Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBAR TEK

Ovaj zdravi doručak nećete preskočiti

Foto: Shutterstock
1/5
30.08.2023.
u 07:00

Slanu proteinsku palačinku sa slanutkovim brašnom možete kombinirati sa salatom ili poslužiti uz jaje, a uz integralni bi tost dobro išao i maslac od badema

Koliko ste puta čuli da je doručak najvažniji obrok u danu te da ga nikako ne biste smjeli preskakati? Puno puta, zacijelo. A koliko ste puta prekršili to pravilo koje proizlazi iz činjenice da nam doručak treba osigurati prvu energiju ključnu za dobro funkcioniranje tijekom dana? U nadi da odgovor i ovdje nije "puno puta" te sa spoznajom da nije uvijek lako ni smisliti ni u žurbi pripremiti zdravi doručak, donosimo nekoliko prijedloga za upravo takav početak dana – zdrav i brz. I ukusan, naravno. Inspiraciju smo našli u Tvornici zdrave hrane, no osnove su više-manje poznate. Kombinirati treba kvalitetne namirnice, mliječne proizvode koji su izvori proteina i kalcija, integralno pecivo ili pahuljice koji bi nas trebali namiriti ugljikohidratima te voće koje će nas opskrbiti vlaknima, mineralima i vitaminima. Dobro je stoga posegnuti za jajima, grčkim jogurtom, zobenim pahuljicama, zobenom kašom, svježim sirom, integralnim tostom, proteinskim shakeovima, voćem i orašastim plodovima... 

Naravno, zobene pahuljice najjednostavnija su i najhranjivija opcija. Možete ih dopuniti i chia sjemenkama ili raznim voćem i/ili orašastim plodovima. Možete ih pripremiti i večer ranije, pa ujutro samo ubaciti svježe dodatke (orašaste plodove, listiće badema, svježe voće...). U tom slučaju, večer ranije 50 grama zobenih pahuljica ubacite u staklenku i prelijte s jednom šalicom napitka od badema (omjer tekućine i zobi treba biti 2:1). Dodajte žlicu chia sjemenki, po dvije žlice kikiriki maslaca i javorovog sirupa i žličicu arome vanilije. Promiješajte, poklopite i ostavite u hladnjaku preko noći. 

Druga ideja je proteinska palačinka sa slanutkovim brašnom koju možete kombinirati sa salatom ili uz jaje, s obzirom da je ova palačinka slana. Pomiješajte 115 grama slanutkovog brašna, žlicu maslinova ulja, trećinu žličice soli, na vrh noža praška za pecivo, 225 ml vode. Na malo (maslinovog) ulja ispecite palačinke i dodajte im kombinaciju po želji.
Više ste za slatki početak dana? Ali baš vam se ne jede kaša... Ništa zato. Integralni tost kombinirajte s maslacem od badema, bez soli, bez šećera i bez palminog ulja. Samo istostirajte kruh te ga premažite maslacem od badema. Ili kikirikija, ako vam je taj draži. Ako želite, možete uz njega poslužiti i voće.

Komentara 1

ZZ
Zvir Zvirek
08:26 30.08.2023.

Je kak ne.. Slanutek = histamin boom! Sam dejte..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije