trećinu pokriti države pogođene postupnim ukidanjem lignita.

Rudari stari 58 godina i više, koji će izgubiti posao kao dio promjene politike, mogu dobiti pristup sredstvima kako bi premostili razdoblje do pet godina do umirovljenja. Također mogu imati subvencioniranu mirovinu ako njihov gubitak posla rezultira nižim isplatama.

Početkom siječnja njemačka je vlada odobrila sporazum vrijedan više milijardi eura kako bi kompenzirala troškove energetskim kompanijama i regijama koje će puno izgubiti u procesu ukidanja upotrebe ugljena.

Ilustracija MIROVINSKI FONDOVI Iz drugog stupa isplaćeno 844 milijuna kuna

Ministar financija Olaf Scholz rekao je da će operatorima termoelektrana na ugljen biti dodijeljeno ukupno 4,35 milijarde eura kompenzacija za postupno napuštanje ugljena.

Uz naknadu za prerano zatvaranje tvornica energetskih kompanija, regije zahvaćene tim industrijskim promjenama trebaju dobiti 40 milijardi eura državnih sredstava za udaljavanje svojih lokalnih gospodarstva od ovisnosti o ugljenu.

Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • tovaravot:

    planiranje unaprijed! velika nepoznanica za zabokrecinu koja gleda di jos uvalit koji termoelektranu na ugljen i trovat ljude