Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skup javni prijevoz

Policija upozorava - kradljivcima bicikli postali “vruća roba”

bicikl
Arhivska fotografija
08.03.2012.
u 08:00

Zbog porasta cijena javnog prijevoza, ali i goriva u Policijskoj upravi zagrebačkoj očekuju porast broja krađa bicikala

Sve niži standard građana i sve viša cijena benzina te javnog prijevoza dovest će ove godine do rekordnog broja biciklista u zagrebačkom prometu. Nažalost, i do krađa bicikala, strahuje zagrebačka policija, čija statistika bilježi stopostotni porast broja krađa bicikala.

Prodaja preko oglasnika

Procvat krađa bicikala očekuje se tek ovog proljeća, procjenjuju u policiji. A kako i ne bi kad je prosječna cijena bicikla 1500 kuna, a neki modeli stoje gotovo 60.000 kuna.

– Mnogi građani sjednu na bicikl kako bi skoknuli do prodavaonice, pošte i slično, a upravo će to biti trenutak koji će zbog krađe dugo pamtiti – smatra zagrebačka policija poručujući da se najviše krade na ulicama, ali i iz šupa, sa stubišta, iz zatvorenih i slabo osiguranih podrumskih prostorija.

U 2009. godini policija je evidentirala 411 krađa, a lani je ukraden 801 bicikl. Od toga je pronađeno 25 posto ukradenih bicikla. Sve se češće “vruća roba” nudi u oglasnicima. Lov na kradljivce osim policije provodi i udruga Moj bicikl, koja na svojim web-stranicama ima svojevrsnu tjeralicu.

– Tu nam ljudi prijavljuju krađu svog bicikla. U deset godina temeljem "tjeralice" pronašli smo samo pet bicikla – kazala je Darinka Jug, predsjednica udruge.

Uvijek tražiti račun

Ujedno upozorava da građani ne kupuju bicikle bez računa, a sumnjive ponude prijave policiji.

– Bicikl treba fotografirati, zabilježiti njegove karakteristike, a ako nema brojeva na okviru bicikla, odvezite ga bravaru da unese neki karakteristični prepoznatljiv broj i znak – savjetuje policija.

Komentara 18

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
08:24 08.03.2012.

Hm Mojoj kćeri su na Badnjak lopine ukrale bicikl, doduše dosta dobar i skup ali. N stubištu u zgradi sa video i svakakvim drugim nadzorom, presjekli su sajlu za vezanje bicikla profesionalnim alatom. I sad zamisli tipa koji svom djetetuu pod bor stavi bicikl koji je ukrao. Ma je.em ja mater i njemu i njgovom praznovanju na takav način. Bolje da ga nikad ne nađu, jer ne odgovaram za sebe. Stvarno je idiotizam u ovoj zemlji dosegao vrhunac.

MI
mightymraz
08:44 08.03.2012.

Meni su jednom sic ukrali i poludio sam, a da mi cijeli biciklic maznu...ne znam.... Koliko sam cuo da je najkvalitetniji onaj U-Lock od tih lokota? Jel to istina...

DU
Deleted user
08:09 08.03.2012.

ak ti lopov ne ukrade bicikl policajac-lopov ce ti odvaliti kaznu jer se u zagrebu gotovo nigdje ne smije voziti legalno a da to nije po zivot opasna cesta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije