Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cijene postaju individualizirane

Novi model naplate odvoza otpada u Zagrebu, Tomašević objavio nove cijene

Sanjin Strukic/Robert Anic/Pixsell
21.01.2022.
u 10:12

Broj odvoza ostat će isti, odnosno neće se smanjivati, a kazna za nepoštivanje pravila iznosit će oko 500 kuna

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je danas novi model naplate otpada koji će ovisiti o količini miješanog otpada pojedinog kućanstva. Drugim riječima, cijena usluge odvoza otpada od 1. srpnja sastojat će se od dva dijela – fiksnog koji će iznositi 45 kuna i varijabilnog koji će ovisiti o količini miješanog otpada. 

Detalje sustava naplate usluge sakupljanja komunalnog otpada, Tomašević je predstavio na brifingu novinarima i istaknuo da je to najjeftiniji model za sustav koji je u skladu s novim Zakonom o gospodarenju otpadom, ali i najpravedniji jer potiče odvajanje otpada. 

– Gradska uprava jučer je poslala Odluku o usluzi sakupljanja otpada na javno savjetovanje. Ta odluka donosi se kako bi se Grad Zagreb uskladio s novim Zakonom o gospodarenju otpadom koji je donesen u srpnju prošle godine – kazao je Tomašević u početku, pa nastavio: 

– Ovaj sustav, da bi funkcionirao, traži da se spremnici, kojih je sada oko 200 tisuća na javnim površinama, stave ponovno pod kontrolu vlasnika višestambenih zgrada tako da se stave na posjed i da treće osobe nemaju pristup tim spremnicima.

Istaknuo je da će broj odvoza ostati isti, odnosno neće se smanjivati.

– Prema zakonu, kada gledamo te troškove, obvezna minimalna cijena iznosit će 45 kuna mjesečno, dakle fiksni dio bit će 45 kuna mjesečno, a na to ide varijabilni dio. Građani će varijabilni dio plaćati kroz službene vrećice – rekao je gradonačelnik, dodajući da će vrećica od 20 litara stajati 4 kune i kupovat će se u trgovinama.

Foto: Grad Zagreb

To znači da će građani platiti odvoz samo za onoliko litara otpada koliko su prikupili. Dakle, cijene postaju posve individualizirane i pravilo vrijedi kako za obiteljska tako i za kućanstva u stambenim zgradama.

Usluga bi tako bila jeftinija za one koji odvajaju otpad i tako odlažu manje miješanog komunalnog otpada. Naplaćivat će se samo vrećice za komunalni miješani otpad, dok će ostale vrećice, za plastiku i biootpad, biti kao do sada, besplatne. 

Ovakav model osmišljen je po uzoru na švicarski i belgijski.

– Taj model omogućuje nam da maknemo kante s javnih površina, da nemamo spremnika koji smetaju po nogostupima, ali isto tako omogućuje da smanjimo količinu miješanog otpada u Zagrebu, da povećamo dio koji smo odvojili i koji možemo prodati – rekao je Tomašević.

Razdoblje prilagodbe predviđeno je do 1. srpnja, a u samoj odluci navedeni su slučajevi za koje postoje popusti: za obitelji s malom djecom koje koriste pelene, osobe koje koriste reciklažna dvorišta, a postoje i socijalni kriteriji prema kojem najugroženiji građani neće plaćati fiksni dio.

Kazna za nepoštivanje pravila oko 500 kuna

Cijeli sustav bit će pod kontrolom komunalaca koji odvoze otpad. Uz odvoz, od sada će i kontrolirati sadržaj kanti, a za krivo odloženi otpad, primjerice komunalni otpad koji nije odložen u službenu vrećicu, moći će napisati kaznu u iznosu od 12 mjesečnih paušalnih iznosa, što bi iznosilo oko 500 kuna.

Odluku o usluzi sakupljanja komunalnog otpada, Grad Zagreb jučer je poslalo na 30-dnevno javno savjetovanje. Odluka je, kako je istaknuto, usklađena s novim Zakonom o gospodarenju otpadom te ide prema poticanju odvajanja otpada.

Komentara 203

OP
optrt
10:55 21.01.2022.

Uh bit će zanimljivo gledati kako životinje i ptice razdiru vrećice i raznose smeće po ulicama.

VR
vrbaZG
10:31 21.01.2022.

Živio sam u Belgiji 5 mjeseci i ovo je relativno dobar način, zašto relativno... tamo nema kontejnera, vrećice se bacaju na cestu, ako netko baci u krivoj vrećici ili istekloj (npr. prošlogodišnjoj) smeće stoji tjednima, valjda dok mačke ne probave sve što je bilo u vrećici. Zašto nisu predviđene vrećice manje od 20l'? Živim sam, razdvajam otpad, realno klasičnog smeća 20l ne skupim za mjesec dana, ali to je nemoguće držati mjesec dana, smeće se treba prazniti, i sada ću prazne vrećice s možda par kosti bacati u vrećicama od 20l i za to plaćati 4 kn?! Je li to ekološki?

Avatar Brnjo
Brnjo
10:19 21.01.2022.

Mole se stanari zgrada da kontejnere stave u nečiji dnevni boravak kako ih ne bi punili slučajni prolaznici 🤡

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije