Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon potresa

Nova šteta: Urušili se dimnjaci u Kravarskom, otpali crepovi u Pokupskom

Crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom stradala je u potresu
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/7
08.01.2021.
u 09:45

Svaki put kad se smire nakon nedavnog potresa, pogodi ih, kažu, još jedan, pa su zato svi u stanju straha i neizvjesnosti.

Otkako je razoran potres pogodio Banovinu, neprestano podrhtava cijela središnja Hrvatska, a sa svakim novim snažnijim podrhtavanjem javljaju se nove dojave o šteti.

Tako je u općini Kravarsko, na dvadesetak kilometara zračne linije od epicentralnog područja, potres od pet stupnjeva prema Richteru, koji je zadrmao u ponedjeljak navečer, stvorio nova oštećenja na već dobro “načetim” domovima, kao i na crkvi Uzvišenja Svetog Križa, koja je već predviđena za rušenje. Desetak dimnjaka je srušeno, postojeće pukotine sad su još šire, no većih oštećenja, na sreću, nije bilo, kao ni novih ozlijeđenih.

Crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom stradala je u potresu
1/11

Zdušno se stoga radi na sanaciji postojeće štete pa su tako na 350 od otprilike 400 oštećenih objekata popravljena krovišta, a dimnjačari obilaze domove kako bi se oštećeni dimnjaci što prije sanirali. Budući da dolaze sve hladniji zimski dani, a s njima i snježni pokrivač, žurno se nabavljaju i kamp-kućice te kontejneri kako bi stanovnici koji su ostali bez krova nad glavom imali gdje noćiti.

Nova šteta bilježi se i u općini Pokupsko, koje je od Petrinje i Siska udaljeno oko 35 kilometara. Pukotine su veće nego što su bile, crepovi su pali s mjesta na koja su već bili vraćeni, a urušeni su neki dimnjaci. Veće štete od toga, srećom, nema na objektima, no najviše je “stradala” psiha stanovnika koji se, kako se doznaje, sve teže nose s neprestanim novim podrhtavanjima.

Svaki put kad se smire nakon nedavnog potresa, pogodi ih, kažu, još jedan, pa su zato svi u stanju straha i neizvjesnosti. Zato je za stanovnike Pokupskog u suradnji s osnovnom školom općina pokrenula akciju organiziranja radionica sa psiholozima.

VIDEO: Vatrogasci o skidanju tornja sisačke katedrale

 

Ključne riječi

Komentara 3

PE
peronja
11:41 08.01.2021.

malo se piše o ovim općinama, a ima dosta štete i u općini Pisarovina i južnim dijelovima Zagreba. U cijelini je to mali postotak, ali svaka neupotrebljiva kuća za njenog vlasnika je jednaka tuga i gubitak, ma gdje bili.

BU
Bubreg2020
11:01 08.01.2021.

Molim vas da nas i nadalje obaviještavate o svakom ostećenom dimnjaku, čim se to dogodi.

HE
Hejterkojimrzisve
10:32 08.01.2021.

Ja da sam vjernik, stvarno bi se zabrinul ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije