Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zarasle livade

Građani: Kvartovi su kao prašume! Zrinjevac: Sve javne površine kosimo

Zrinjevac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
07.06.2018.
u 17:45

Kad netko ne održava svoje zemljište, trebaju reagirati komunalni redari koji izlaze na teren i upozoravaju vlasnike da to sami učine

“Kao da smo u prašumi, a ne u jednom glavnom gradu usred Europe”, “Trebam uzeti škare za živicu kada idem na posao da se uspijem probiti”, “Još malo pa će i divlje životinje ovdje živjeti”... To su samo neki od komentara koji se ovih dana mogu čuti od ljutitih građana u Buzinu koji nisu zadovoljni održavanjem zelenih površina u njihovu kvartu. A to nije jedina lokacija u gradu gdje je situacija problematična, slične slike dolaze i iz Travnog, Dubrave, Gajnica...

Vruće i vlažno vrijeme

– To ne može tako, pa ne samo da ružno izgleda, nego je i opasno ako je riječ o livadi koja se nalazi uz prometnicu jer smanjuje preglednost – kaže Josip Ivčić koji smatra da nadležne službe moraju biti revnije. No, ima i onih koji smatraju da za postojeće stanje nije kriv ljudski faktor, nego izrazito vruće i vlažno vrijeme.

– Travnjak jedan dan pokose i onda malo pljušti, malo sije sunce i za dva dana trava već ima 10-ak centimetara, raste kao luda, to nitko ne može pokositi – govori pak Ivan Kolarec. S njim se slaže i većina drugih građana koji imaju razumijevanja, no ne toleriraju, kažu, kada vide livadu koja očigledno nije mjesecima pokošena. Takvo je stanje, primjerice u Buzinu, a iz Zrinjevca potvrđuju da su problem rubni dijelovi grada gdje ima puno privatnih parcela.

– Mi to ne smijemo dirati jer nas vlasnici mogu tužiti za ometanje posjeda. Zrinjevac je zadužen za 1160 hektara javnih površina u Gradu Zagrebu u koje spadaju livade, cvjetnjaci, drvoredi, živice... – objašnjava direktor Zrinjevca Igor Toljan te dodaje da u njihovoj nadležnosti nisu čak ni površine u vlasništvu škola i vrtića, kao ni park Maksimir.

Anketa Večernjeg lista

Živim u Travnom i tamo je oko zgrada sve dobro održavano, ali ima livada u gradu koje su “preskočili” u košnji
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Ne krivim toliko službe što su neki dijelovi zarasli jer su problem ovi vremenski uvjeti, vrućina i jako puno kiše - Ivan Kolarec, ekonomist (65)
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Mislim da Zrinjevac inače dobro radi posao i da je grad uredan pa im ne zamjeram toliko što negdje nije pokošeno - Tarik Agoun, učenik (18)
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Na to je li trava u gradu dobro pokošena ili nije ne obraćam pažnju jer mislim da imamo puno većih problema od toga - Matija Belošević, građevinar (30)
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Žalbe u mjesne odbore

– Kad netko ne održava svoje zemljište, trebaju reagirati komunalni redari koji izlaze na teren. Ako zaključe da je potrebno intervenirati, u katastru pronađu kontakt vlasnika te ga upozore da mora pokositi travu ili će Zrinjevac dobiti nalog da to učini o trošku vlasnika – objašnjava Toljan te dodaje da nije toliko problem još sada, dok je samo trava u pitanju, ali veće poteškoće uskoro će stvarati ambrozija na privatnim posjedima jer se na nju ljudi više žale.

A iz gradskih četvrti pak kažu da građani sve pritužbe vezane za košnju mogu uputiti svojim mjesnim odborima koji su nadležni za slaganje rasporeda košnje u suradnji sa Zrinjevcem.

Pogledajte galeriju: Kako su Zrinjevac i stanari zgrade u Domagojevoj ulici sačuvali vrt ruža druga Tita

Zrinjevac
1/7
Ključne riječi

Komentara 10

VI
Vito
08:35 08.06.2018.

"Zrinjevac" ne kosi ništa sve dok ne "preraste", jer time štedi, a formalno se izgovara na vremenske prilike. __ No nije kriv "zrinejvac", nego "gradonačelnik", jednostavno ne da novce za košnju pa zato i imamo takve zelene "oaze" __ Budimo sretni da ne kose, jer kad pokose po vručini, trava više ne raste, jer tlo nema vlage za novi rast.

DU
Deleted user
11:25 08.06.2018.

Bitno je da su zastave na banderama, a pod nogama prašuma. Oko jarunskog jezera iscrtali nove crte i nova regulacija prometa, a iz asfalta raste trava. Za koji mjesec će skidati asfalt i bojati nove crte. Jezero je puno lokvanja.. To je Zagreb i Bandić. Uređuje se samo oko Zrinjevca i Bužanove.

DE
demokršćanin
23:52 08.06.2018.

Dobro održavanje zelenih površina slika je Zrinjevca.Kada prolazimo pokraj kontejnera za odlaganje papira koji se neredovito prazne te se oko njih nalaze hrpe odvojene papirnate ambalaže treba se zapitati što zapravo rade komunalni redari koji bi trebali upozoriti na prepune neispražnjene kontejnere.Čini se da komunalni redari postoje samo za primanje mjesečne plaće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije