Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Tko će profitirati novim zakonom za podjelu zemlje?

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu se dosad mijenjao 18. puta.
16. rujna 2021. u 19:15 2 komentara 1478 prikaza
Zlata Vrijedan
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatska bi do 2030. poljoprivrednu proizvodnju trebala povećati za jednu trećinu, s lanjskih 19,2 na 30 milijardi kuna, produktivnost rada za 60%, tov domaćih svinja za 35, goveda za 20%, navodnjavanje za 25.000 hektara, udjel prehrambene industrije u BDP-u za 20%..., predviđanja su nove strategije poljoprivrede koja je u postupku donošenja. No bez zemlje su sve to prazne riječi na papiru, kažu poljoprivrednici koji već godinama čekaju Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji će ići naruku ozbiljnim proizvođačima, koji potpore (što im je i svrha) ulažu u dalju proizvodnju i pune državni proračun, dok bi se “neto primateljima potpora” trebala baviti socijalna politika.

Cut flower industry in Ecuador
VELIKA ISTRAGA
Alarmantan nalaz: Kontaminirani smo. Kancerogenih pesticida ima i u našim krevetima!
Serb shot and policemen injured in Kosovo clashes
VELIKA ANALIZA
Balkan vrije, hoće li se opet zapaliti? Analitičari za Večernji otkrivaju prijeti li Kosovu rat
Umirovljenik kopa po kontejneru
ANALIZA
Kako zaustaviti divljanje cijena: Inflacija ruši standard i prijeti uvođenju eura
  • francekmali:

    Koja katastrofa,kukuruz,pšenica,uljana repica i soja se sa kombajna tovare u šlepere za Italiju ,Austriju i Njemačku,a uvozi pakirani mlijeko po 2,99 kn za litru ili svinjski but za 22,99 kuna za kilu ,a da o ostalim stvarima n govorimo !!! ... prikaži još! Istovrem no uz cijenu kukuruza od 2 kune nekim ljudima plaćaju mlijeko po 1,5-2,5 kune za litru,stočarstvo je u SLOBODNOM PADU,i nikoga to nije briga !!! Najbitniji su POTICAJI,POTPIRE I NOVAC IZ EU FONDOVA!!! STANJE U POLJOPRIVREDI JE HRVATSKA NACIONALNA SRAMOTA !!!

  • sisavac:

    kad shvatiš da mi nismo u stanju proizvesti pšenicu dovoljno kvalitetnu za tjesteninu, da naša pšenica na tržištu kotira dosta loše, i da ide uglavnom za stočnu hranu, a kvalitetnu uvozimo jer moramo, onda shvatiš kud smo došli. kad shvatiš ... prikaži još! da je zapadna poljoprivreda masno subvencionirana, a mi se borimo da našima ukinemo i to malo što dobivaju, onda shvatiš kud idemo. kad čuješ da un traži od bogatih da ukinu subvencije, jer to nije tržišno, shvatiš da se nešto globalno mijenja. ako su troškovi proizvodnje 1 kg svinjskog mesa veći od 30 kuna, zapitaj se što si to kupio za 17 kuna kilu. i otkud takav 'popust'.