Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sedam problema

Pobuna u Španskom: Bolji život u kvartu tražimo na ulici

Zagreb: Građani Španskog najavili prosvjed zbog uvođenja naplate parkiranja
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
22.01.2019.
u 12:32

Na popisu su novi vrtić i dogradnja škole, a žele ukloniti i dalekovod da bi prazna livada postala igralište

Djeca im se, kažu, nemaju gdje igrati, pod nosom im se događaju prometne nesreće zbog nedostatka semafora, a učenici iz naselja gužvaju se u osnovnoj školi koja je toliko malena da se nastava provodi u tri smjene. A povrh svega, početkom prosinca uvedena im je naplata parkiranja za mjesta ispred zgrada u kojima žive. Dozlogrdilo je stanovnicima Španskog gledati stanje u njihovu kvartu, a izići će na ulice da to i pokažu. Najglasniji su oni u ulicama Antuna Šoljana i Vilima Korajca koji danas u 17 sati organiziraju prosvjed pod sloganom “Za lijep život u naselju Špansko”. Njihove predstavnice Irena Babić i Aleksandra Baković isprintale su plakate i polijepile ih po svim zgradama u kvartu, a uvjerene su da će odaziv biti velik.

Šef četvrti: Nema smisla

– Prevelik broj godina promatramo probleme u kvartu kako rastu i kako se ništa ne čini, samo gledamo kako propada – kaže Irena Babić, koja u Španskom živi više od trideset godina.

A problema je, ističu i njezini susjedi, mnogo, od kojih je najmanji onaj da je od 1. prosinca u Šoljanovoj, na kućnim brojevima 6-26, te u Korajčevoj na brojevima 3-23, i to samo za te zgrade, uvedena naplata parkiranja. Povlaštene karte stoje, doduše, 25 kuna mjesečno i izdaju se samo vlasnicima stanova u tim zgradama, no nije stvar u cijeni, kaže I. Babić, nego u principu.

– Ne želimo plaćati parkiranje kad ostatak kvarta, pa i cijeli dio grada od centra do nas, to ne mora. To jednostavno nema smisla. Neka nam radije prošire parkiralište jer imamo samo 200 mjesta na više od 750 stanova u tim zgradama – ističe I. Babić.

Ukidanje naplate i proširenje parkirališnih mjesta neki su od prosvjednih zahtjeva, a na listi je i hitno rješavanje signalizacije na raskrižju Šoljanove s Korajčevom i Ulicom Drage Gervaisa. Veoma je prometno, kažu prosvjednici, a nema semafora, zbog čega se često događaju prometne nesreće.

– Samo stotinjak metara dalje, pak, nalazi se semafor koji ne radi, a nalazi se na raskrižju između slijepe ulice i gradilišta. Pa tko je tu lud? – pita se Aleksandra Baković.

Semafor na raskrižju nužan je posebice zbog zaštite djece, kojih je u kvartu, kažu, sve više. A svi se ti mališani, napominju, nemaju gdje igrati jer je jedinu veliku zelenu površinu okupirao – dalekovod. Zbog njega se, naime, ne smije graditi dječje igralište pa je stoga jedna od točaka na prosvjednoj listi uklanjanje dalekovoda te uređenje parkića za djecu. Financijski najveći zahtjevi koje imaju, pak, zasigurno su nadogradnja Osnovne škole Ante Kovačića te gradnja još jednog vrtića.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

– Mlad smo kvart i stalno nam se doseljavaju obitelji s djecom. Više od 60 posto mališana ne može se upisati u ovdašnje vrtiće jer nema mjesta, a školarci nam se doslovce gužvaju i dijele učionice, povrh toga što nastavu pohađaju u tri smjene – objašnjava I. Babić razloge iza zahtjeva prosvjednika. Konačno, dodaje, na listi im je i premještanje tvrtke C.I.O.S., koja je od kvarta udaljena tek dva kilometra, jer su, ističe, uvjereni da im zagađuje okoliš.

Zbog svega toga stanovnici Španskog odlučili su da je vrijeme da izađu na ulicu, premda, dodaju, skup ne bi organizirali da ih se prije poslušalo. Godinama su, naime, podnosili peticije za sve stavke s popisa zahtjeva, a potpisalo ih je više od 1200 ljudi.
– No nitko dosad nije ništa učinio pa je ovo zadnja mjera koju možemo napraviti – kaže Irena Babić.

Željko Jeger, predsjednik Vijeća gradske četvrti Stenjevec, pod koje spada Špansko, svjestan je, ističe, da je ondje za danas najavljen prosvjed, no ne želi ga posebno komentirati. Rješavanje nekih njihovih zahtjeva, poput onog oko uklanjanja dalekovoda i ukidanja naplate parkiranja, napominje, nije u nadležnosti četvrti, a na postavljanju semafora se radi.

– Prosvjed jednostavno nema smisla – zaključuje Jeger.

Dvosatna šetnja

A prosvjed je zamišljen kao mimohod od raskrižja Šoljanove i Ulice hrvatskih branitelja nogostupom do križanja s Korajčevom i Gervaisovom te je predviđeno da će trajati oko dva sata. 

Ključne riječi

Komentara 7

BL
blueriver
13:12 22.01.2019.

Osobno ne zivim u Spanskom, ali u potpunosti razumijem stanovnike tog naselja. Prijatelj koji zivi tamo rekao je da je naprosto nemoguce naci mjesto za parkiranje ukoliko se vracate sa posla nakon 18 h. Takodjer ljudima se pred zgradama u kojima zive ostavljaju kazne za krivo parkiranje. To je sramota ! I ne samo to, u naselju u kojem ima toliko male djece, krajnje je nedopustivo da se ne razmislja o nadogradnji postojece skole i da se radi u tri smjene ! Nedopustivo je da nema vise semafora i da je promet tako lose reguliran. Sramotno je da gradske vlasti tako malo brinu o sigurnosti gradjana u tom naselju. Nazalost, Spansko nije jedino u Zagrebu po pitanju nerijesenih problema u naselju. Novaca u gradskoj blagajni ima dovoljno, ali nikada za stvarne potrebe gradjana ovoga grada. Skole, vrtici i sigunost gradjana trebaju biti prioritet, a ne fontane i spomenici.

Avatar kuslansky
kuslansky
15:30 22.01.2019.

Predsjednik g.č.Stenjevec: prosvjed nema smisla,ne bi se štel mešat,komentirat..Tipičan odgovor „uhljeba” ! Da ptica ovako razmišlja,letjela bi natraške !

DA
davorek1
17:05 22.01.2019.

Dođite u Sesvete, pa budete više cijenili svoje Špansko :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije