Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZMJENA IZBORNOG ZAKONA

Schdmitova odluka izazvala brojne reakcije: 'Nije vrijeme za euforiju'

Sarajevo: Brojanje glasova nakon što su u 19 sati zatvorena birališta
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
03.10.2022.
u 00:05

Sada nam ostaje vidjeti kako će ići provedba ovih izmjena - kazao nam je Ivan Anušić nakon objave Schmidtove odluke.

Nakon što je Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt donio je u nedjelju navečer odluku prema kojoj se uvode izmjene Izbornog zakona BiH, počele su stizati prve reakcije. Podsjećamo, mjere koje je donio, nazvao je "Mjere za poboljšanje funkcionalnosti Federacije BiH", a one idu u korist Hrvata u BiH.

- Pozdravljam odluku o izmjenama izbornog zakona, one su nužne za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i upravo se o tome govorilo posljednjih mjeseci. Izmjene izbornog zakona bit će itekako korisne ukoliko budu u toj formi i provedene. Jer uz to što Hrvati u BiH nisu imali svog legitimno izabranog člana Predsjedništva, preglasavani su kad je u pitanju izbor predstavnika u Domu naroda i prilikom donošenja niza drugih odluka, što je u praksi značilo ograničenje u očuvanju vitalnih interesa Hrvata kao konstitutivnog naroda. Sada nam ostaje vidjeti kako će ići provedba ovih izmjena - kazao nam je Ivan Anušić nakon objave Schmidtove odluke.

Predsjednik stranke HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović izmjenu Izbornog zakona te naveo kako je to mali kotačić naprijed.

- On ne rješava hrvatsko pitanje u BiH. Sve što će umanjiti ovlasti Hrvata u Domu naroda nama je neprihvatljivo. To je srce Bosne i Hercegovine i tu jedino hrvatski narod može štititi hrvatske interese. Na brzinu smo proučili izmjene. Visoki predstavnik je imao ugodniju poziciju jer je uklonio nametnute amandmane i vratio nas na Dayton, ali prvi rezultati za Predsjedništvo, oni nisu loši samo za hrvatski narod nego i za Bosnu i Hercegovinu - kazao je Cvitanović, piše Vecernji.ba.

Odluku Visokog predstavnika komentirao je i Luka Mišetić na Twitteru.

- Ovo je ogroman uspjeh hrvatske diplomacije, čestitke Vlada RH , Andrej Plenković, Grlić Radman . No, nije vrijeme za euforiju, nego za samoanalizu i samokritiku unutar hrvatskog korpusa. Greške koje su Hrvate dovele u ovu opasnu poziciju ne smiju se ponoviti - naveo je.

 

Svoje mišljenje o odluci Visokog predstavnika izrazio je i Mostov Nikola Grmoja.

- Odluke Schmidta donesene su samo da se lakše i brže formira Vlada Federacije. Suštinski nama Hrvatima ne pomažu previše. Tek sad treba krenut u dubinske promjenama Izbornog zakona i Ustava. S ovim mrvicama se nikako ne smijemo zadovoljit - kazao je.

 

VIDEO: Večernjakov reporter iz Bruxellesa: 'Schmidtova odluka nije došla sama od sebe. To je rezultat lobiranja hrvatske strane'

Komentara 6

Avatar Cantor
Cantor
05:11 03.10.2022.

Vidim da središnjica opet baca prašinu u oči ovom narodu. Doduše ništa novo od anemičnog. A pantovčak će se vjerojatno isto javiti samo da se vidi kako postoji. Jadan ovaj narod sa takvom petom kolonom....

SV
sven222
09:12 03.10.2022.

ljerka.p2911: HDZ-ovac priča o empatiji!!???😄😄😄.. pa to je stvarno tužno i jadno a ja se smijem!!! bi niste većina već jako glasna manjina pa izgleda da vas ima puno..svatko ima svoju državu pa neka živi i biti se tamo gdjee privređuje...usput zašto se vi iz osuđene ne borite za provedbu ustavne odluke u Hrvatskoj za izborne jedinice koje su proglašene neustavne.. mutite vodu i drugoj državi da bi sakrili neustavnost izbora kod nas u Hrvatskoj!!! Ali tako je to kad taj isti ustavni sud ne smije da kaže da su izbori neustavnim jer se njihova odluka nije sprovela!!! Ops. mislio sam HDZ-ov sud!!!

KL
Klavocin
06:20 03.10.2022.

Pukovnik priča o Hercegovina i posavini, a di su drugi dijelovi bih gdje žive bih hrvati. Znači treba ih se odreći

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije