Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Nismo baš ambiciozni'

Šef norveškog naftnog fonda: 'Možda ne bih trebao biti tako izravan, ali Europljani su naspram Amerikanaca lijenčine'

ReutersNEXT Newsmaker event in New York
Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS
1/4
26.04.2024.
u 12:07

Smatra “zabrinjavajućim” što američke tvrtke nadmašuju svoje europske konkurente u inovacijama i tehnologiji, što je dovelo do znatno boljih performansi američkih dionica u prošlom desetljeću.

Europljani su manje ambiciozni i ne rade tako naporno kao Amerikanci, rekao je Nicolai Tangen, izvršni direktor norveškog naftnog fonda vrijednog 1,6 trilijuna dolara. "Postoji problem načina razmišljanja u smislu prihvaćanja pogrešaka i rizika. Ako propadneš u Americi, dobiješ novu priliku. U Europi si mrtav", rekao je Tangen za The Financial Times u intervjuu objavljenom u srijedu.

"Nismo baš ambiciozni", dodao je Tangen. "Trebao bih biti oprezan kada govorim o ravnoteži između poslovnog i privatnog života, ali Amerikanci jednostavno rade više." Tangen je dao ove primjedbe dok je davao pregled nastojanja svoje tvrtke prema ulaganjima u SAD-u, koja sada čine polovicu dionica koje drži Norges Bank.

Norges Bank zadužena je za norveški suvereni fond bogatstva, koji upravlja prihodom od ogromnih rezervi nafte i plina u zemlji i drži oko 1,6 trilijuna dolara imovine. Tangen je rekao da njegova tvrtka pozorno prati izbore u SAD-u 2024. i rekao je za The Financial Times da je zabrinut zbog mogućih ishoda, iako je odbio reći više.

VEZANI ČLANCI: 

"Mi samo dugoročno ulažemo u Ameriku u velike tvrtke. To neće imati nikakvih implikacija na to kako ćemo raspodijeliti naš kapital", rekao je o izborima. "Imamo gotovo polovicu imovine u Americi, ostat ćemo uloženi u Americi." Izvršni direktor je dodao da američke dionice pobjeđuju europske jer američke tvrtke inoviraju i razvijaju tehnologiju brže od svojih europskih kolega, rekavši za FT da smatra da je taj trend "zabrinjavajući".

Istina je da Amerikanci u prosjeku rade dulje od svojih europskih kolega, pokazuju podaci koje je od 2019. do 2022. prikupila Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj. Prosječni anketirani američki radnik rekao je da radi 1.811 sati godišnje, odnosno oko 35 sati tjedno, u usporedbi s prosječnih 1.571 sati godišnje među radnicima u zemljama Europske unije. To je također u usporedbi s ukupnim prosjekom od 1752 sata godišnje koji je dokumentirao OECD.

FOTO Opet se aktiviralo opasno klizište na Pantovčaku: Kod Predsjedničkih dvora zatvorena cesta, traju radovi

ReutersNEXT Newsmaker event in New York
1/38

 

Ključne riječi

Komentara 1

XA
xaron
21:44 26.04.2024.

Sve je točno rekao, ali nedostaje objasnjenje te razlike. U Americi, novac je sve i ako nemaš novca ti si nitko i ništa- nula. U EU i nije baš tako . Tu možeš biti u nekim okolnostima cijenjen i ako si siromašan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije