Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Zaev i Tsipras o imenu Makedonija

Analitičari obiju zemljama smatraju da je riječ o najvažnijem susretu na visokoj razini između Grčke i Makedonije
25. siječnja 2018. u 06:45 7 komentara 765 prikaza
Foto: Reuters

Premijeri Grčke i Makedonije, Alexis Tsipras i Zoran Zaev, sastali su se u Davosu, na marginama Svjetskog ekonomskog foruma, kako bi razmotrili najnovije prijedloge posrednika UN-a Mathewa Nimica o novom imenu Makedonije.

Zoran Zaev NOVO IME DRŽAVE Grci će makedonski jezik sada zvati “slavomakedonski jezik”

Analitičari obiju zemljama smatraju da je riječ o najvažnijem susretu na visokoj razini između Grčke i Makedonije. Treba se odlučiti o rokovima za pronalaženje rješenja novog imena Makedonije, a promjena imena uvjet je Grčke za makedonske euroatlantske integracije.

Naime, susret Tsipras – Zaev dolazi nakon prosvjeda grčkih desničarskih organizacija i Grčke pravoslavne crkve u Solunu koji se protive upotrebi riječi Makedonija u novom imenu te bivše jugoslavenske republike. Grčki analitičari smatraju da će problem u obje zemlje biti pružanje unutrašnje političke podrške. Grčka nije sigurna hoće li imati zajednički stav među vladinim koalicijskim partnerima i hoće li Tsipras dobiti parlamentarnu podršku jer, očito je, smatraju analitičari, Nova demokracija situaciju će iskoristiti kako bi pridobila poene za rušenje Syrize i Tsiprasa. S druge strane, Zaev se u Skoplju suočava sa stavovima predsjednika Đorđa Ivanova kao i uske parlamentarne većine, ali i najutjecajnije opozicijske stranke VMRO-DPMNE s obzirom na to da je tijekom desetogodišnje vladavine VMRO-DPMNE i politike bivšeg premijera i lidera te stranke Nikole Gruevskog, artikuliran stav da se Skoplje zalaže za euroatlantske integracije, ali bez promjene imena. Prema mišljenju analitičara, sve će to štetiti premijeru Zaevu, a vrlo je moguće stvaranje atmosfere za povratak VMRO-DPMNE na vlast. U ovom trenutku svi će se skriti iza referenduma kako bi izbjegli vlastitu političku odgovornost za budućnost države. U međuvremenu, grčki list Elefteri ORA, blizak Grčkoj pravoslavnoj crkvi i desničarskim ekstremistima, objavio je u najnovijem broju kartu Makedonije koja je podijeljena između Albanije, Grčke, Srbije i Bugarske. Objavljivanje takve karte uz ideju o podjeli Makedonije predstavlja ozbiljnu provokaciju za mir na Balkanu.

1 / 10
Makedonija prosvjedi
Makedonija Narodna samosvojnost Makedonaca Nove stare igre s imenom Makedonije Alexis Tsipras Ratko Bošković Štednja koju je EU nametnuo Grčkoj zbog eura povijesni je debakl Euclid Tsakalotos Treći program pomoći Grčka zaključila dogovor s predstavncima svojih vjerovnika
Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
  • Avatar nekakav
    nekakav:

    kad malo bolje znate povijest, postane vam jasno zašto se grci protive nazivu makedonije. čisto povijesno, današnji makedonci nemaju ništa zajedničkog sa onim makedoncima koji su dali aleksandra makedonskog, ništa zajedničko sa državom koja je ratovala sa rimskim carstvom, koju ... prikaži još! je rim razbio i podijelio na par pokrajina. makedonci današnji su ostaci slavena pomiješani sa starosjediocima, nešto potomaka stvarnih starih makedonaca, a ostalo su dijelovi bugara, albanaca, vlaha, grka, turaka, u toj krvi. stara srbija je taj dio osvojila i smatrala dijelom stare srbije, i takvog ga unijela u kraljevinu srbiju, onu staru. i otud njihov stav da su to u stvari srbi, blablablabla, već poznata priča u hrvatskoj koja je također dubrovnik prisvojila kao svoj, mada je razvoj tog grada i okolice tekao stoljećima neovisno o hrvatima. i to nije ništa lošeg, za makedonce. država će im se zvati trajkovska, u spomen poginulog predsjednika makedonije. inače bi im najbolje bilo da se proglase antičkim makedoncima, i dijelom grčkog nacionalnog korpusa, i da se pripoje grčkoj, time bi se riješili problema albanaca, koje grci uspješno rješavaju, tj. ne dopuštaju im nikakvo nacionalno isticanje, sjetite se albanskih kuća na grčkoj obali prije dvije godine, kad su ih grci krenuli rušiti. tako da, hm, da, mekadonija jedna od grčkih regija. čemu se boriti, kad je svaki otpor uzaludan, ili će vas pojesti albanci ili ćete se vratiti grčkoj.