Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DALIJA OREŠKOVIĆ TVRDI:

'Ono što je predsjednica do sada najavila plagijat je mog Plana za Hrvatsku'

Dalija Orešković
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
11.11.2019.
u 10:43

U svome je statusu Orešković navela i da Grabar-Kitarović nije 'plagirala dijelove koji bi zaista udarili u korupcijske temelje HDZ-a, ali to od nje i ne očekujemo'

Kandidatkinja za predsjednicu Dalija Orešković na svojem je Facebooku prozvala Kolindu Grabar-Kitarović za plagiranje programa ''Plan za Hrvatsku''.

Sporne se izjave trenutačne predsjednice odnose na definiranje vanjske politike u Ustavu. 

– Kad je riječ o vanjskoj politici, Ustav je pomalo dvoznačan, jer imate predsjednika kao sukreatora i Vladu kao kreatora. Ja sam da se ide u raspravu o Ustavu i ustavnim ovlastima – kazala je 3. studenoga Grabar-Kitarović u emisiji TNT na N1 Televiziji.

S druge strane, u predstavljanju programa ''Plan za Hrvatsku'' Orešković je u HRT-ovu Studiju 4 istaknula da se ''između predsjednika države i predsjednika Vlade nikada nije vidjelo kako se sukreira vanjska politika''.

– Predlažem da se donese zakon u kojem će se jasno definirati postupak. Republika Hrvatska jedna je i njezina vanjska politika mora biti jedna, a pri tome građani moraju znati koji su to naši vanjskopolitički ciljevi – izjavila je Orešković 9. rujna.

Prema nekadašnjoj predsjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Grabar-Kitarović iz njezina je programa preuzela i ideju o mijenjanju sustava glasanja.

– Držim da treba mijenjati sustav glasovanja, da se uvede ili dopisno ili elektroničko glasovanje – predložila je sadašnja predsjednica, dok je o istome pričala i Orešković nudeći rješenje da se elektronsko glasovanje odvija putem jednostavne aplikacije na mobitelu ''kojom bi svi oni građani koji su 'protjerani' posljednjih godina imali priliku povezati se sa svojom domovinom''.

Govorile su obje kandidatkinje i o tome kako podržavaju veći broj preferencijalnih glasova, a Orešković smatra da ih po mogućnosti treba biti tri.

Po pitanju ovlasti predsjednika i jedna i druga smatraju da bi one trebale biti Ustavom jasnije definirane.

– Predsjednik brine o stabilnosti državne vlasti i o funkcioniranju institucija, a nije pojašnjeno kako – kazala je Grabar-Kitarović, dok je Orešković navela primjere kako je predsjednica destabilizirala politički sustav i volju građana.

– To je bila situacija kada je HNS ušao u koaliciju s HDZ-om, a predsjednica je to blagoslovila umjesto da se tome suprotstavi – navela je Orešković i zaključila:

– Predsjednik ima točno onakve ovlasti kakve bi trebao imati u jednoj pristojnoj uređenoj demokratskoj državi. Naš je problem što nikad nismo imali takvu osobu na Pantovčaku. Mi smo uvijek imali produženu ruku stranačkog šefa političke stranke.

U svome je statusu Orešković navela i da Grabar-Kitarović nije ''plagirala dijelove koji bi zaista udarili u korupcijske temelje HDZ-a, ali to od nje i ne očekujemo.''

Komentara 35

DU
Deleted user
10:57 11.11.2019.

Ovoj hitno trebaju tabletice......

KU
Kultura
11:01 11.11.2019.

Ljevicarski jadi

MA
Markos
10:49 11.11.2019.

Wooooow EGO do Plafona. kolika samo narcisoidnost..kaže "predsjednićin je prijedlog plagiat jer me je kopirala". Pa tko si ti, da bi se tebe kopiralo? Tko? Tvoj program je zanimljiv 1% biraća a predsjednićin zanima toliko ljudi, da bi ga. Kitarovićć mogla pobjediti na izborima! Što sad hoćeš u svom jadu? Da idemo čitati tvoj program? Ne idemo ga čitati, ne zanima nas, nisi zanimljiva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije