Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BESPLATNA RADNA SNAGA

Dobavljače pamuka za Adidas, Esprit i H&M terete za ropski rad

Branje pamuka
Foto: Getty Images
VL
Autor
Valentina Wiesner
14.11.2019.
u 13:06

Nakon što su objavljene informacije da je jedna od najvećih svjetskih regija za proizvodnju pamuka kompromitirana na ovaj način, H&M, Adidas i Esprit najavili su da sirovinu više neće nabavljati od njih.

Povijest se ponavlja! Jedna od prvih asocijacija na ropski rad u prošlosti vezana je uz crne berače pamuka na američkim poljima, no porazna je činjenica da takva eksploatacija nije sramotni relikt prošlosti. UN i organizacije za zaštitu ljudskih prava upozoravaju već neko vrijeme da se pamuk koji najveći svjetski trgovci odjećom nabavljaju iz kineske pokrajine Xinjiang proizvodi – ropskim radom. Prema njihovim informacijama, gotovo milijun pripadnika muslimanske manjine Ujguri, ali i drugih etničkih skupina, Kinezi drže u radnim logorima.

Na crnim listama

Nakon što su objavljene informacije da je jedna od najvećih svjetskih regija za proizvodnju pamuka kompromitirana na ovaj način, H&M, Adidas i Esprit najavili su da sirovinu više neće nabavljati od njih. Australski Cotton On i Target Australia također su otkazali nabavu, a mnogi šute jer im nije u interesu da se spominju u ovom kontekstu. No, neki ne mogu sakriti povezanost: japanski trgovci Muji i Uniqlo sami su se izdali jer su u reklamama isticali da je pamuk koji koriste porijeklom iz Xinjianga.

Muji je u oglasu naglašavao da su njihove “meke i prozračne” muške košulje proizvedene od organskog pamuka “delikatno i cjelovito odabranog u Xinjiangu”, a sličan je bio i reklamni sadržaj za košulje Uniqla. Referencu je Uniqlo kasnije uklonio iz oglasa zbog “složenost ovog problema”. Objavili su i da nemaju proizvodne partnere locirane u Xinjiangu te da se njihovi kooperanti moraju pridržavati strogog kodeksa ponašanja. Nedavno je i SAD zabranio uvoz iz Xinjianga te izdao vizna ograničenja za ključne kineske dužnosnike. Kineski je pamuk sad na crnoj listi jer više nitko nije siguran da u lanac opskrbe nije utkan prisilni rad, ako nabavlja sirovinu iz Kine u kojoj se uzgaja 26 posto svjetskih zaliha pamuka, a čak 84 posto od toga dolazi iz Xinjianga.

Interne istrage

Prema izvještajima grupa za zaštitu ljudskih prava radne kampove kineske vlasti koriste kako bi manjinske skupine “integrirali” – prisiljavaju ih da uče mandarinski kineski, prisegnu odanost predsjedniku Xi Jinpingu, odreknu se svoje vjere ili je u najboljem slučaju kritiziraju. Radne logore nazivaju “centrima za stručno osposobljavanje” koji im osiguravaju radna mjesta i pomažu da se uklope u kinesko društvo, pod izlikom sprečavanja terorizma. Amy Lehr, direktorica CSIS Inicijative za ljudska prava, ističe da veliki zapadni brendovi najčešće pamuk ne kupuju izravno iz tvornica u Xinjiangu, nego tkanina prođe nekoliko faza obrade nakon što izađe iz regije u kojoj se uzgaja.

Unatoč tome, Wall Street Journal uspio je dokazati da je pamuk iz tamošnje tvornice Huafu završio u lancima opskrbe međunarodnih trgovaca, uključujući H&M, Esprit i Adidas. Gotovo polovica od 150 najvećih europskih tvrtki, među kojima Volkswagen, Siemens, Kraft Heinz, Coca-Cola i Gap, povezana je s tvrtkama u kineskoj pokrajini koja je poznata i po proizvodnji pasirane rajčice.

Iz Adidasa su BBC-u izjavili da nemaju ugovor s tvornicom Huafu, ali da istražuju tvrdnje te su dok ne dovrše istragu svojim dobavljačima zabranili nabavu od njih. Esprit je priznao da je utvrdio kako je mala količina pamuka za izradu njihove odjeće, došla iz tvornice Huafu, dok u H&M-u tvrde da nemaju poslovnog odnosa s bilo kojim proizvođačem u regiji Xinjiang.

– Imamo neizravni poslovni odnos s predionicom kompanije Huafu u Shanyuu koja se ne nalazi u regiji Xinjiang – kažu u H&M-u koji je zatražio pristup pogonima, ali nije utvrdio prisilni rad.

Istragu je provela i Ikea, također bez rezultata da je posrijedi ropski rad. Utvrdili ga ili ne, procjenjuje se da više od 30 milijuna ljudi u svijetu žive kao robovi. Ovo je samo vrh ledene sante koja odolijeva civilizacijskim dosezima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije