Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvoje Šimović:

'Još nije vrijeme za niži PDV, cijene bi ostale iste, a marže narasle'

Izvaredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Hrvoje Šimović
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
15.06.2018.
u 16:10

Anketa među 300 poreznih stručnjaka pokazala da ih je većina sklona porezu na nekretnine te je upitno ima li odgoda ovog poreza smisla

Ako govorimo o poreznoj politici, mislim da još postoji prostor za rasterećenje dohodaka od rada. PDV za sada ne bih mijenjao, prije svega zbog financijskih učinaka koji u ovom trenutku čine proračun i javne financije stabilnima, prokomentirao je izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu Zagreb Hrvoje Šimović koji je prije nekoliko godina anketirao tristotinjak pripadnika akademske zajednice, poreznih savjetnika, stručnjaka iz Porezne uprave i drugih relevantnih subjekata privatnog i javnog sektora kako bi doznao njihovo mišljenje o našoj poreznoj politici. Šimović kaže da je većina ispitanika dala prednost načelu pravednosti ispred načela učinkovitosti u kreiranju porezne politike.

Korist poduzetnicima

– Što se tiče poreza na nekretnine, ispitanici su se većinom pozitivno izjasnili o uvođenju poreza, ali se radilo o prijedlogu poreza na nekretnine tadašnje Vlade. Uglavnom, nitko ne zagovara povećanje ukupnog poreznog opterećenja nego preraspodjelu poreznog opterećenja među različitim poreznim osnovicama. Budući da Hrvatska, promatrano u odnosu na EU, relativno nisko oporezuje imovinu pa time i nekretnine, uvođenje poreza na nekretnine može se promatrati kao svojevrsni kompenzacijski faktor za sniženje poreznog opterećenja rada pa i potrošnje (PDV).

– Iako je Vlada privremeno odustala od uvođenja poreza na nekretnine, svakako bih nastavio s pripremama i javnom raspravom o uvođenju tog poreza. Društveno nasljeđe i tranzicijske potrebe u Hrvatskoj godinama su oporezivanje kapitala i imovine stavljale u drugi plan i bilo je pitanje vremena kada će se takva politika promijeniti. Izvjesno je da će porez na nekretnine kad-tad biti uveden, a pitanje je dobivamo li uopće nešto njegovom odgodom – kaže Šimović. Njegova je procjena da bi snižavanje opće stope PDV-a primarno koristilo poduzetnicima.

Izazov mirovinska reforma

– Ne vjerujem da bi došlo do snižavanja cijena pa time i nekih koristi za građane, nego bi isključivo došlo do povećanja marže poduzetnika, čime bi se mogao otvoriti prostor za neke nove investicijske aktivnosti. No, simbolično snižavanje stope od 1 ili 2 postotna poena nema prevelikog smisla. Općenito, smatram da još nije trenutak za snižavanje opće stope PDV-a. Predugo je Hrvatska imala visoke deficite, a javni dug je i dalje izrazito visok. Jedna godina proračunskog suficita previše raspiruje maštu o velikim poreznim rasterećenjima. Do njih objektivno ne može doći dok se dugoročno ne stabilizira rashodna strana proračuna, prije svega izdaci za mirovine, zdravstvo, plaće u javnom sektoru itd., što je puno veći izazov – kaže Šimović.

Razne promjene zakona i usklađivanja s raznim trendovima i potrebama EU ne mogu se, kaže Šimović, nazivati reformama.

– Od ostalih segmenata gospodarstva, nadam se realizaciji odnosno početku realizacije najavljenih energetskih projekata te tome da će najavljena mirovinska reforma biti dovoljno obuhvatna i hrabra da se može nazvati reformom. To su područja na kojima vidim mogućnost najvećeg napretka – zaključio je Šimović.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Izvaredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Hrvoje Šimović
1/10

Komentara 9

MI
midea
17:50 15.06.2018.

svi smo bi budale koje dozvoljavaju pojedincima da nam naplačuju 25% za svaku glupost !

MU
Muzakus
16:39 15.06.2018.

Smanjiti javnu upravu za pola, 100 000 zaposlenika manje, to je oko 20 milijardi kuna manje godisnje, tada se moze porez na place prebaciti u flat rate 12 %, zdrastveni doprinos takodjer smanjiti jer ima iz proracuna dovoljno i smanjiti jos porez na dobit. PDV ne dirati jer zivimo od turizma i gastarbajtera, a smanjenje bi ionako uzeli strani trgovacki lanci povecanjem marza. I da vidis razlike. Nece biti ni potrebe za uvoznom radnom snagom i kvotama. Jedini je problem sto ce HDZSDPHNS familije morati raditi da zarade a ne kao dosada...

DE
deda1234
19:23 15.06.2018.

Pa da zasto bi netko drugi zaradio ako moze drzava...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije