Krenula je na kavu s prijateljicom, a putem promijenila mišljenje o hrani, priznaje nam Ivana Ilić, koja je danas na Europskom trgu zastala na VegeSajmu i kušala burger od konoplje. Jer iako je mesoljubac, objašnjava, ova ju je verzija oduševila. – Nisam mislila da hrana bez mesa može biti ukusna, ali po ovaj burger ću se definitivno vratiti – govori dok drži "bestseller" iz VegeHopa, restorana u Vlaškoj ulici s tradicijom dugom već 23 godine koji svoje delicije nudi i na sajmu. Burger koji stoji deset eura čini popečak od prosa i povrća u kombinaciji sa sjemenkama konoplje, a po istoj se cijeni guštati može i u klasiku od tofua, kao i burritu od graha, seitana, kukuruza i paprike. – Rijetko se može naći dobar kremasti kolač koji je uz to veganski i bezglutenski, a mi baš njih imamo u ponudi – preporučuje Željka Kisić, vlasnica VegeHopa.
Oaza Joyful Kitchen predstavlja se tortiljom od lažne piletine, falafel salatom, domaćom focacciom od kiselog tijesta te veganskom verzijom kebaba, koji je, ističu, njihovo najpopularnije jelo. – Ljudi se često šokiraju koliko, primjerice, "meso" na bazi proteina graška može imati okus kao pravo – govore nam na štandu. Cijene su u rasponu od sedam do devet eura, a za dnevna jela, kao što su veganski bolognese s tjesteninom i variva s tofuom, morate izdvojiti samo šest. A svi koji propuste priliku delicije iz njihove kuhinje pojesti na VegeSajmu, mogu ih potražiti u Radićevoj 9.
Na štandu trgovačkog lanca Spar nude se pak veganski cordon blue, burger od špinata i čupavci, a neki su jučer, umjesto u kvartovsku pekarnicu, po kruh išli baš na Europski trg. Sourdough varijantu što fermentira čak 24 sata, a može se jesti sedam do 12 dana, ondje prodaje Iris Komesar. – Već deset godina proizvodimo tradicionalne proizvode, kruh i krekere, kao što su ih radile naše bake – ističe. Pronaći se na sajmu može i ručno izrađena tjestenina s dodatkom koprive, koja dolazi u različitim formatima i veličinama. – U njoj nema jaja, što tjesteninu čini pogodnom i za vegane – poručuju iz društvenog poduzeća KopriVITA, koje zapošljava osobe s invaliditetom i pripadnike marginaliziranih skupina. Cijene su pristupačne, a najprodavaniji proizvodi, poput širokih rezanaca u pakiranjima od 250 do 400 grama, stoje od tri i pol do četiri eura.
Ovogodišnjim, 14. izdanjem VegeSajma, koji se prvi put održava dva dana pa ga možete posjetiti i sutra od 9 do 21 sat, zadovoljan je i Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, koja organizira manifestaciju. – Jedna od ključnih poruka koju želimo poslati jest da ovakva hrana nije rezervirana samo za vegane. Nekad se doživljava kao skupa ili elitistička, a zapravo je to hrana naših starih – kaže Oman. Važna je i promjena razmišljanja i osvještavanje o tome što jedemo, ali i što nosimo, dodaje, pa zbog toga u ponudi sajma ne manjka ni one modne.
Tako uz majice Prijatelja životinja, primjerice, možete ondje nabaviti i novu ručno oslikanu torbu od ekološke kože, nakit od gline i pamučna pokrivala za glavu koje nudi Biljana Simić Zovko, a Maja Gašparić također predstavlja kozmetičke proizvode među kojima su kruti šamponi, prirodni parfemi, ulja, tinkture... – Sve je vegansko i ekološki prihvatljivo, a i koristimo minimalno plastike u ambalaži – ističe. Pozornost privlače i njezine svijeće u prahu koje možete sami oblikovati u bilo kojoj posudi kod kuće, dodajući eterična ulja po izboru. – Ne morate ih ni paliti da biste uživali u mirisu, ovo je praktična i ekološki osviještena alternativa klasičnim svijećama – napominje Maja Gašparić.
Sve je to lijepo i svaka im čast na inovativnosti pri izradi izrazito ukusnih i većinom zdravih priloga jelu, no ja više volim pojesti kompletan obrok.