Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO IME DRŽAVE

Grci će makedonski jezik sada zvati “slavomakedonski jezik”

Zoran Zaev
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
10.01.2018.
u 18:17

Povijesni dogovor: Novi makedonski premijer Zoran Zaev, kako je i najavio, počeo je rješavati probleme imena s Grčkom, koji Makedoniju koče od 1991.

Kako je i najavio, novi makedonski premijer Zoran Zaev počeo je rješavati probleme s Grčkom oko imena Makedonije koji traju još od 1992., kako bi ta zemlja mogla ući u NATO i EU. Unatoč protivljenju i grčkih i makedonskih nacionalista, vlade u Ateni i Skoplju uspjele su postići povijesni dogovor o promjeni imena Republike Makedonije.

UN-ov posrednik između Skoplja i Atene u vezi spora s imenom Makedonija Mathew Nimic kazao je da su se na stola našla tri prijedloga imena, “Sjeverna Makedonija”, “Gornja Makedonija” i “Nova Makedonija”. Obje strane usuglasile su se oko imena „Republika Nova Makedonija“, što će se potvrditi i na sastanku u New Yorku 19. siječnja s pregovaračima dviju zemalja.

Novo ima i za Crkvu

Dogovoreni puni službeni naziv države je “Republika Nova Makedonija”, ili skraćeno “Nova Makedonija”, a oba su navedena u verzijama na makedonskom, engleskom, grčkom i albanskom jeziku.

Osim samog imena države, promijenit će se i naziv jezika. Novi naziv za jezik je na makedonskom “suvremeni makedonski jezik”, što je prevedeno i na ostale jezike, dok naziv na grčkom glasi “slavomakedonski jezik”. Isto tako, naziv državljanstva i nacionalnosti je na makedonskom “makedonsko/makedonska”, dok je na ostalim jezicima “novomakedonsko/novomakedonska”.

Novi naziv Crkve je “Nova makedonska pravoslavna crkva – Ohridska arhiepiskopija”, dok se na grčkom ona naziva “Pravoslavna crkva Nove Makedonije – Ohridska arhiepiskopija”.

Makedonska strana prije je odbila dva grčka prijedloga imena da se Makedonija nazove Vardarska Makedonija i Slavomakedonija. Grčka smatra kako nema potrebe da Makedonija organizira referendum oko promjene imena, budući da se procjenjuje kako će ga odbaciti većina građana.

Posredovanje UN-a

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije postao je predmet rasprave između Skoplja i Atene. Ključni grčki argument je da korištenje imena Makedonija predstavlja “sigurnosnu prijetnju”, jer Grčka tako naziva svoje sjeverno područje.

Posrednik UN-a u sporu Mathew Nimic do sada je održao više sastanaka s pregovaračima, a posljednji put sastao se početkom prosinca u Bruxellesu.

Makedonski premijer Zoran Zaev u više navrata ponovio je da je optimist i da će dugogodišnji spor između Skoplja i Atene biti riješen u prvoj polovici ove godine nadajući se da će Makedonija nakon toga postati 30. članica NATO-a i to na summitu Alijanse, koji će se održati u Bruxellesu 11. i 12.srpnja 2018.

Iako je Makedonija ispunila sve kriterije za punopravno članstvo u NATO-u, na summitu Alijanse u Bukureštu u travnju 2008. godine nije dobila poziv, jer je Grčka blokirala prijam. Isto tako...

Zoran Zaev
1/13

 

Komentara 16

ET
etrao
18:33 10.01.2018.

Imaju i makedonci svoje Zlovence!

AR
Armagedon
19:08 10.01.2018.

Ne mogu grci podnijeti da Makedonija nije njihova, da ih je osvojio Aleksandar Makedonski, a mislim i njegov otac prije toga, i da Aleksandar nije Grk nego Makedonac iz baš ove Makedonije koja nije grčka..... Makedonci su civilizirani i kulturni ljudi, dobri i široki uvijek bili .....i za vrijeme Juge, nisu bili sm......e kao zlovenci ! Zaslužili su da imaju svoju državu i da se zove Makedonija, pa neka bude Nova , ali neka ih više grci ne zaj.....u...... ! Neka im je sa srećom

Avatar nisam_robot
nisam_robot
20:13 10.01.2018.

Slavomakedonski ili kratko Makedonski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije