Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PERFORMANS

Romi na Cvjetnom trgu skandirali 'Mamiću, cigane'

za dno
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/12
17.10.2015.
u 15:46

Mladi su Romi u režiji performera Siniše Labrovića pjevali "Juru i Bobana"

U organizaciji udruge Domino na zagrebačkom Cvjetnom trgu održao se performans ZA DNO, organiziran kao desničarski predizborni skup sa svom popratnom rekvizitom, od crnih košulja i barjaka do transparenata koji pozivaju na "vjeru u boga i desničarsku slogu".

- U ovo predizborno vrijeme odlučili smo skrenuti pozornost na diskurs kojim se raspaljuju niske strasti biračkog tijela. Umjetnici su u svojim performansima skinuli rukavice, ogolili nemušto uvijene poruke koje slušamo s političkih govornica i prokazali ih kao čisti govor mrżnje, što one i jesu - rekao je organizator skupa ZA DNO Zvonimir Dobrović.

Izvedbe su počele dolaskom performerice Ine Sladić koja je u uniformi nalik na ustašku mahala hrvatskom zastavom i pjevala uspavanku "Zeko i potočić" kako bi glasače uljuljala u predizborni san.

Pozornicu je potom zauzela skupina mladih desničara koje je okupio koreograf Bruno Isaković, a koji su u ispovjednom tonu govorili o svojoj homofobiji, prisjećajući se kako je dobar osjećaj "cipelariti pedera".

- Ja sam rođena i odgojena kao homofob. Jednog dana i sama ću roditi homofoba - rekla je otvoreno jedna od sudionica, nakon čega su mladi mrzitelji ironično otpjevali pjesmu "On me voli na svoj način".

Zadnji su pred okupljene građane, čije su se reakcije redale od šoka do odobravanja, izašli mladi Romi koji su u režiji performera Siniše Labrovića pjevali "Juru i Bobana", te skandirali "za dom spremni", "mi Hrvati", te na koncu "Mamiću, cigane" i "ubi, ubi cigana".

Dovedeni do apsurda i lišeni bilo kakve političke korektnosti, njihovi iskazi jasno su dijagnosticirali licemjerje, netrpeljivost i nasilje prisutno u svim sferama hrvatskog društva.

>> Golog performera na špici priveli nakon pet sati

>> Intendant novog kova u 'kulturnom ratu' protiv oporbe

Komentara 33

ST
stefj
16:12 17.10.2015.

He, he, dobra ideja... Jedino šteta što se financira iz novca poreznih obveznika. Interesantno je da nema takvih "performansa" koji bi objašnjavali malo ljudima tzv. ljevicu, odnosno komunizam za kojim ljudi kod nas toliko žale.

DU
Deleted user
16:24 17.10.2015.

Predizborni ljevicarski klaunovi nisu u performansu otpjevali " omiljenu" pjesmu robijasa s Golog otoka...druze tito mi ti se kunemo....ili prikazali gusenje tisuce zivo zakopanih u Hudoj jami.

VL
????
16:31 17.10.2015.

Zar ih ne bi trebalo pozatvarati zbog "ubi Cigana" i "za dom spremni" ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije