Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb

Zar smo došli dotle da se ljubaznost doživljava kao svjetsko čudo?

Međutim, deficit ljubaznosti nije primjetan samo u prometnoj kulturi nego i u svemu što nas okružuje
05. lipnja 2018. u 08:18 3 komentara 851 prikaza
škola za cestovni promet
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Vozači automobila ne staju pješacima na pješačkim prijelazima, ne poštuju ograničenja brzine, a pješačko pretrčavanje preko ceste nerijetko izgleda kao koketiranje sa životnim stilom kamikaze, odnosno kao traženje problema koji može imati, a često i ima kobne posljedice. Pogrešno je optuživati jedne ili druge kada smo svi podjednako krivi, podjednako neodgovorni i, ono što je najtragičnije, podjednako neljubazni.

Širi se virus prometne nekulture Raste broj neljubaznih vozača u našem gradu

Upravo je faktor (ne)ljubaznosti često važniji i traženiji od faktora građanske uzornosti ili poštivanja propisa i zakona. Jer, nekada sve što je potrebno je imati malo dobre volje za nekoga u vožnji propustiti. Svjesni činjenice da ljubaznost u vožnji postaje endemska pojava, učenici Škole za cestovni promet već više od dvadeset godina provode akciju u kojoj mjere ljubaznost u prometu. Iz godine u godinu statistički veći broj je, nažalost, na strani onih neljubaznih zbog čega su se učenici zajedno s policijom, Turističkom zajednicom Grada Zagreba i Autoklubom Siget dosjetili kako takve vozače neće ni kažnjavati ni kritizirati, nego će one savjesne i ljubazne nagraditi. Lijepa je to gesta koja za cilj ima potaknuti sve druge vozače na savjesnije upravljanje svojim limenim ljubimcima.

Večernjakova biciklijada STIGLI NA BUNDEK Više od tisuću biciklista na Večernjakovoj biciklijadi, utrku proslavili na Bundeku

Međutim, deficit ljubaznosti nije primjetan samo u prometnoj kulturi nego i u svemu što nas okružuje. Uslužne djelatnosti danas su sve samo ne uslužne, ali čak i ako promatramo najosnovniju ljudsku komunikaciju između poznanika, obitelji ili prijatelja, vidljivo je da lijepih riječi i još boljih djela kronično nedostaje. Zar smo kao društvo došli dotle da je ljubaznost postala nešto toliko neobično i nesvakidašnje da se treba nagrađivati kao da je riječ o otkrivenom novom svjetskom čudu? Nažalost, jesmo. I dok će se rijetki donkihotovci boriti protiv takvoga poimanja vrijednosti, svake je pohvale vrijedno nagrađivanje endema društva. Ta briga i pažnja za njih jedini je način da (pre)žive.

Pogledajte galeriju: Vidljivi u prometu 

škola za cestovni promet
1 / 4
Vidljivi u prometu
Milan Bandić BANDIĆEVIH 18 GODINA 'Naši prijatelji preko Dunava kažu: demokratija je, burazeru'

 

INTERVJU S OPRAH
Meghan i Harry šokirali priznanjem da su se vjenčali u tajnosti i da se ona htjela ubiti
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
 • Avatar Drazen Klaric
  Drazen Klaric:

  Hm, novi BMW, Mercedes....... rukica prebačena oko retrovizora, trešte iz makine cajke, lanac od kilu zlata mamlaziću od 16 godinama oko vrata, koka drma, a alkoholom ju je malo razrijedio. Ako koga pregazi, tatica će to srediti. I od takvog ... prikaži još! očekivati pristojnost, ha haha

 • grebza:

  Ljubaznost je vrlo jasan pokazatelj stupnja civiliziranosti i vlastite kulture.

 • Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
  XPBAT XPBOJ€ XOPBAT:

  Ljudi su gamad. Kraj priče 👊