Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Kalinić će imati 62 specijalca za poplave i potrese

Osim pružanja prve pomoći do dolaska stručne medicinske skrbi, bit će obučeni za traganje sa psima i izvlačenje iz ruševina
19. travnja 2018. u 20:42 18 komentara 2608 prikaza
Pavle Kalinić pročelnik je Ureda za upravljanje u hitnim situacijama i zamjenik načelnice Stožera zaštite
Foto: Sanjin Strukić / Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

U roku od osam sati nakon poziva za mobilizaciju moraju biti spremni za odlazak u bilo koji dio države te za ostanak na lokaciji neprekidno najmanje sedam dana. Zadaća im je procijeniti početnu situaciju, locirati i spašavati žrtve te im pružiti prvu pomoć do predaje na stručnu medicinsku skrb, a obučeni su i za traganje sa psima te tehničkom opremom, spašavanje iz dubina, rezanje betona i detekciju opasnih tvari.

Rast cijena stanova (lani je prodano 2500 novih) drugu godinu za redom upućuje na početke oporavka građevinskog sektora Tržište nekretnina Stanovi u Zagrebu jeftiniji nego u Ljubljani ili Bratislavi

Tako će izgledati zagrebačka specijalna postrojba civilne zaštite za traganje i spašavanje iz ruševina, a osim nje, potvrdi li takvu odluku Gradska skupština sljedeći tjedan, specijalci će biti korišteni i za spašavanje u poplavama, a posebna će im postrojba pružati tehničko-taktičku potporu.

Predsjednik i zapovjednik

Ekipa zadužena za ruševine, odnosno za spašavanje u slučaju potresa i klizišta, bit će sastavljena od 34 člana, od kojih će u upravljačkoj skupini biti njih četvero, po dvije operativne skupine imat će po 12 pripadnika, dok će ih u logistici biti šestero. Zaduženih za spašavanje iz poplava bit će 16, odnosno u upravljačkoj skupini bit će ih četvero, u dvije operativne po petero, u logistici četvero, a ekipa je to koja mora biti opremljena osobnom zaštitnom opremom za sve klimatske uvjete, sposobna tragati za ljudima u gradskim i seoskim područjima, a mora imati i barem dva čamca koji mogu ploviti suprotno od toka brzinom najmanje deset čvorova te, uz to, mogu prevesti i minimalno osam ljudi, ne računajući pripadnike postrojbe.

Brinut će se za sigurnost i specijalci tehničko-taktičke potpore, koji će služiti kao uredski “back-up”, odnosno bit će zaduženi za telekomunikaciju, kartografiju, smještaj i prehranu, kao i organizaciju prijevoza. A osim specijalaca, na raspolaganju Zagrepčanima bit će i postrojbe opće namjene, koje su već sad organizirane po gradskim četvrtima. Svaka četvrt ima svoju postrojbu, a predsjednik Vijeća četvrti ujedno je i zapovjednik tamošnje ekipe civilne zaštite.

Ono što će se sad mijenjati jest broj pripadnika svake pojedine postrojbe, koji bi sa 105 trebao spasti na njih dvadesetak. Slična se stvar dogodila i sa specijalnim postrojbama, koje su postojale i dosad, ali u nešto drukčijem obliku.
– Usklađujemo se sa zakonom, to će vam najbolje objasniti pravne službe – rekao nam je Pavle Kalinić, pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama, koji je ujedno i zamjenik načelnice Stožera civilne zaštite Olivere Majić, zamjenice gradonačelnika.

Educirali i djecu

Što se samog ljudstva u civilnoj zaštiti metropole tiče, trenutačno je u nju uključeno oko osam tisuća ljudi, a kako su iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama objašnjavali potkraj prošle godine, broj je to kojim nisu zadovoljni. O tome koliko ih je zaista zainteresirano za zaštitu i spašavanje ljudi, životinja, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša u velikim nesrećama i katastrofama vjerojatno najbolje govore brojke o naručenoj opremi za prethodnu godinu. U 2017. godini, naime, kupljeno je dvije tisuće kišnih kabanica te tisuću petsto vreća za spavanje, a dijeljene su ne samo civilima nego i ostalim pripadnicima zaštite, koju čine i vatrogasci, Hrvatska gorska služba spašavanja, Crveni križ... Nabavljena su i tri kompleta detektora pokreta, isti broj skupne opreme za rad na visini, pet prikolica za prijevoz pitke vode, kao i deset ručnih stanica.

Prošle godine, ured Pavla Kalinića pripremio je, tiskao i distribuirao edukativne letke “Četiri koraka do sigurnosti”, “Potres” i “Opasne kemikalije”, a svaki od njih tiskan je i distribuiran u 380 tisuća primjeraka.
“Svrha letaka podizanje je razine svijesti građana Zagreba te unapređenje postupanja u slučaju nesreće. U letku se nalaze praktične informacije za samozaštitu, kako se ponašati i što učiniti tijekom i poslije nesreće”, stoji u dokumentu kojim se analizira stanje sustava civilne zaštite u prošloj godini. 

Pohvalili su se u Uredu za hitne situacije i radom na edukaciji, pa su istaknuli kako su, u suradnji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, o civilnoj zaštiti držali predavanja za više od deset tisuća vrtićke i školske djece. Redovito su održavane vježbe provjere sustava veza, a ažurirani su i podaci građevinskih tvrtki koje će sudjelovati u raščišćavanju od ruševina u slučaju razornog potresa, i to tako da su popisana imena i prezimena vozača, telefoni i kompletna mehanizacija.  

bicikl - omiljeno prijevozno sredstvo kada dođe proljeće RITAM GRADA Mnogi bi biciklisti trebali imati na umu da se, dok su na cesti, moraju držati strogih pravila Ilustracija komunalije, taksi, javni prijevoz... Usporedili smo zagrebačke cijene s ostatkom Hrvatske. Evo što je skuplje, a što jeftinije u metropoli! PRVI KINESKI TURISTIČKI VODIČI Nas 16 Kineza sunarodnjake ćemo upoznavati s ljepotama našega grada

Četiri velike vježbe da provjere jesu li zaista spremni na djelovanje u slučaju bilo kakve katastrofe u metropoli

Prošle godine pripadnici civilne zaštite održali su četiri velike vježbe. U ožujku na prostoru nedovršene Sveučilišne bolnice u Blatu, u travnju kod zapuštene građevine bivše tvornice “Sljeme” u Sesvetama, u rujnu na Trgu bana Josipa Jelačića te u listopadu u Jankomiru, na prostorima Robnih terminala.

Glavna svrha vježbi bila je, kažu u Uredu za hitne situacije, postizanje novih sposobnosti te poticanje izgradnje integralnog sustava civilne zaštite. Također, željeli su provjeriti efikasnost postupaka utvrđenih standardnim operativnim postupcima, provjeriti koordinaciju svih sudionika civilne zaštite u uvjetima velikih nesreća, podići razinu informiranosti stanovništva o aktivnostima zaštite i postupanju povezanom s nesrećama s opasnim tvarima radi spremnosti pri eventualnim budućim događajima, provjeriti planske dokumente te sustav prenošenja informacija i obavijesti o događaju.

 

Djevojka
OVO SE RIJETKO VIĐA
Polugola djevojka utrčala na utrku s Hrvatima, a onda se dogodila komična scena
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
 • marginalac:

  glavno je obuc se ka neki antiterorist ..stavit ocale..i glumit..i to je postala opca bolest hrvata..napumpanih raznim tv sapunicama..smisni ste.

 • Zagy154:

  može li se više stati na kraj ovom idiotozmu banditića i ovog polttona bolesnog

 • Avatar comandante
  comandante:

  najskuplji klaun u gradu, plaća 15000 za ništa!!!