Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPG ZLATA VRIJEDAN

Dobitnica devetog Agro Oskara je Anita Trojanović: Bit će mi to odličan poticaj za dalje

Mala Ludina: Proglašenje najboljeg OPG-a u izboru Večernjeg lista "Zlata vrijedan"
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
1/37
02.09.2022.
u 23:05

U izboru Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede u kojem svaku županiju te Grad Zagreb predstavlja po jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo drugo je mjesto pripalo obitelji Palinkaš, devedesetih prognanima iz Vukovara, a danas vlasnicima imanja Pavlomir smještenog između Novog Vinodolskog i Bribira gdje imaju vinograde, kušaonicu i trgovinu.

Anita Trojanović iz Paljeg Brda u Konavlima dobitnica je devetog Agro Oskara. Nagradu je ovoj 30-godišnjakinji iz sela na krajnjem jugu Hrvatske na današnjoj svečanoj završnici izbora za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo – Zlata vrijedan uručila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

- Bit će mi to odličan poticaj za dalje - rekla je vidno izneneđena Anita, vlasnica OPG-a na kojem s roditeljima Marijom i Nikšom drži krave, pravi sir, uzgaja voće i povrće.

Mala Ludina: Proglašenje najboljeg OPG-a u izboru Večernjeg lista "Zlata vrijedan"
1/31

Anita je na zagrebačkom Agoronomskom fakultetu završila krajobraznu arhitekturu no ni trenutka nije dvojila da se po završetku studija vrati u svoje pitoreskno selo na tromeđi Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore gdje se u srcu šume smjestilo gospodarstvo obitelji Trojanović na kojem se uređuje i stoljetnu kamena kuća za odmor, s vinski podrumom. Štemanje terase i kupaone Anita, kojoj je san da ima i  mali bager, da može kopati kanale i čistiti oko kuće, već je sama obavila. Ova svestrana poljoprivrednica aktivna je u Udruzi Dragodid s kojom pravi suhozide i podučava umijeću njegove izgradnje. Za osvojeno prvo mjesto Anita Trojanović dobila je 30 tisuća kuna.

U izboru Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede u kojem svaku županiju te Grad Zagreb predstavlja po jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo drugo je mjesto pripalo obitelji Palinkaš, devedesetih prognanima iz Vukovara, a danas vlasnicima imanja Pavlomir smještenog između Novog Vinodolskog i Bribira gdje imaju vinograde, kušaonicu i trgovinu.

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Ček na iznos od 20 tisuća kuna Spomenki Palinkaš uručila je Žana Lovrić, direktorica nabave prehrane Spara, generalnog pokrovitelja izbora. Direktorica je pozvala sve ovogodišnje finaliste, ali i druge OPG-ovce da se jave Sparu kako bi dogovorili suradnju.

U ime Spara Hrvatska čestitamo svima koji su sudjelovali u izboru OPG Zlata vrijedan. Ponosni smo na naše višegodišnje partnerstvo u ovom vrijednom i važnom projektu – rekla je Lovrić.

- Hvala svima – kazala je Spomenka čiji je suprug zaslužan što se žlahtina vratila u Vinodol.

Nakon što je preuzela nagradu rekla nam je da svome Miroslavu neće ni reći za nju već će ga pustiti da u nedjelju u 16.05 sati na Drugom programu pogleda snimku s dodjele i ondje vidi.

Urednik plodova zemlje na HRT-u, koji je partner projekta, te ujedno i član žirija koji je dobitnike i odabrao, Vlatko Grgurić, obitelji Buretić iz Boljunskog Polja predao je nagradu u iznosu od 10 tisuća kuna za osvojeno treće mjesto u izboru. Buretići u malom istarskom  selu podno Učke imaju farmu krava i siranu u kojoj prerađuju mlijeko sa svoje farme. Nagradu je preuzela supruga vlasnika, Margita.

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

I dok je nagrada za prvo mjesto otišla na krajnji jug, nagrada za najbolju mladu nadu u poljoprivredi otišla je na krajnji istok, u Vrbanju, na OPG Ivana Spajića. Mladom je poljoprivredniku koji u Slavoniji uzgaja svinje, krave i koze i ima svoju mesnicu te zapošljava radnike ček na deset tisuća kuna uručio predsjednik žirija, Stjepan Blažević iz Večernjeg lista.

Ivan ima puno planova za daljnji rad pa će tako u svojoj mesnici prodavati i pileće meso i kobasice pravljene od piletine. Planira otvoriti i trgovinu u Vrbanji, na farmi nedaleko od kuće gdje namjerava napraviti i pogon za preradu mesa.  

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Tko je najbolji poljoprivrednik, odlučivali su telefonskim glasovanjem i čitatelji Večernjaka.

Oni su odabrali da ove godine nagrada u iznosu od pet tisuća kuna, mobitel i e-pretplata na Večernji list ode u selo Nedeljanec, na OPG Fabijana Kolačka, proizvođača luka i krumpira. Vrijednom je Fabijanu nagradu predao glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić.

02.09.2022., Mala Ludina - Seoski turizam Moslavacka prica, proglasenje najboljeg OPG-a u izboru Vecernjeg lista "Zlata vrijedan". Drazen KLaric Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

A kako je bilo na svečanoj završnici devetog izbora za najbolji OPG održanoj na prekrasnom imanju Moslavačka priča u Maloj Ludini gdje su nastupili tamburaški sastav Gazde, pobjednica Splitskog festivala Lorena Bućan i vokakni ansambl "Lipe" iz Siska, pogledajte u nedjelju u 16.05 na Drugom programu HRT-a. Voditeljice programa bile su Barbara Kolar i Martina Validžić.

Komentara 1

LU
Luster
23:18 02.09.2022.

Agro Oscar? 🤦🏻‍♂️

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije