Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Hrvatski izvoznici u Beču upoznati s austrijskim zakonima i praksom

Skupu su bili nazočni i hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota te ministar savjetnik u Veleposlanstvu Silvio Kus
18. veljače 2015. u 22:39 0 komentara 637 prikaza
Beč
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/2

 Kako bi se stečenim znanjima i iskustvima doprinijelo rješavanju problema s kojima se suočavaju hrvatske tvrtke izvoznice u Austriju, te razmjenom informacija utjecalo na stvaranje povoljnije klime za sadašnje i buduće izvoznike, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji organiziralo je u srijedu poslijepodne u Beču drugo okupljanje hrvatskih izvoznika na austrijsko tržište. Skupu su bili nazočni i hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota te ministar savjetnik u Veleposlanstvu Silvio Kus.

 - Austrijske zakone ne možemo mijenjati, no svrha nam je napraviti neformalnu platformu čija bi zadaća bila pokušat izboriti ostvarivanje uvjeta koji bi pogodovali hrvatskim izvoznicima kako bi lakše izašli na austrijsko tržište, ali i olakšati kontakte poduzetnicima na obje strane, rekao je veleposlanik Bakota.   

S zakonskim rješenjima i praksom poslovanja u Austriji predstavnike desetak tvrtki iz Hrvatske, pretežno građevinarskih, upoznali su bečki odvjetnici, Hrvatica Tanja Cukon i Karl Newole izlaganjima na temu „ Uspješno upućivanje radnika hrvatskih tvrtki na rad u Austriju i izdavanje radnih dozvola“ te „Mogućnosti osnivanja tvrtki“.

- Iako je Hrvatska članica EU, upućivanje radnika iz Hrvatske u Austriju podliježe ograničenjima“, rekla je Cukon, napomenuvši kako se nije „lako snaći u moru austrijskih propisa“. Njezin kolega Newole dao je uvid u mogućnosti osnivanja tvrtki i podružnica u Austriji.

 - Austrijsko tržište je zahtjevno, ali je vrijedno truda, rekao je ministar savjetnik Kus naglasivši posebno značaj sinergije djelovanja međusobnim povezivanjem Hrvata i hrvatskih poduzetnika u Austriji s tvrtkama izvoznicama u Hrvatskoj koje žele izaći na austrijsko tržište.

 - U tome nam mnogo može pomoći Hrvatska gospodarska agencija u Gradišću austrijskim iskustvima, ustvrdio je Kus, napomenuvši da je pokrajina Gradišće učinkovito koristila sredstava iz EU fondova na području ekologije, iskorištavanja obnovljivih izvora energije, ekologije, turizma i poljoprivrede.

Direktor Hrvatske gospodarske komore u Gradišću Thomas Tomsich izrazio je spremnost ove austrijske institucije i gradišćanskih Hrvata u povezivanju hrvatskih poduzetnika i tvrtki u Austriji s onima u Hrvatskoj.

 - Našim brojnim kontaktima kako u austrijskim institucijama tako i u tvrtkama možemo pomoći i već smo pomogli hrvatskim izvoznicima, rekao je Tomsich.

Uplift.hr
ZLATA VRIJEDNI
Znate li tko su bili mentori Marku Zuckerbergu i Bill Gatesu?
Artupunktura
Revitalizacija metropole kroz spoj kulture i turizma
Zagreb se danas transformira u umjetničku galeriju na otvorenom
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.