Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zurovec objasnio zašto je napustio Sabor: 'Tamo ne postoji smisao, vladajući rade što hoće'

Dario Zurovec na Markovu je trgu, kao saborski zastupnik stranke Fokus, bio samo pet mjeseci
16. prosinca 2020. u 17:02 56 komentara 16984 prikaza
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Gradonačelnik Svete Nedelje i član Upravnog odbora stranke Fokus, Dario Zurovec početkom srpnja izabran je u Sabor kao dio koalicije koju su tada činili Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus. No, već prvi dan zasjedanja novog saziva Sabora Zurovec je razvrgnuo koalicijski dogovor s Dalijom Orešković i Marijanom Puljak.

A početkom prosinca, nakon samo pet mjeseci saborskog mandata, Zurovec je svoj zastupnički mandat stavio u mirovanje posvećujući se potpuno gradonačelničkoj funkciji. Na njegovo mjesto u Saboru došao je predsjednik Fokusa Davor Nađi.

Vladajući rade što hoće

Objašnjavajući povlačenje iz Sabora, Zurovec je kazao kako iza te odluke stoji nekoliko razočaranja, od kojih je najveće – odnos vladajućih prema oporbi. Pojasnio je to time što vladajući konstantno ne pokazuju nikakav interes za boljitak cijelog društva, kao ni za kvalitetne prijedloge koje stižu od oporbe.

Osobna iskaznica Sada je i službeno Sabor izmijenio zakon: Kako će izgledati i koliko će vrijediti nove osobne iskaznice

– Vladajući se uglavnom bave dociranjem, uvredama i populizmom, svime onime čime se prividne demokracije služe u autoritarnim sustavima – ustvrdio je Zurovec.

Kada smo ga pitali je li se ponekad pitao ima li uopće smisla biti zastupnik u Saboru, truditi se, proučavati, predlagati i objašnjavati, ako svaki amandman ili prijedlog, koliko god kvalitetan bio, vladajuća većina odbije samo zato što dolazi od oporbe, Zurovec je uzvratio: – Naravno da se čovjek to zapita i pomisli na takve stvari. Ali nismo djeca, znamo da vladajući imaju većinu i mogu onda raditi što hoće.

No, dobri se prijedlozi, oni koji su u interesu svih građana, uvijek mogu i trebaju prihvatiti. Tada se treba nadstranački razmišljati. Kao što to činimo mi u Gradskom vijeću Svete Nedelje, jer kada kod nas oporba predloži nešto dobro i korisno, to se i prihvati. Na Zurovčevu odluku da se oprosti sa svojim mjestom na Markovu trgu utjecali su i predstojeći lokalni izbori.

Zagreb: Nastavljena 4. sjednica Sabora rasprava u saboru Oporba oplela po Vladi oko rada Stožera: Doveli ste nas tu gdje jesmo - najlošiji smo u EU

– Prvenstveno se moram pripremiti za te lokalne izbore. Naime, u prvom prijedlogu novog Zakona o lokalnoj samoupravi, stajalo je da će biti manje vijećnika te da neće biti zamjenika gradonačelnika. Stoga sam se morao prilagoditi toj novoj odluci. Kako sam ujedno i županijski povjerenik Fokusa za Zagrebačku županiju, trebam pripremiti i Fokus za lokalne izbore – rekao je Zurovec.

Pitali smo ga i ima li ambicija kandidirati se za župana Zagrebačke županije.

Može i s manje zastupnika

– Ja ću ići po drugi gradonačelnički mandat u Svetoj Nedelji, ali moram reći da Fokus ima ambicija i prema Zagrebačkoj županiji. U ovom trenutku ne mogu reći ništa više i preciznije od toga jer ćemo ime vezano uz kandidaturu za župana, kao i sve ostale naše kandidate i kandidatkinje u svim drugim gradovima i općinama Zagrebačke županije javnosti predstaviti u siječnju – uzvratio je Zurovec koji je kao saborski zastupnik bio i iznimno nezadovoljan cijelim procesom donošenja Zakona o obnovi Zagreba nakon potresa podsjetivši da je bio jedini saborski zastupnik koji je već u prvom čitanju glasao protiv tog zakona smatrajući da je pozadina tog zakona zapravo pljačka stoljeća jer će omogućiti netransparentnu, neefikasnu i skupu obnovu.

Zagreb: Sabor je 4. sjednicu nastavio iznošenjem zastupničkih stajališta Sabor HDZ neće podržati osnivanje istražnog povjerenstva: 'Prelazi okvire Zakona'

Na kraju, ocjenjujući dosadašnji rad ovog saziva Sabora, kazao je: – Ne bi nam ništa nedostajalo da imamo manje zastupnika. Trebalo bi nam i više konstruktivnosti i reda u radu, jer sad Sabor ispada tek mjesto generičkog izglasavanja zakona, a ne mjesto neke kulturne i argumentirane rasprave.

 

NA MORU
Imamo fotografiju: Evo kako je predsjednik Milanović izgledao u mladosti
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
  • povratak:

    Vidio si ,ništa se ne mjenja u Saboru,totalno su obezvrjedili funkciju zastupnika.Sretno dalje!

  • Colors:

    Hvala Zurovcu ,pogotovo za angažman oko obnove grada Zagreba i županija.Dobro ste bocnuli partijske spavače.Ima nade.

  • mohokos:

    ...al se sendvićari i klimavci raspisali, zasvrbila ili zabolila ih istina koja je izrečena u tekstu...veli "većina" koju podržava 16 % stanovništva države plus kupljeni "zagarantirani"(čega nema ni u jednoj koliko- toliko normalnoj demokraciji) razni etnobiznismeni... a vidimo po BDP-u, ... prikaži još!u, plaćama, mitu i korupciji, raznim vidoševićima, lopovluku u "vjetroelektranama", nesposobnom "pravosuđu", bespogovornom izvršavanju svih briselskih zahtjeva....da ne nabrajam dalje -KAKAV JE USPJEH OVIH KOJI VLADAJU OVOM PREKRASNO DRŽAVNOM, UZ NESPOSOBNU VLAST!!!!