Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADNIČKI ŠTRAJK

ZET u srijedu staje u Zagrebu, tramvaji i autobusi u Osijeku, Splitu i Rijeci

zet
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/4
14.05.2018.
u 17:23

U Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci 10 minuta neće voziti tramvaji i autobusi, a ako se zahtjevi sindikata ne uvaže najavljuju i opsežniju akciju u koju će se uključiti prijevoznici, željeznice i braniteljske udruge iz cijele Hrvatske, rečeno je na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Osam sindikata koji djeluju u ZET-u najavili su u ponedjeljak da će u suradnji sa sindikatima prometa iz Splita, Rijeke i Osijeka, u znak prosvjeda zbog Vladine najave ukidanja beneficiranog radnog staža za određene kategorije radnika, koordinirano zaustaviti javni promet u srijedu, 16. svibnja, od 12 do 12,10 sati.

U Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci 10 minuta neće voziti tramvaji i autobusi, a ako se zahtjevi sindikata ne uvaže najavljuju i opsežniju akciju u koju će se uključiti prijevoznici, željeznice i braniteljske udruge iz cijele Hrvatske, rečeno je na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Anto Jelić iz Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a ispričao se građanima u ime organizatora prosvjeda, te ih pozvao na razumijevanje kazavši da se radnici samo bore za svoja prava. Naš je cilj postići dogovor o beneficiranom radnom stažu jer vozači autobusa i tramvaja ne mogu raditi do 67. godine, poručio je.

Sindikati traže mogućnost odlaska u punu mirovinu s 57 godina starosti uz najmanje 25 godina radnog staža. Od Vlade su zatražili da se umanji penalizacija za prijevremenu mirovinu i odgodi povećanje starosne dobi za odlazak u mirovinu dok se ne poboljšaju uvjeti rada u Hrvatskoj.

Zatražili su i da timovi hitne medicinske pomoći i sanitetskog prijevoza ostvare pravo na beneficirani staž, te da beneficije zadrže i vozači vatrogasnih vozila.

Komentara 25

Avatar Joco Udmanić
Joco Udmanić
19:20 14.05.2018.

Osam sindikata ima u ZET-u,a čitava Njemačka ima četiri ili pet.Nazdravlje!

Avatar Hazl113
Hazl113
18:59 14.05.2018.

Ovo je sramota. Imaju nadprosječne plaće, većinom su iz susjedne države, čak 15% njih bez domovnice i sada bi još više. Znači opet poskupljenje karata i povećanje režija. Uživajmo.

BE
berija
17:28 14.05.2018.

Naprijed, sindikati! Nemojte samo zaustaviti promet! Zapalite autobuse, vlakovei tramvaje, potopite brodove i trajekte, iskopajte tračnice, razrujte ceste i ulice! Zahtijevajte još više! Ja odoh.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije