Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb Županija

Palača Drašković u Dugom Selu do 2023. postaje moderan kulturni centar

Ulaganje od 14,4 milijuna kuna financira se u 85-postotnom udjelu iz Europskog fonda za regionalni razvoj, ostatak pokriva Grad Dugo Selo
15. studenoga 2020. u 11:12 0 komentara 2263 prikaza
Foto: Grad Dugo Selo
Pogledajte galeriju 1/4

Povijesna palača grofova Drašković u samom centru Dugog Sela, u kojem je nekad bio dom zdravlja, a danas je tek napuštena zgrada, za dvije godine postat će moderan kulturni centar.

Grad Dugo Selo, naime, prijavio se na dostavu projektnih prijedloga za revitalizaciju brownfield lokacija s projektom "Kulturni centar za posjetitelje u Dugom Selu" kojim je planirana rekonstrukcija i prenamjena postojeće građevine kako bi se riješio nedostatak javne kulturne infrastrukture. Projekt je trenutno najveći projekt Grada vrijedan 14.371.692,45 kuna, a za koji su dodijeljena bespovratna sredstva EU u iznosu od 12.212.672,64 kn. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020." sufinanciranog sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

- U posljednje tri i pol godine uložili smo 50 milijuna kuna u razne građevine Dugog Sela. Ovaj projekt je zadnji i trenutno najveći u gradu. Svim građanima poručujem kako će na ovom mjestu moći ostvariti sve kulturne, umjetničke i gradske aktivnosti jer će zgrada živjeti svoj život - rekao je gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian. Voditelj projekta Dean Dragičević dodao je da palača grofova Drašković od 2003. godine stoji prazna.

- Od 2008. godine krenula je inicijativa za njezinu obnovu, no sredstva nisu bila dovoljna. Ukazala se prilika 2017. godine da krenemo u planiranje projekta kako bi povukli sredstva iz Europske unije koju smo iskoristili - rekao je Dragičević. Zgrada površine 1.485 kvadrata trebala bi biti u funkciji do 2023. godine. Građevinsko-infrastrukturni radovi trajat će do kraja studenog sljedeće godine, a bit će u prizemlju muzejski stalni postav sa svetomartinskom baštinom, tradicijom templarskog reda te eksponatima industrijske povijesti grada, multifunkcionalna dvorana Gradske vijećnice na prvom katu te sedam učionica za edukativne sadržaje s mobilnim pregradnim stijenama za prilagođavanje potreba održavanja skupova, koncerata i događanja u potkrovlju.

 

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.