Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mudrinić o konkurentnosti Hrvatske:

Četvrta industrijska revolucija je počela, a još nismo spremni

ivica mudrinić
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
29.09.2016.
u 07:00

Stare hrvatske boljke su niska sposobnost za privlačenje talenata i učinak poreza na rad, ali standardno smo dobri u kvaliteti cesta

Zaustavljen je pad Hrvatske na ljestvici konkurentnosti pa je prema izvješću za 2016. Hrvatska među 138 zemalja svijeta na 74. mjestu. Napredak je to za tri mjesta u odnosu na lani, ali lagani tempo napretka ostavlja nas među najmanje konkurentnim zemljama okruženja. Iza nas su u regiji tek Grčka, Srbija i Crna Gora čija je konkurentnost pala za 12 mjesta.

Prestigla nas i Bugarska

Promatra li se dugoročniji trend, Hrvatska je u nezavidnom položaju jer je pretkrizne 2008. bila na 61. mjestu pa je de facto nazadovala, a Bugarska, po BDP-u po stanovniku jedina u EU siromašnija od Hrvatske, to je razdoblje iskoristila za pojednostavljenje poslovanja pa je sa 76. mjesta skočila na 50. mjesto. Naše stare boljke ponavljaju se iz godine u godinu pa smo među najgorima po ukupnim troškovima poljoprivredne politike (136.), sposobnosti zemlje za privlačenje i zadržavanje talenata, učinku porezne politike na motivaciju za rad i ulaganja. Standardno visoke ocjene dobivamo za kvalitetu cesta koje su 18. najbolje u svijetu te udjelu izvoza u BDP-u, a već je poznato da imamo najmanju stopu HIV-a u svijetu. Znatno smo unaprijedili zaštitu ulagača po kojoj smo s 55. mjesta skočili na 29. mjesto, a jače štitimo i manjinske dioničare iako smo u tome, unatoč napretku, tek 96.

Stalni pad inovativnosti

Bilježi se i bolji saldo državnog proračuna i nacionalne štednja.

– Izvješće potvrđuje realnu ocjenu stanja hrvatskog društva i gospodarstva. Uočljivo je blago povećanje konkurentnosti, međutim, nedovoljno da bismo bolje i sigurnije živjeli. Zabrinjavajući je konstantni pad inovativnosti, tehnološke spremnosti i razvijenost financijskog tržišta. Imajući u vidu da je počela četvrta industrijska revolucija, pad inovativnosti i drugi pokazatelji ukazuju na relativnu nespremnost Hrvatske u tome. Osim nužnog pokretanja reformi, o kojima govorimo više od desetljeća, očito je potrebna jasna vizija hrvatske budućnosti – komentirao je najnovije podatke o Hrvatskoj Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.     

>> Marić: Ne možemo biti sasvim zadovoljni dinamikom pomaka na ljestvici konkurentnosti

Komentara 5

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
07:59 29.09.2016.

Nakon što je Ivica Mudrinić kao visoki i odgovorni dužnosnik hrvatske vlade sudjelovao u pripremi "prodaje" Hrvatskih telekomunikacija za iznos od 4-5 godišnjih dobiti postao je i direktor te kompanije, sada u stranom vlasništvu. Rezultat je zadnje mjesto u Europi (mislim na EU) prema propusnosti širokopojasnih veza i prvo mjesto u Europi po cijeni telekomunikacijskih usluga za hrvatske građane. Večernji list teško da je mogao naći boljeg stručnjaka od njega da objasni hrvatskoj javnosti kako se radi posao.

Avatar nijeminišta
nijeminišta
08:15 29.09.2016.

e baš se pravi prodavač magle našao davati mudre savjete. došao je u hrvatsku i predstavljao se kao veliki stručnjak i vlasnik hrpe patenata... a ispostavilo se da ima jedino patent za prodavanje magluštine...

GL
glupost
09:51 29.09.2016.

Neznam koja je to industrijska revolucija, samo znam da bi moglo doci do gradanske revolucije ako tako nstavite lagati, te price slusam vec 25 godina, jedino sto se pomaklo za tih 25 godina to su dugovi HR i to prema gore,to je jedini kontinuitet st HR ima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije