Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Što se mijenja novim modelom otpada? Kante idu pod ključ, a stanari odgovaraju za njihov sadržaj

Sustav će vrijediti jednako za one koji žive u kućama i one u stambenim zgradama, što će potonjima dobro doći, kažu u Gradu, jer će znati da su platili odvoz za točno onoliko otpada koliko su ga i proizveli. A njime se Zagrepčane potiče i da više odvajaju i recikliraju.
22. siječnja 2022. u 08:12 51 komentara 5573 prikaza
storyeditor/2022-01-21/PXL_231121_90786979.jpg
Pogledajte galeriju 1/9

Oni koji proizvedu više miješanog otpada odvoz će plaćati više, a oni koji ga recikliraju plaćat će odvoz manje. Sukus je to novog modela prikupljanja i naplate komunalnog otpada koji je gradonačelnik Tomislav Tomašević najavljivao mjesecima, a temelji se na naplati prema količini, odnosno da Zagrepčani plate samo onoliko litara miješanog otpada koliko su ga i napravili. Grad je na savjetovanje s javnošću uputio i prijedlog odluke, prema kojem će ona biti uvedena 1. srpnja, usvoji li je većina zastupnika na sjednici Gradske skupštine u veljači.

Cijene postaju individualizirane Novi model naplate odvoza otpada u Zagrebu, Tomašević objavio nove cijene

”Popusti” za mame s bebama

Objasnimo to na konkretnom primjeru. Novi model znači da bi prosječno kućanstvo Čistoći putem uplatnice od sada plaćalo samo 45 kuna, što je cijena minimalne javne usluge koja se sad uvodi. Nazovimo to fiksnim dijelom. Varijabilni bi bio broj litara prikupljenog miješanog otpada, a to će se mjeriti u posebnim standardiziranim vrećicama koje će se moći kupiti u trgovinama i trgovačkim lancima. Njihova cijena bit će četiri kune za one od 20 litara, te osam kuna za one od 40 litara zapremnine. Varijabilni dio građani, znači, ne plaćaju izravno Čistoći jer će ona sav prihod dobivati od kupnje vrećica. Jednostavnom matematikom to znači da ono kućanstvo koje mjesečno prikupi samo 20 litara miješanog otpada odvoz će plaćati 49 kuna (45 plus četiri za vrećicu), ono koje prikupi 40 litara platit će ga 53 kune, ako su proizveli 60 litara otpada, mjesečno će za odvoz izdvojiti 57 kuna i tako dalje.

Sustav će vrijediti jednako za one koji žive u kućama i one u stambenim zgradama, što će potonjima dobro doći, kažu u Gradu, jer će znati da su platili odvoz za točno onoliko otpada koliko su ga i proizveli. A njime se Zagrepčane potiče i da više odvajaju i recikliraju.

Zagreb: Susjedi nove žičare žale se na buku NAJSKUPLJA ŽIČARA IKAD Što se događa sa žičarom? Tomašević kaže da kreće u veljači, ljudi se smiju

– Korisnici i kućanstva mogu dobiti i popuste u obliku besplatnih vrećica ako, primjerice, odlaze u reciklažno dvorište ili imaju djecu pa koriste pelene. A tu će biti i socijalni aspekt po kojem najugroženiji građani neće morati platiti fiksni dio – rekao je jučer Tomašević. Uvođenje cijene minimalne javne naknade u iznosu od 48 kuna Grad je pokušavao uvesti i prije, krajem 2019. godine, no privremenom obustavom Ustavnog suda Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom od toga se moralo odustati. U međuvremenu je došao novi Zakon o gospodarenju otpadom, a ove izmjene Grad Zagreb uvodi kako bi se uskladio s njim.

Hoće li računi za odvoz otpada sada Zagrepčanima biti veći ili manji? Ovisi o tome koliko ga mjesečno proizvedu. Kućanstva koja su dosad odvoz plaćala manje od 45 kuna sada će imati nešto veći račun, a ostalima bi se on uglavnom trebao, kažu u Gradu, smanjiti. A zahvaljujući tom modelu smanjiti bi se trebao i broj kanti na ulicama jer će sve završiti pod lokotom, spremljene u dvorišta, haustore ili boksove. Time će se nastojati izbjeći da prolaznici, pogotovo oni u centru grada, u kante namijenjene stanarima odlažu otpad koji ondje ne bi smio biti.

Zagreb: Jure Vukić, predsjednik Uprave tvrtke CEZAR iz grupacije CIOS glomazni otpad Iz C.I.O.S. Grupe reagirali na izjave Sandre Benčić: 'Niti je to 35, niti 40, niti 45 milijuna kuna godišnje...'

– U slučaju da to nije moguće jer poseban prostor ne postoji ili iz njega nije moguće izvući spremnike, vlasnici će od Grada Zagreba tražiti dodjelu javne površine za tipizirane boksove – kažu u Gradu. Obveza stanara, dakako, bit će da te kante otključaju i pripreme za odvoz prije dolaska djelatnika Čistoće.

A tko će kontrolirati kante?

Novi model prikupljanja komunalnog otpada slijedi švicarske i belgijske gradove koji također odvoz naplaćuju prema količini, a postojat će, dakako, i penali za one koji se ponašaju neodgovorno. Ali ipak su mogući, može se primijetiti, i neki problemi. Pitanje koje prvo pada na pamet jest kontrola sadržaja zajedničkih spremnika u stambenim zgradama. Kako će, na primjer, Čistoća znati tko je od stanara u jednom ulazu koristio obične vreće za smeće umjesto standardiziranih i kome će se onda naplatiti penali? Hoće li stanari morati danonoćno špijunirati susjede? U Gradu nisu imali konkretnijeg odgovora osim da će pokušati prikupiti fizičke dokaze za svaki pojedini slučaj te da će svaki ulaz morati biti odgovoran za svoj otpad.

Zagreb: Cro A Porter, 4. večer, poznati
Nove tvrdnje
Nove optužbe Miše Grofa u srpskim medijima: Nikolina je prijateljici preotela Vidoja, a bile su nerazdvojne
Borba protiv umora
Borba protiv umora
Osjećate umor i teško vam se motivirati? Evo nekoliko savjeta da promijenite svoju svakodnevicu
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar abakus1
  abakus1:

  Hajde baš da vidim kako će se ovo provesti u praksi. i To do srpnja :) Kako stvari trenutno stoje, mislim da bismo u drugoj polovici ove godine mogli imati izvanredne izbore za grad Zagreb :D

 • slavenZadravec:

  Odvajanje otpada se vrši zbog recikliranja. Dakle, novinari trebaju inzistirati na podacima o recikliranju - tvrtke, količine, nadzor. Prije novog načina prikupljanja i kažnjavanja gradska uprava mora predočiti jasne dokaze o recikliranju.

 • Pišmevrit:

  Kupili smo skupe kante da smanjimo vrecice ali eto genijalci vracaju vrecuce jer su culi da je to tak u Svici. Nesposobnosst do neba