Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ono što je predsjednica do sada najavila plagijat je mog Plana za Hrvatsku'

U svome je statusu Orešković navela i da Grabar-Kitarović nije 'plagirala dijelove koji bi zaista udarili u korupcijske temelje HDZ-a, ali to od nje i ne očekujemo'
11. studenoga 2019. u 10:43 35 komentara 1780 prikaza
Dalija Orešković
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Kandidatkinja za predsjednicu Dalija Orešković na svojem je Facebooku prozvala Kolindu Grabar-Kitarović za plagiranje programa ''Plan za Hrvatsku''.

Miroslav Škoro Škoro predsjednici: 'Čak i da jesam eksperiment, mene se narod neće morati sramiti'

Sporne se izjave trenutačne predsjednice odnose na definiranje vanjske politike u Ustavu. 

– Kad je riječ o vanjskoj politici, Ustav je pomalo dvoznačan, jer imate predsjednika kao sukreatora i Vladu kao kreatora. Ja sam da se ide u raspravu o Ustavu i ustavnim ovlastima – kazala je 3. studenoga Grabar-Kitarović u emisiji TNT na N1 Televiziji.

S druge strane, u predstavljanju programa ''Plan za Hrvatsku'' Orešković je u HRT-ovu Studiju 4 istaknula da se ''između predsjednika države i predsjednika Vlade nikada nije vidjelo kako se sukreira vanjska politika''.

– Predlažem da se donese zakon u kojem će se jasno definirati postupak. Republika Hrvatska jedna je i njezina vanjska politika mora biti jedna, a pri tome građani moraju znati koji su to naši vanjskopolitički ciljevi – izjavila je Orešković 9. rujna.

Prema nekadašnjoj predsjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Grabar-Kitarović iz njezina je programa preuzela i ideju o mijenjanju sustava glasanja.

– Držim da treba mijenjati sustav glasovanja, da se uvede ili dopisno ili elektroničko glasovanje – predložila je sadašnja predsjednica, dok je o istome pričala i Orešković nudeći rješenje da se elektronsko glasovanje odvija putem jednostavne aplikacije na mobitelu ''kojom bi svi oni građani koji su 'protjerani' posljednjih godina imali priliku povezati se sa svojom domovinom''.

Zoran Milanović Zoran Milanović: 'Predsjednik ne bi trebao sudjelovati u odabiru ustavnih sudaca'

Govorile su obje kandidatkinje i o tome kako podržavaju veći broj preferencijalnih glasova, a Orešković smatra da ih po mogućnosti treba biti tri.

Po pitanju ovlasti predsjednika i jedna i druga smatraju da bi one trebale biti Ustavom jasnije definirane.

– Predsjednik brine o stabilnosti državne vlasti i o funkcioniranju institucija, a nije pojašnjeno kako – kazala je Grabar-Kitarović, dok je Orešković navela primjere kako je predsjednica destabilizirala politički sustav i volju građana.

– To je bila situacija kada je HNS ušao u koaliciju s HDZ-om, a predsjednica je to blagoslovila umjesto da se tome suprotstavi – navela je Orešković i zaključila:

Oleg Butković i Kolinda Grabar-Kitarović Utrka za Pantovčak Butković: Grabar-Kitarović ima jedinstvenu potporu HDZ-a

– Predsjednik ima točno onakve ovlasti kakve bi trebao imati u jednoj pristojnoj uređenoj demokratskoj državi. Naš je problem što nikad nismo imali takvu osobu na Pantovčaku. Mi smo uvijek imali produženu ruku stranačkog šefa političke stranke.

U svome je statusu Orešković navela i da Grabar-Kitarović nije ''plagirala dijelove koji bi zaista udarili u korupcijske temelje HDZ-a, ali to od nje i ne očekujemo.''

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Deleted user:

    Ovoj hitno trebaju tabletice......

  • Kultura:

    Ljevicarski jadi

  • Markos:

    Wooooow EGO do Plafona. kolika samo narcisoidnost..kaže "predsjednićin je prijedlog plagiat jer me je kopirala". Pa tko si ti, da bi se tebe kopiralo? Tko? Tvoj program je zanimljiv 1% biraća a predsjednićin zanima toliko ljudi, da bi ga. Kitarović ... prikaži još!ć mogla pobjediti na izborima! Što sad hoćeš u svom jadu? Da idemo čitati tvoj program? Ne idemo ga čitati, ne zanima nas, nisi zanimljiva.