Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sabor izmijenio zakon: Kako će izgledati i koliko će vrijediti nove osobne iskaznice

Nove osobne iskaznice građanima će donijeti nove mogućnosti, praktično će potpuno moći zamijeniti putovnicu i upotrebljavati se u svim državama, ne samo u državama EU
15. prosinca 2020. u 11:38 59 komentara 90329 prikaza
Osobna iskaznica
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatski sabor izmijenio je Zakon o osobnoj iskaznici koja će uz novi izgled sadržavati biometrijske identifikatore nositelja, odnosno prikaz lica i dva otiska prstiju, a vrijedit će pet godina.

Vladimir Putin Već ga i potpisao? Kontroverzni zakon: Putin pokrenuo lov na plaćenike da suzbije strani utjecaj

Iznimno, iskaznica izdana osobi s navršenih 70 ili više godina, vrijedit će 40 godina. Podignuta je dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se mogu izdavati s dužim rokom važenja, s navršenih 65 na navršenih 70 godina starosti, a propisana je i obveza povlačenja iz uporabe iskaznica bez roka važenja koje ne zadovoljavaju minimalne sigurnosne standarde.

Omogućit će se i da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, podnese zahtjev i preuzme izrađenu osobnu iskaznicu svojeg djeteta te se propisuje obveza ishođenja osobne iskaznice osobi koja je navršila 16 godina i kojoj je sud dopustio sklapanje braka i ima prebivalište u Hrvatskoj. 

Video: Zaiskrilo između Mostovaca i Jandrokovića

Stvaraju se i tehnički preduvjeti za korištenje elektroničkih funkcionalnosti iskaznice i na drugim uređajima (mobitelima i tabletima), a ne samo na računalima. Nove osobne iskaznice građanima će donijeti nove mogućnosti, praktično će potpuno moći zamijeniti putovnicu i koristiti se u svim državama, ne samo u državama EU, naglašavali su iz MUP-a.

Za izmjene Zakona o osobnoj iskaznici, glasovala su 124 zastupnika.

Zagreb: Nastavljena 4. sjednica Sabora rasprava u saboru Oporba oplela po Vladi oko rada Stožera: Doveli ste nas tu gdje jesmo - najlošiji smo u EU

Smanjenje parafiskalnih davanja 

Od 1. siječnja iduće godine smanjuje se stopa za obračun i plaćanje članarina u turističkim zajednicama, propisano je izmjenama Zakona o članarinama u turističkim zajednicama koje je Sabor donio u utorak.

Poreznoj upravi omogućuje se da rješenjem izmijeni visinu mjesečnog predujma članarine zbog značajnog pada poduzetničke aktivnosti i da se uredi obračun paušalnog iznosa članarine kada osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na OPG-u prvi put ishode rješenje o odobrenju u tekućoj godini, s obzirom na to da se članarina obračunava temeljem kapaciteta iz prethodne godine prema podacima iz sustava eVisitor.

Sabor je izmijenio Zakon o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji kojima se propisuju postupci za prijavu boravka te izdavanje nove boravišne isprave za državljane Ujedinjene Kraljevine  i članove njihovih obitelji, kao i pravila o ograničenju prava na boravak/ulazak s obzirom da, na temeljem sporazuma o Brexitu 31. prosinca ističe prijelazno razdoblje za kojeg se na UK primjenjivalo pravo EU.

Vili Beroš rasprava o kaznama Beroš u Saboru: Mjere su nužne i trajat će koliko okolnosti budu zahtijevale

U Hrvatskoj 1103 državljana Velike Britanije ima prijavljen privremeni (747) odnosno stalni boravak (356). Sabor je izmijenio i zakone o šumama i o akvakulturi.

Zajam za dovršetak autoceste na koridoru Vc 

Sabor  je prihvatio Zakon o potvrđivanju Ugovora o jamstvu između Hrvatske i Europske banke za obnovu i razvoj za financiranje dijela projekta ''Hrvatska – dovršetak autoceste na koridoru Vc''. Sredstva iz Zajma, vrijednog 55 milijuna eura, koristit će se za dovršetak izgradnje 17,5 kilometara duge dionice između mosta Halasica i Belog Manastira te pet kilometara duge dionice između Belog Manastira i mađarske granice.  

Rok za otplatu zajma jest 15 godina, uključujući tri godine počeka na otplatu glavnice te 12 godina otplate, uz varijabilnu kamatnu stopu i 6-mjesečni EURIBOR plus jedan posto marže.

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Avatar neugodan
  neugodan:

  zasto u to sranje ne stavite i prometnu, vozacku dozvolu, zdravstvenu itd???

 • weAreCro:

  Cekaj svakih 5 godina nova osobna??? Koje je ovo pranje love panto je nevjerojatno.

 • geler203:

  Meni je dobra i ova. Kome nije slobodno mi može poslati novu besplatno.