Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI U BIH

Večernjakov reporter iz Bruxellesa: 'Schmidtova odluka nije došla sama od sebe. To je rezultat lobiranja hrvatske Vlade'

Foto: Armin Durgut/PIXSELL/Večernji TV
1/3
02.10.2022.
u 22:28

Bilo je sumnje da će Hrvatska išta uspjeti napraviti, vidjeli smo i priču o pravima Hrvata u BiH - to je bila jedna od tema razdora Milanovića i Plenkovića, kazao je Večernjakov reporter

Građani BiH večeras iščekuju rezultate provedenih Općih izbora. Ranije je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nenajavljeno nametnuo izmjene Izbornog zakona, a Večernjakov reporter iz Bruxellesa Tomislav Krasnec objasnio je i što to znači.

- Ovo je dobra odluka za Hrvate, dogodilo se ono što je Visoki predstavnik najavljivao i prije ljeta. Odluka ide u korist Hrvatima jer onemogućuje Bošnjacima da biraju predstavnike koji su pod krinkom da su Hrvati i da zapravo sve odluke donose kao da Hrvati ne postoje. To je bila očita nakana političkog Sarajeva - kazao je. 

- Vjerojatno će tu biti nezadovoljnih sa svih strana. Odluka možda nije savršena i nije potpuno u korist Hrvata, ali u ovom bitnom dijelu jest - to se od njega i očekivalo. Poruka je da Hrvati u BiH postoje kao konstitutivan narod. Ta ideja političkog Sarajeva očito je onemogućena. Na Schmidta je izvršen veliki pritisak, vidjeli smo građane kako pokušavaju prestrašiti predstavnika u donošenju te odluke - dodao je. 

Napori hrvatske diplomacije traju već godinama, a posljednjih mjeseci su vidljiviji.

- Oni su doveli do nekog rezultata. Bilo je sumnje da će Hrvatska išta uspjeti napraviti, vidjeli smo i priču o pravima Hrvata u BiH - to je bila jedna od tema razdora Milanovića i Plenkovića. Ta odluka Schmidta nije došla sama od sebe, ona je vjerojatno plod hrvatskih lobiranja da je to ispravan put - komentirao je Krasnec.

- Ovo do kraja nije izvršena odluka, i dalje ostaje na političarima da donesu krupnije odluke - osvrnuo se reporter Večernjeg lista. 

Ključne riječi

Komentara 11

TA
tabula
00:02 03.10.2022.

Tko god je lobirao i tko god je donio odluku, činjenica je da će hrvatski član predsjedništva u BiH biti Komšić, a izabran je bošnjačkim glasovima i ovo mu je četvrti mandat. O kakvom uspjehu priča ovaj novinar? Uspjeh bi bio da se vratio Ustav u izvornom obliku kakav je potpisan u Daytonu, a koji su visoki predstavnici tokom svojih mandata čerečili na štetu Hrvata. Ni tada Hrvatska vije reagirala iako je bila supotpisnik tj. garant tog sporazuma. I ovo uspjeh?

Avatar Cantor
Cantor
05:29 03.10.2022.

Ne znam tko mi se više gadi, ovi jadnici koji po nalogu pjevaju hvalospjeve velikom anemičnom vođi ili ovi maloumnici koji ovo bacanje prašine u oči proglašavaju pobjedom....

Avatar nekakav
nekakav
05:10 03.10.2022.

Komšić kao predstavnik hrvata poništava sve ove lijepe želje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije