Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojni analitičar:

VIDEO 'Hrvatska je kolateralna žrtva, Amerikanci su inicirali slučaj pa dignuli ručnu'

Vojni analitičar Marinko Ogorec o nabavi F-16 Barak
Foto: Screenshot VL
1/2
31.01.2019.
u 10:05

Problemi su nastali zbog američke strane, rekao je Ogorec

U povodu dokumenata i cijele kronologije nabave zrakoplova F-16 Barak, koje je ekskluzivno objavio Večernji list, u našem smo studiju razgovarali s vojnim analitičarem Marinkom Ogorcem.

Iz dokumentacije je vidljivo da su Amerikanci u rujnu 2017. godine dali odobrenje te da je posao zapravo propao pred sam kraj, uoči finalizacije.

– Vidi se da je Republika Hrvatska u tom kontekstu samo kolateralna žrtva, kao što se tvrdilo od samog početka. U ovome svemu vidi se da su Amerikanci bili ti koji su na neki način inicirali cijeli taj slučaj, a onda su dignuli ručnu i predomislili se. Problemi su nastali zbog američke strane – rekao je Ogorec.

Pogledajte cijeli intervju:

Zašto se SAD predomislio? Ogorec je rekao da su Izraelci jednostavno možda malo previše pokušavali prodati svoje zrakoplove.

– Možda bi SAD još progledao kroz prste Izraelu za onih 12 zrakoplova i pola milijarde dolara, što stvarno nije nikakav novac u kontekstu takvog posla. Međutim, oko stotinu tih zrakoplova, koliko Izraelci namjeravaju prodati, i poprilično veća svota novca nisu stvar preko koje su Amerikanci mogli tek tako prijeći – smatra Ogorec, koji također naglašava da interes zemalja za izraelske F-16 pokazuje da je riječ o kvalitetnim zrakoplovima, a ne "starim kantima".

VIDEO Večernjakovi reporteri otkrivaju nove dokumente i detalje kronologije slučaja aviona F-16 Barak

Ključne riječi

Komentara 62

ST
stefj
10:20 31.01.2019.

Da je to ostala samo Hrvatska, možda bi stvar prošla, no kada su se javili i drugi, LM je brzo izračunao koliko bi tu novca potencijalno izgubio i odlučio sabotirati posao... Izrael ima preko 100 Barraka, još hrpu drugih aviona, kroz slijedećih 30 godina to je gubitak koji se računa u desecima milijardi USD, a to je vrlo ozbiljan novac... Hrvatska je tu ispala prva žrtva, no za 500 mil. dobiti avione usporedive s novim Viperima, bilo je predobro da se nije isplatilo pričekati rasplet. Šteta što nije uspjela, očito ćemo morati platiti skuplje za lošije stvari... Eh, da nismo sirotinja i da uhljebi ne pojedu sve i više od onoga što se privredi, sada bismo mogli birati puno novije i modernije avione. No, da je baba muško...

DU
Deleted user
11:09 31.01.2019.

U cijelom zapletu se podcjenjuju vrlo kompleksni izraelsko-am. odnosi, a gdje je potekla i krv svojedobno. Tko meni ne vjeruje, nek utipka u tražilicu: USS Liberty, 1967. Bilo oho ho smrtnih žrtava i ranjenih u toj epizodi! Ukratko, to je slabo predvidivo - kako će reagirati američka administracija na poteze Izraela jer to ovisi o mnogo faktora... Kako su veliki iznosi u pitanju i prestiž američke vojne industrije, te činjenica da je SAD donirao F 16 Izraelu i da ih oni sada "oplemenjene" vlastitom tehnologijom hoće prodavati uokolo, a da je američki proizvođač preskup i gubi u tim poslovima - e tu je uloga Hrvatske posve periferna...

BA
bacenheider
12:23 31.01.2019.

I sto ces sad nakon svega kazati oporba:Bernardic,Maras,Mrak-Sataras,Beljak,Grmoja,Bulj,Bunjac,Sincic,Pernar i co.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije