Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OVACIJE NA VELESAJMU

Program Grabar-Kitarović: Mijenjala bi izborne zakone, uvjetovala Srbiji ulaz u EU...

Predstavljanje programa Kolinde Grabar-Kitarović za predstojeće izbore
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/25
11.11.2019.
u 11:23

Kao najvažniji dio programa navodi važnost hrvatskog optimizma

U 11 sati započelo je predstavljanje izbornog programa pod sloganom "Predsjednica, jer Hrvatska zna" kojim aktualna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ide u utrku za drugi mandat na Pantovčaku. Na samom početku predsjednica je istaknula da u novom mandatu želi biti zamašnjak novog hrvatskog zajedništva.

U prvim redovima, među brojnim uzvanicima, našli su se i "prvi gospodin RH" Jakov Kitarović, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Miroslav Ćiro Blažević i mnoge druge poznate osobe. 

FOTO Uzvanici na skupu Kolinde Grabar-Kitarović

Predstavljanje programa Kolinde Grabar-Kitarović za predstojeće izbore
1/50

Grabar-Kitarović u dvoranu je ušla dok je u pozadini svirala pjesma "Bog neka čuva moju Hrvatsku". Predstavljanje je započelo minutom šutnje za sve poginule i nestale hrvatske branitelje.

12:34 – Nastavimo zajedno putem kojim smo krenuli i prije svega vjerujmo u sebe. Bolja Hrvatska nije daleko. Tu je, među nama, među našim ljudima u Hrvatskoj i širom svijeta. Hrvatska zna, mora i može bolje – misli su kojima je predsjednica završila svoj govor.

12:30 – Kao najvažniji dio programa navodi važnost hrvatskog optimizma. Podsjetila je na uspjehe hrvatske reprezentacije koji su pridonijeli upravo povećanju optimizma među građanima te dodaje kako "oni, kao i svi naši uspješni znanstvenici i drugi stručnjaci podižu ugled Hrvatske u svijetu". 

– Dok je takvih pozitivnih primjera, bit će i Hrvatske – zaključuje.

12:28 – Ističe da je za modernizaciju hrvatske vojske, nabavljanje novih borbenih zrakoplova te postupna povećanja izdvajanja za istraživanja u vojnoj industriji.

12:23 – Zalaže se za objavu trenutačnog popisa birača jer smatra da će to umanjiti sumnje u popis birača te barem dijelom vratiti povjerenje građana.

– Predložit ću da se poveća broj preferencijskih glasova, a podržavam i načelo da se građani o važnim pitanjima mogu izjasniti referendumom. Pojačan zahtjev građana za referendumom jasno pokazuje postojanje prijepora u društvu koje postojeći sustav nije uspio riješiti.

12:17 – Pitanje nestalih

– Pronalaženje nestalih u Domovinskom ratu postavit ću kao uvjet za daljnji napredak Srbije u pregovorima za ulazak u EU.

12:12 – Najavljuje osnivanje fonda za najizvrsnije hrvatske maturante koji će financirati njihovo školovanje na najprestižnijim svjetskim sveučilištima uz uvjet njihova povratka u RH.

12:05 – Smatra da "populistički protukandidati" ne mogu odgovorno odgovoriti na trenutačno stanje kao što može ona svojim iskustvom i znanjem.

– Našem društvu potreban je kontinuitet dobrog upravljanja. Vremena su zahtjevna, izazovi se množe, a na njih se može odgovoriti samo vodstvom koje spaja, a ne razdvaja. Nemamo vremena za populizam. To ne mogu biti odgovori na izazove pred kojima stojimo.

12:03 – Smanjila sam troškove Ureda za 25 milijuna. Možda se to nekome ne čini mnogo, ali kad imate proračun od 40 milijuna, to doista jest tako – kaže predsjednica.

11:59 – Među brojnim aktivnostima koje je poduzela, neke od onih koje je istaknula jesu: Inicijativa tri mora, zalaganje za pronalazak nestalih osoba, prijedlozi konkretnih mjera za rješavanje pitanja blokiranih i ovršenih, zalaganje za hrvatske građane u inozemstvu, a posebno za Hrvate u BiH. 

11:55 – Ne smijemo zaboraviti kako je RH izgledala prije pet godina. Bila je u teškoj ekonomskoj i moralnoj krizi. Vladalo je beznađe i osjećaj da se ništa ne može napraviti. Hrvatska je bila na dnu ljestvica europskih pokazatelja. Hrvatska zna tko je za to bio odgovoran i zato se ne smije vratiti u to stanje – dodala je podsjetivši na zaduženje koje je bilo više od 70 milijardi, predstečajne nagodbe i mnoge druge negativnosti za koje krivi Milanovićevu Vladu.

– To može biti normalno samo onima za koje je Hrvatska slučajna država – smatra Grabar-Kitarović.

11:47 – Kolinda Grabar-Kitarović započela predstavljanje programa "Hrvatska zna i može bolje". Za početak je istaknula da bez potpore HDZ-a, ali i hrvatskih građana, ne bi bila danas tu gdje jest. 

– Na današnji dan prije točno pet godina predstavila sam svoj izborni program za bolju Hrvatsku. Tada sam bila rekla da ću biti predsjednica svih građana. Rekla sam: "Bit ću vaša predsjednica", i duboko vjerujem da sam to i ostvarila. Danas, kao i tada, stojim tu pred vama jer vjerujem u Hrvatsku. Vjerujem u svakog našeg čovjeka, vrijednosti i potencijale. Bila sam svjesna ozbiljnosti trenutka i tada sam bila uvjerena, kao i danas, da samo zajedno možemo ostvariti bolju budućnost. Proputovala sam cijelu Hrvatsku, bila sam u svim krajevima svijeta. Vjerujem da jesam dokazala da sam za vas i da se borim za vas – kazala je istaknuvši da hrvatski čovjek može, zna i hoće.

– Nekima je ovo blagdan vinskih običaja, a meni poseban dan – dodala je aludirajući pritom možda i na protukandidata Miroslava Škoru koji je objavio da će prekinuti kampanju na 24 sata zbog vinskih običaja te koji je danas u 11 sati također imao prijenos Martinja uživo. 

11:29 – Prvi se okupljenima obratio predsjednik Vlade Andrej Plenković.

– Pobjeda na ovim izborima ključna je za nastavak ostvarenja naših ciljeva. Ovom pobjedom osigurat ćemo kontinuitet politike koja se temelji na političkom nasljeđu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji je uz potporu hrvatskog naroda i branitelja ostvario suvremenu Republiku Hrvatsku – poručio je.

Oštru poruku poslao je protukandidatu Zoranu Milanoviću.

– Normalno im je bilo srušiti kreditni rejting, zadužiti hrvatske građane, izgubiti 40 tisuća radnih mjesta, zalediti plaće i mirovine, ne koristiti se EU fondovima, donijeti Lex Perković i posvađati RH s Europom. Takvo "normalno" stanje zatekli smo i to smo zajedničkim radom promijenili – kazao je Plenković, još jednom podsjetivši na sve uspjehe trenutačne hrvatske vlasti.

– Nastavit ćemo posebno brinuti se o mladima Jačat ćemo solidarnost prema svim potrebitima, jačati hrvatsku vojsku i policiju te sigurnost granica. Brinut ćemo o građanima i hrvatskim braniteljima. Uvijek ćemo brinuti i o našim građanima u Bosni i Hercegovini, o čemu posebno vodi računa naša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović – dodao je pozvavši za kraj sve da izađu na izbore i podrže "sadašnju i buduću predsjednicu".

Komentara 375

ŠN
šnicl
11:47 11.11.2019.

Tako treba,podsjetite ljude kakvo je stanje bilo i kakvo je sada!

BK
Branimir Krešimir
13:55 11.11.2019.

Mislim,da Srbija ne bi smjela ući u EU,dok ne plati ratnu odštetu i odštetu svim ljudima zatočenim u srpskim logorima,a oni još nisu priznali da su ti logori uopće postojali.

DV
dvojnica
11:44 11.11.2019.

Kolinda odlicna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije