Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Otpis dugova, dopunsko, udžbenici... Sve mu je prošlo. Ceh? 25 milijuna kuna

Sjednica Gradske skupstine Grada Zagreba. Gradonacelnik Milan Bandic.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
01.09.2016.
u 13:39

Zastupnici SDP-a i HNS-a napustili su sjednicu već kod dnevnog reda: "Nećemo sudjelovati u donošenju protuzakonitih odluka."

Iz gradske je blagajne samo za trajanja jučerašnje sjednice Skupštine iscurilo oko 25 milijuna kuna kojima će biti plaćen paket socijalnih mjera, od dopunskog za umirovljenike i otpisa dugova do nabave knjiga učenicima drugih gradova i naknade samohranim očevima i nezaposlenim majkama. Novca za mjere gradonačelnika Milana Bandića, za koje on tvrdi da su kontinuitet i rezultat njegova svakodnevnog rada, a ostale su zastupnike stavile u “šah-mat” poziciju, ima, potvrdio je Slavko Kojić, šef gradskih financija. Svi rashodi, kazao je, imaju pokriće.

Povlastica starta već danas

I dok je svim zastupnicima bilo jasno da je riječ o paketu predizbornih mjera, članovi Bandićeve stranke nisu se libili upozoriti ih da bi nepodržavanje toga bilo kobno za njihovu savjest; točnije, onih koji su ostali na sjednici jer su je već na utvrđivanju dnevnog reda napustili članovi SDP-a i HNS-a uz jasnu poruku: “Nećemo sudjelovati u donošenju protuzakonitih odluka!”

– Ružno je reći da su ove mjere predizborne i tko ne digne ruku, ima problema sa svojom savješću – kazala je tako Ljubica Matijević Vrsaljko, a tezi se odmah priklonio i Bandić.

Tako će 12.000 umirovljenika s mirovinom manjom od 1500 kuna sada imati plaćeno dopunsko zdravstveno osiguranje od 70 kuna, a povlastica im starta već od danas.

– Mjere koje će se provoditi od prvog dana rujna ujedno će značiti da će naši sugrađani imati bolju zdravstvenu skrb – argumentirala je Jelena Pavičić-Vukičević, potpredsjednica Skupštine.

Izglasano je i da nezaposlene majke s troje djece ili samohrani očevi ubuduće primaju pomoć u visini prosječne plaće u Hrvatskoj na temelju statusa odgojitelja, a donesena je i odluka da se svoj romskoj djeci na račun Grada Zagreba nabave udžbenici.

Novac se baca iz helikoptera

– Gdje je postupak javne nabave za udžbenike? – odmah je upitao HNS-ovac Tomislav Stojak, no ostao je bez odgovora. On je, kao i SDP-ovi zastupnici na čelu s Davorom Bernardićem te nezavisna zastupnica Sandra Švaljek, na početku sjednice upozorio da sedam točaka dnevnog reda nije u skladu sa zakonom te da bi najpoštenije bilo da se paket tih mjera pripremi za iduću Skupštinu, kada prođu izbori.

– Ove su mjere kratkotrajne jer nema novca za više od toga. Dvije prelaze djelokrug rada Grada Zagreba, tri uopće nisu predviđene proračunom, neke nisu u skladu sa zakonima. Ovakvo je dijeljenje novca kao da se on bacio iz helikoptera – kazala je S. Švaljek.

Iako nije podržavala nijednu od, kako je rekla, predizbornih mjera, poručila je da joj napuštanje sjednice ne pada na pamet. Zbog ovakvih mjera, dodala je, Zagrepčani su postali donatori u kampanji, a trebali su biti dioničari.

– Sačuvajte malo dostojanstva i nemojte govoriti da su mjere protuzakonite. Ja ovo radim 16 i pol godina i nisam ove odluke isisao iz prsta. Nisam se ja toga jučer sjetio. Kada dobijete mandate, vi ćete onda određivati prioritete – obratio se zastupnicima Bandić i zaključio da on zna što žele Zagrepčani.•

>> SDP-ovi i HNS-ovi zastupnici napustili sjednicu. Bandić Bernardiću: Obratili ste se kao Che Guevara

Komentara 29

LA
LANA555
15:17 01.09.2016.

Miki zašto nisi bio tako darežliv ihumani prije izbora ? Kaj si čekal izbore.Sram te bilo .

Avatar R & I
R & I
13:59 01.09.2016.

Bandic će Zagreb dovesti do bankrota svojom bahatošću. Vrijeme je za promijene u Zagrebu

BU
Bubalamala
16:36 01.09.2016.

sve mu je prošlo a ulicama pucaju vodovodni sustavi i nastaju nove fontane !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije