Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Grci će makedonski jezik sada zvati “slavomakedonski jezik”

Povijesni dogovor: Novi makedonski premijer Zoran Zaev, kako je i najavio, počeo je rješavati probleme imena s Grčkom, koji Makedoniju koče od 1991.
10. siječnja 2018. u 18:17 16 komentara 3744 prikaza
Zoran Zaev
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Kako je i najavio, novi makedonski premijer Zoran Zaev počeo je rješavati probleme s Grčkom oko imena Makedonije koji traju još od 1992., kako bi ta zemlja mogla ući u NATO i EU. Unatoč protivljenju i grčkih i makedonskih nacionalista, vlade u Ateni i Skoplju uspjele su postići povijesni dogovor o promjeni imena Republike Makedonije.

Makedonija prosvjedi POVIJESNI SPORAZUM Nakon više od 25 godina riješili spor? Evo kako će se zvati Makedonija

UN-ov posrednik između Skoplja i Atene u vezi spora s imenom Makedonija Mathew Nimic kazao je da su se na stola našla tri prijedloga imena, “Sjeverna Makedonija”, “Gornja Makedonija” i “Nova Makedonija”. Obje strane usuglasile su se oko imena „Republika Nova Makedonija“, što će se potvrditi i na sastanku u New Yorku 19. siječnja s pregovaračima dviju zemalja.

Novo ima i za Crkvu

Dogovoreni puni službeni naziv države je “Republika Nova Makedonija”, ili skraćeno “Nova Makedonija”, a oba su navedena u verzijama na makedonskom, engleskom, grčkom i albanskom jeziku.

Osim samog imena države, promijenit će se i naziv jezika. Novi naziv za jezik je na makedonskom “suvremeni makedonski jezik”, što je prevedeno i na ostale jezike, dok naziv na grčkom glasi “slavomakedonski jezik”. Isto tako, naziv državljanstva i nacionalnosti je na makedonskom “makedonsko/makedonska”, dok je na ostalim jezicima “novomakedonsko/novomakedonska”.

Novi naziv Crkve je “Nova makedonska pravoslavna crkva – Ohridska arhiepiskopija”, dok se na grčkom ona naziva “Pravoslavna crkva Nove Makedonije – Ohridska arhiepiskopija”.

Makedonska strana prije je odbila dva grčka prijedloga imena da se Makedonija nazove Vardarska Makedonija i Slavomakedonija. Grčka smatra kako nema potrebe da Makedonija organizira referendum oko promjene imena, budući da se procjenjuje kako će ga odbaciti većina građana.

Posredovanje UN-a

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije postao je predmet rasprave između Skoplja i Atene. Ključni grčki argument je da korištenje imena Makedonija predstavlja “sigurnosnu prijetnju”, jer Grčka tako naziva svoje sjeverno područje.

Posrednik UN-a u sporu Mathew Nimic do sada je održao više sastanaka s pregovaračima, a posljednji put sastao se početkom prosinca u Bruxellesu.

Makedonski premijer Zoran Zaev u više navrata ponovio je da je optimist i da će dugogodišnji spor između Skoplja i Atene biti riješen u prvoj polovici ove godine nadajući se da će Makedonija nakon toga postati 30. članica NATO-a i to na summitu Alijanse, koji će se održati u Bruxellesu 11. i 12.srpnja 2018.

Iako je Makedonija ispunila sve kriterije za punopravno članstvo u NATO-u, na summitu Alijanse u Bukureštu u travnju 2008. godine nije dobila poziv, jer je Grčka blokirala prijam. Isto tako...

Zoran Zaev
1 / 13
Makedonija
Robert Huston Robert Huston: 'Ne bojim se revizije Daytona ni raspada BiH. Za to treba dogovor sva tri naroda' Lezbos 'Ne možemo to podnijeti' Stanovnici grčkog otoka štrajkaju: 'Pretvorili ste Lezbos u zatvor za migrante' Poplava u Grčkoj 14 mrtvih Apokalipsa na jugu Europe: Pogledajte štete 'biblijskih razmjera' nakon katastrofalne poplave

 

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • etrao:

  Imaju i makedonci svoje Zlovence!

 • Armagedon:

  Ne mogu grci podnijeti da Makedonija nije njihova, da ih je osvojio Aleksandar Makedonski, a mislim i njegov otac prije toga, i da Aleksandar nije Grk nego Makedonac iz baš ove Makedonije koja nije grčka..... Makedonci su civilizirani i kulturni ... prikaži još! ljudi, dobri i široki uvijek bili .....i za vrijeme Juge, nisu bili sm......e kao zlovenci ! Zaslužili su da imaju svoju državu i da se zove Makedonija, pa neka bude Nova , ali neka ih više grci ne zaj.....u...... ! Neka im je sa srećom

 • Avatar nisam_robot
  nisam_robot:

  Slavomakedonski ili kratko Makedonski.