Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministrica Vučković:

Do 2030. proizvodit ćemo hrane za 30 milijardi kuna

Zagreb: Održana konferencija "Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva"
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/2
16.10.2021.
u 19:23

Kroz Europski fond za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu 2021.-2027. alokacija u ribarstvu bit će pak veća od 300 milijuna eura, čulo se na konferenciji.

Strategijom poljoprivrede 2021.-2027., koja je u saborskoj proceduri, do 2030. povećat će se vrijednost poljoprivredne proizvodnje na 30 milijardi kuna godišnje. Za njezinu provedbu potrebna su sredstva od 7,5 milijardi eura, pri čemu je Vlada putem višegodišnjeg financijskog okvira, NPOO i planiranjem državnog proračuna do 2027. osigurala više od pet milijardi eura, kazala je danas ministrica poljoprivrede Marija Vučković na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, ističući kako je riječ o strateškoj grani gospodarstva pred kojom su veliki izazovi te ambiciozni ciljevi.

Prioriteti ministarstva u okviru NPOO-a usmjereni su na unapređenje korištenja prirodnih resursa i jačanja lanca opskrbe hranom, izgradnju i opremanje logističko-distributivnih centara za voće i povrće, provođenje projekata komasacije, investicije u digitalnu transformaciju poljoprivrede te unapređenje sustava doniranja hrane, za što je osigurano gotovo milijardu kuna.

Prilike za rast sektora Vučković vidi u jačanju veza s prehrambenom industrijom, stvaranju dodane vrijednosti i novih radnih mjesta, otvaranju novih mogućnosti plasmana na tržištu smanjenjem uvoza i diferenciranjem ponude, smanjenju troškova u proizvodnji boljom prilagodbom klimatskim uvjetima, ulaganjima u osnovnu infrastrukturu i usluge u ruralnim područjima koja pozitivno utječu na prihode u poljoprivredi, poboljšanju učinkovitosti poljoprivrednih potpora preraspodjelom među korisnicima te korištenju i poticanju na korištenje novih tehnologija koje olakšavaju prijenos znanja i informacija te pristup tržištu.

16.10.2021., Zagreb - U hotelu Sheraton odrzana je konferencija "2. Dani poljoprivrede, ribarstva i sumarstva" te su urucene odluke i ugovore iz mjera Programa ruralnog razvoja i Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo. Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic i ministrica poljoprivrede Marija Vuckovic.
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva danas su dodijeljeni i ugovori vrijedni 8,7 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja te Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo od više od 29 milijuna kuna. Predstavljena je i jedinstvena nacionalna oznaka “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”, koju u trgovinama već imaju domaće jabuke proizvođača PZ Jabuka HR. Putem te oznake potrošač je informiran da kupuje domaći proizvod dodane vrijednosti, provjerene kvalitete – da je upravo Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja njegove proizvodnje ili prerade. Nakon Dokazane kvalitete u sektoru voća, oznaku će dobiti i domaća konzumna jaja, a zaprimljen je i zahtjev za sektor proizvodnje povrća.

U međuresornoj raspravi o perspektivama poljoprivrede u kontekstu nove Zajedničke poljoprivredne politike EU obilježene klimatskim promjenama, u kojoj su sudjelovali predstavnici resornih ministarstava poljoprivrede, gospodarstva i održivog razvoja, HPK, tvrtki Koka, Valamar i Agrivi te konzultantske kuće Smarter i PO JabukaHR detektirane su prijetnje i izazovi te konkretne prilike za rast hrvatske poljoprivrede, uz zaključak kako digitalizacija više nije budućnost nego sadašnjost.

– Za postizanje klimatsko-okolišnih ciljeva na društveno i gospodarski održiv način za poljoprivrednike ključno je uvođenje novih tehnologija i inovacija, osiguravanje stabilnosti kroz ulaganja u distribucijske centre, jačanje proizvođačkih organizacija, navodnjavanje kao jedan od značajnih instrumenata za borbu protiv klimatskih promjena, uz daljnji pristup povezivanja primarne i prehrambene industrije te kvalitetnog raspolaganja europskim sredstvima – rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

Kroz Europski fond za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu 2021.-2027. alokacija u ribarstvu bit će pak veća od 300 milijuna eura, čulo se na konferenciji. Zacrtana su četiri prioriteta: ribarstvo i očuvanje bioresursa, akvakultura, prerada i stavljanje na tržište, održivo plavo gospodarstvo i razvoj ribarskih te akvakulturnih zajednica i međunarodno upravljanje oceanima.

Ključne riječi

Komentara 1

VI
vidum
12:40 17.10.2021.

Znači da sad proizvodimo za 50?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije