Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Bandićevih šest Fejs projekata

Gradonačelnik je na društvenoj mreži odlučio osnovati grupu u kojoj nudi info o strateškim projektima. Problem je “samo” što su svi odavno trebali biti gotovi
15. svibnja 2018. u 15:26 13 komentara 1426 prikaza
Milan Bandić
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ako nije na Facebooku, nije se ni dogodilo – kaže tako današnja mladež, a čuo je to, čini se, i gradonačelnik Milan Bandić, koji je putem društvenih mreža Zagrepčanima odlučio objasniti u kojoj su fazi gradski strateški projekti.

Inspektor u akciji Jagode s jarunskog placa: ‘domaće’, ali bez deklaracije?

Dozvole, ali nepravomoćne

Upravo se tako i zove grupa, 'Strateški projekti - informacije', a u njoj je zasad tek tridesetak ljudi i šest glavnih projekata. Nema, izgleda, previše interesa za Bandićeve informacije, a jedan od razloga vrlo je vjerojatno i činjenica da bi predstavljeni strateški projekti mogli prije dočekati grozd na vrbi nego realizaciju. Ali kako gradonačelnik zna moderne izreke, čini se da se drži i one stare 'tko žuri, polomi noge', pa si je za neke od tih megaprojekata uzeo i više od petnaest godina. Ali krenimo redom. Most Jarun i most Bundek prvi su na listi gradonačelnikovih prioriteta, a da su se na njoj već nalazili, dokazuje činjenica se za onaj Jarunski, objašnjava sam gradonačelnik, ove godine produljivala lokacijska dozvola kako bi se krenulo u rješavanje imovinskopravnih odnosa na trasi mosta. Podsjetimo, 40-ak milijuna eura vrijedan projekt aktualan je bio 2011. godine kad je prvi put za njega izdana lokacijska, a tvrdili su tada u Gradu, izrađuje se i parcelacijski elaborat. U 2018. u istoj su fazi radova, a u njoj bi, sudeći po informacijama iz Bandićeve grupe, mogli ostati još neko vrijeme.

– Do izgradnje mosta i pristupnih prometnica doći će nakon što se ishode građevinske dozvole i osiguraju financijska sredstva za građenje – rok je to koji si je zadao gradonačelnik, koji je ove godine, pohvalio se, ishodio i lokacijske dozvole za produžetak Šarengradske. Nepravomoćne, doduše, ali stigne se jer projekt je to star tek petnaestak godina.

– Nakon ishođene pravomoćne lokacijske dozvole, započet će se s izradom parcelacijskog elaborata, a onda i elaborata procjene tržišne vrijednosti nekretnina na trasi – kažu u Gradu, pa dodaju kako će se s otkupom tih objekata početi, naravno, 'kada za to budu osigurana financijska sredstva'. Ista dinamika predviđena je i za produžetak Ulice Črnomerec od Ilice na sjeveru do Jadranske avenije ne jugu, za koju se trenutačno izrađuje idejni projekt.

Radnička do 1. studenog

– Za dionicu od Horvaćanske do Baštijanove u tijeku je izrada idejnog projekta. Ova dionica uključuje izgradnju nadvožnjaka na Zagrebačkoj aveniji i tramvajske pruge kojom će se Remiza u Ozaljskoj ulici povezati s Horvaćanskom cestom. Zahvat uključuje i rekonstrukciju Ozaljske ulice, od Fallerova šetališta do Puljske ulice te novu organizaciju autobusnog terminala na Fallerovu šetalištu – objašnjava se u gradonačelnikovoj Facebook grupi projekt koji je posljednji put aktualiziran prije deset godina. A kad je već riječ o novim prugama, dotaknuo se Grad i one od Kvatrića do Kosnice, na kojoj su radovi trebali početi na jesen prošle godine. Njen završetak, podsjetimo, Bandić je, prilikom najave izgradnje, obećao do sredine 2019. godine, a sad kaže kako se u prvim mjesecima te godine očekuje tek početak radova. Kad će oni završiti, nije poznato. Baš kao ni oni na remetinečkom rotoru koji su, prema najavi gradonačelnika, trebali početi 'u veljači, a najkasnije u travnju 2018.'.

– Dana 19. veljače ishođena je građevinska dozvola, koja još nije pravomoćna. U tijeku je izrada ugovora s izvođačem radova. Također su u tijeku koordinacijski sastanci sa sudionicima u izgradnji, a vezani za početak pripremnih radova za građenje – objasnio je sad gradonačelnik, ali barem okvirno o početku radova na rotoru nije se izjasnio. Zna, međutim, zato da će Radnička biti gotova do 1. studenog ove godine.

– U tijeku su radovi na četvrtoj etapi vrijedni oko 137 milijuna kuna. U prethodne tri etape, od Slavonske, preko Kanalskog puta do nadvožnjaka, izgrađen je najveći dio prometnice – kaže Bandić u Facebook grupi.

zet RADNIČKI ŠTRAJK ZET u srijedu staje u Zagrebu, tramvaji i autobusi u Osijeku, Splitu i Rijeci NEUGODNO ISKUSTVO Mladi otac prebio divljeg ZET-ovca . Kopanje po smecu. Ritam grada Kopanje po kontejnerima pokazuje kako bijeda slama ponos i nelagodu

 

Projekti

Jarun | Autor : Igor Kralj/Pixsell Foto: Igor Kralj/Pixsell Most Jarun i most Bundek Za most i pristupne prometnice (od Jadranske avenije do mosta Jarun i od mosta Jarun do Horvaćanske ceste) ishođene su lokacijske dozvole te pokrenuto rješavanje imovinsko-pravnih poslova. Za most koji je planiran u produžetku Ulice SR Njemačke izrađeno je idejno rješenje.

radnička cesta | Autor : Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL Radnička cesta - U tijeku su radovi na četvrtoj etapi rekonstrukcije ceste vrijednoj oko 137 milijuna kuna. Ta posljednja etapa obuhvaća rekonstrukciju dijela od nadvožnjaka preko željezničke pruge do Domovinskog mosta, duljine od oko 1,24 kilometra.

Tramvaj | Autor : Tomislav Miletic/PIXSELL/Marin Tironi/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Marin Tironi/PIXSELL Tramvajska pruga od Kvatrića do Kosnice Tijekom 2018. godine slijedi ishođenje građevinske dozvole i provođenje postupka javne nabave za izvođenje radova na izgradnji I. etape od Vukovarske do Savišća, a početak radova planira se do kraja ove ili početkom 2019. godine

Ljubljanica | Autor : Davor Puklavec/Pixsell Foto: Davor Puklavec/Pixsell Spajanje Horvaćanske i Ljubljanice Za dionicu od Horvaćanske do Baštijanove izrađuje se idejni projekt za ishođenje lokacijske dozvole. Ova dionica uključuje izgradnju nadvožnjaka na Zagrebačkoj i tramvajske pruge kojom će se Remiza u Ozaljskoj

Gradnja produžetka Šarengradske | Autor : Zarko Basic/PIXSELL Foto: Zarko Basic/PIXSELL Gradnja produžetka Šarengradske - Za obje se etape planira ishođenje lokacijskih dozvola u 2018. godini. Nakon toga, započet će se s izradom parcelacijskog elaborata, koji je preduvjet za rješavanje imovinsko-pravnih, izradu projekta i građevinsku dozvolu.

Rotor remetinec | Autor : Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL Rotor Remetinec - Dana 19. veljače 2018. godine ishođena je građevinska dozvola, koja još nije pravomoćna. Ugovoreni su stručni, geodetski nadzor, projektantski nadzor te usluge kontrolnih ispitivanja. U tijeku je izrada ugovora s izvođačem radova i koordinacijski sastanci

 

'OSTAO SAM PAF'
Aleksandar Stanković ispričao kako mu se upucavao Neven Ciganović: 'Bilo mi je neugodno'
Croatia osiguranje
Podrška poljoprivrednicima
Kako domaće osiguranje podupire razvoj poljoprivrednika i domaće proizvodnje
  • 2Xgeneral:

    pioniru i omladincu matanu mikiju strateški projekt je kao izbjeći remetinec pod svaku cijenu ili sljedi povratak rodnoj grudi ( bijeg kao i zemo kutle )

  • grebza:

    Svaki dan ga treba pitati samo za neispunjene i obećane stvari koje nije niti će ikada napraviti. Lažna, besramna i populistička obećanja već godinama trpimo i slušamo, osim Bundeka konkretnih rezulatata nema i sve je već odavno prešlo u dimenziju ... prikaži još! mentalnog, moralnog i psihičkog permanentnog terora.

  • Aedes2017:

    Dok nije otkriven DDT muškarci su se navikli i na picajzle ,teško no ipak.Tako je i s Bandićevim mega projektima ,npr. žičara na Sljeme.Život ide dalje.