Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Plenković: Punjenje skladišta Okoli plinom ide po planu, zapunjeno je više od 90 posto

Zagreb: Održana redovita sjednica Vlade  na kojoj se raspravljalo o sanacijama štete od nevremena
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
05.10.2022.
u 14:11

Nažalost, ponovno se dogodilo preglasavanje Hrvata u BiH, rekao je Plenković.

Drago nam je što je visoki predstavnik za BiH, Christian Schmidt, donio izmjene Izbornog zakona koje će osigurati participaciju hrvatskog naroda u vlasti - poručio je premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade te izrazio žaljenje zbog toga što su Hrvati opet preglasani.

- Nažalost smatramo da je opet došlo do preglasavanja Hrvata u BiH kada je u pitanju izbor člana Predsjedništva. To je loše, to je već četvrti put i praktički će proteći 20 godina u okviru kojih čak 16 godina Hrvate predstavlja čovjek koji je Hrvat iz BiH, ali za kojeg nisu većinski glasali pripadnici hrvatskog naroda. Ta nepravda ne doprinosi dobrim odnosima ni unutar BiH, niti između BiH i Hrvatske. A to govorim kao predsjednik Vlade RH koja pomaže BiH i najveći smo zagovaratelj ulaska BiH u EU - kazao je i čestitao Borjani Krišto, za koju je rekao da je dobila ogromnu potporu hrvatskih birača u BiH.  

Što se tiče punjenja podzemnog skladišta plina Okoli, Plenković je rekao da ono ide po planu i da je prešlo razinu zapunjenosti od 90 posto.

- Nastavljamo osiguravati energetsku sigurnost - rekao je Plenković.

Naglasio je kako Hrvatska neće priznati pripajanje ukrajinskih regiji Rusiji. 

-  Kao što nije priznala ni aneksiju Krima - poručio je i dodao:

- Priznajemo teritorijalni integritet Ukrajine.

05.10.2022.., Zagreb - u NSK-a odrzana redovita sjednica Vlade. Premijer Andrej Plenkovic, Tomo Medved. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Za sanaciju šteta u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 42 milijuna kuna

Za ublažavanje štete nastale uslijed olujnog nevremena, koje je 15. rujna pogodilo Bjelovarsko-bilogorsku županiju, a procijenjena je na oko 70 milijuna kuna, Vlada je osigurala 42 milijuna kuna, o čemu je na sjednici donijela više odluka.

Iz proračunske zalihe državnog proračuna za ovu godinu osigurano je 25 milijuna kuna, a Županiju kao primatelj sredstava Vlada je zadužila da utvrdi kriterije za njihovu raspodjelu stradalim jedinicama lokalne samouprave. Novac će biti isplaćen jednokratno po utvrđivanju kriterija.

Za sanaciju štete na stambenim i gospodarskim objektima te javnoj infrastrukturi osigurano je 12 milijuna kuna preraspodjelom unutar državnog proračuna za ovu godinu.

Kako bi se ublažilo štetu i djelomično uklonile posljedice nevremena u poljoprivredi osigurano je pet milijuna kuna, a Vlada je Ministarstvu poljoprivrede odobrila taj novac na teret proračuna za ovu godinu i projekcijama za 2023. i 2024. godinu. Prema prvim procjenama s terena, šteta je procijenjena na 18,2 milijuna kuna.

Vlada je donijela i odluku o nabavi i korištenju robe strateških robnih zaliha radi pomoći Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, kojom je Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja – Ravnateljstvu za robne zalihe odobrila da obavlja nabave i korištenje robe koja nedostaje i potrebna je za otklanjanje šteta. Za to je u proračunu osigurano 33,7 tisuća kuna.

Zaključkom je zadužila Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da u suradnji s Županijom, Hrvatskim cestama i Županijskom upravom za ceste provede sve aktivnosti kako bi se osigurala pomoć radi sanacije šteta na cestama.

U tijeku je postupak procjena šteta, a po dobivenom izvještaju o procjeni osigurat će se financijska sredstva potrebna za sanaciju na proračunskim pozicijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Komentara 23

TE
Teig1
14:10 05.10.2022.

Nažalost Plenky mora opet u Brisel u naručje tetki, nažalost...

DU
Deleted user
14:40 05.10.2022.

stanje je toliko dobro da hep toplinarstvo još čeka za sezonu grijanja. u stanu više nego ugodnih 17 stupnjeva. ali teba se spremiti za zimu, priviknuti organizam. bude to i niže...

AN
ante7
07:41 06.10.2022.

Plenki što misliš o generalu Baći?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije