Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezavisno tužiteljsko tijelo

Zbog Geodezije Plenković se okomio i na šeficu EPPO-a

Zagreb: Europska javna tužiteljica Laura Codruta Kovesi održala konferenciju za medije
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/6
24.02.2024.
u 18:41

Laura Kövesi poručila je da bi miješanje politike u istrage EPPO-a moglo imati i ozbiljne posljedice za Hrvatsku i to u obliku sankcija

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) je nezavisno tužiteljsko tijelo EU koje je zaduženo za istraživanje i procesuiranje zločina protiv financijskih interesa EU. Rečenica je to koja stoji na kraju svakog priopćenja EPPO-a, koji je od svog osnutka do danas postao tužiteljski ured čije su osnivanje vjerojatno požalile sve vlade koje su uredbu o osnivanju tog ureda potpisale.

Izražena nervoza

Političari sigurno nisu ni slutili da su osnovali nadnacionalno tužiteljstvo, koje pojam neovisnosti shvaća više nego ozbiljno. Do sada su istraživali i šeficu Europske komisije i aktualne europske premijere, članove EU parlamenta, ministre... pa u svjetlu svega toga možda ne treba čuditi sve izraženija nervoza premijera Andreja Plenkovića. Iz samo njemu poznatih razloga Plenković je prije koji mjesec, kada je EPPO pokrenuo istragu u slučaju Geodezija, odlučio "zaratiti" prvo s EPPO-om, a zatim i s njihovom šeficom Laurom Kövesi. Premijer uporno ponavlja da EPPO nije nadležan za istraživanje malverzacija oko obnove, tvrdeći da se tu trošio novac iz nacionalnog proračuna, a ne iz Fonda solidarnosti. Situacija se zakomplicirala i nakon što je Ivan Turudić, novoimenovani glavni državni odvjetnik, u jednom od svojih javnih istupa poručio da Hrvatskoj osnivanje EPPO-a nije trebalo. Nakon takvih izjava reagirala je i sama Kövesi. Iako je njezina reakcija bila diplomatska, ipak je na kraju bez imalo uvijanja poručila da bi miješanje politike u istrage EPPO-a u Hrvatskoj moglo imati i ozbiljne posljedice za Hrvatsku i to u obliku sankcija.

VEZANI ČLANCI:

Ta njezina izjava očito je isprovocirala premijera, koji je u svojim nasrtajima na EPPO neki dan otišao korak dalje, zaboravivši pri tome diplomaciju.

– Što se tiče EPPO-a, smatram da oni za ovo nisu nadležni, to je sto posto. Za DORH i USKOK bilo bi vrlo nezgodno ako u ovom slučaju ostane nadležnost EPPO-a. Onda nam ne trebaju DORH ni USKOK. Siguran sam da gospođa Kövesi, koja je pravnica, to jako dobro razumije. Ovo vam govorim kao netko tko nije došao s ceste, ova Vlada je izabrana i radi, ne da se impresionirati. Ovo što sam rekao ostalo je toliko minimalno da sam zapanjen da se uopće usudila nešto onako komentirati – kazao je Plenković.

Istraga se nastavlja

Ponovno je ustvrdio i da je 3D snimanje Zagreba nakon potresa koje je Ministarstvo kulture i medija naručilo od Geodetskog fakulteta isplaćeno iz državnog proračuna, a ne iz Fonda solidarnosti. No te njegove izjave za sada EPPO ne diraju pa su neki dan upali i u Ministarstvo kulture, radi izuzimanja dokumentacije i mobitela nekih od najbližih suradnika Nine Obuljen Koržinek. Kako će spomenuta istraga završiti i do koga će sve još dovesti, za sada je teško reći. A još je teže objasniti zašto premijer, čija je Vlada potpisala uredbu o osnivanju EPPO-a, tako žarko želi da se mogućim malverzacijama prilikom obnove bave DORH i USKOK, a ne EPPO.

GALERIJA Raskošna imanja u Hrvatskoj: Posjećivali ih velikani, a sada propadaju

Zagreb: Europska javna tužiteljica Laura Codruta Kovesi održala konferenciju za medije
1/41

Komentara 2

Avatar razmaknica
razmaknica
07:48 25.02.2024.

PlenkOvić budući predsjednik RH, bio bi zanimljiviji od MilanOvića

TO
Toronto20
20:37 24.02.2024.

Zamisli kako se usudila komentirat Plenkovica.On gubi kompas.Nacionalni novac se moze krasti katastrofa o cemu on prica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije