Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vu plavem trnaci

Prije 10 godina imali su 'zanimljivu' ideju. I sad u staroj staji čuvaju blago grada

05.04.2016., Zagreb - Cetvrt Sesvete,  Povjesno etnografski muzej Prigorja  Vu plavim trnaci u Moravcu u vlasnistvu obitelji Strugar.  Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
09.04.2016.
u 10:00

Obitelj Strugar u Moravču u Sesvetama vodi kuću u kojoj je vrijeme stalo. Tkalački stanovi, pisaće mašine, povelje, ali i stari primjerci Večernjaka samo su dio zbirke koju Barbara i Zlatko održavaju 10 godin

U staroj staji – blago čitavoga grada. Bračni par Strugar u Moravču u Sesvetama prije deset godina dobio je, kako sami kažu, “zanimljivu ideju”. U mirovini i bez puno posla odlučili su sve što su imali od svojih prabaka i baka skupiti na jedno mjesto i otvoriti mali muzej u kojem bi današnje generacije mogle vidjeti kako su nekad izgledale tipične kuhinje i sobe.

Upravo s tom mišlju svoju drvenu staju odlučili su renovirati te u nju smjestiti dva tkalačka stana, glineno posuđe, narodne nošnje, stare slike, dinare, registracijske tablice iz vremena kad su se automobili tek pojavili, stolnjake, zipke za djecu, pisaće mašine, razne povelje i darovnice, ali i stare brojeve Večernjaka.

Ime je istaknuto ispred kuće, a piše i da je riječ o povijesno-etnografskom muzeju, što zaintrigira naše posjetitelje

– Moj suprug Zlatko skuplja sve. Starina ga iznimno veseli, a to sad već svi znaju pa mu redovito donose male zbirke iz svojih kuća koje on rado izloži ovdje – govori Barbara Strugar pokazujući nam dio po dio nekadašnje staje ukrašene izvana oslikanim tikvicama, ali i kokošima koje bezbrižno hodaju malo po dvorištu, malo po terasi drvene kućice, a onda se odmaraju na kolima koja su parkirana u neposrednoj blizini.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

“Vu plavem trnaci” službeno je ime zbirke Strugarovih u Moravču, a samo ime, govori gospođa Barbara, ono je što privuče velik broj znatiželjnika na njihovo imanje.

– Ime je istaknuto ispred kuće, a piše i da je riječ o povijesno-etnografskom muzeju, što zaintrigira naše posjetitelje – kaže Barbara Strugar te objašnjava kako “trnaci” zapravo znači “voćnjak”, pa je ime njihova imanja “U plavom voćnjaku”. A Strugari nisu aktivni samo na svom posjedu, poznaje ih cijeli kvart. Ili, kako oni to kažu, cijelo selo.

– Zlatko je jako aktivan, nedavno je sudjelovao i na obnovi obližnjeg raspela, a dobio je i zahvalnicu pape Ivana Pavla II. jer je sudjelovao na obnovi ceste kojom je on putovao do Marije Bistrice – ponosna je gospođa Strugar na supruga, koji, kad smo mi bili u njegovu muzeju, nije bio kod kuće. Sljedeći put, rekla je njegova supruga, obvezno moramo doći da i s njim porazgovaramo.

– Bojim se samo da, kad on krene, nećete ni moći doma – kroz smijeh je rekla Barbara.

Komentara 1

KO
korisnicc
15:47 10.04.2016.

Super ideja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije