Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
67 JE PREVIŠE

Ustavni sud će danas odlučiti o Vladinoj kampanji

Marko Pavić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
08.05.2019.
u 07:00

Grbinov Zahtjev nije dokaz grubog kršenja procedure, a sindikati šute.

Ustavni sud danas bi trebao odlučiti hoće li se uopće upustiti u ocjenu Vladine kampanje s obzirom na to da je u tijeku tek prikupljanje potpisa tzv. predreferendumski dio procedure, odnosno je li ta kampanja informativna ili zastrašujuća tako da grubo onemogućuje slobodu izjašnjavanja o referendumskoj inicijativi "67 je previše".

Naime, kako nam je jučer nakon redovne radne sjednice rekao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, od Vlade je zatraženo da se očituje žurno bez odlaganja tako da se odgovor očekuje najkasnije u roku od 24 sata. 

Neki od odgovora koji su zatraženi već su javno poznati. Što se svrhe kampanje tiče, Vlada će vjerojatno ponoviti kako je riječ o informativnoj kampanji koja je započela već ranije prije više mjeseci. Vlada bi trebala odgovoriti i kada je ugovoreno emitiranje spotova, kako je započelo i do kada je predviđeno da ta kampanja traje. Dakako, pitani su i o tomu iz kojih se izvora ta kampanja financira, u kojem ukupnom novčanom obujmu i koliko je utrošeno sredstava... 

Čim dobiju očitovanje Vlade, ustavni suci će se ponovno sastati kako bi odlučili što dalje. Prije svega, smatraju li da je riječ o okolnostima zbog kojih uopće trebaju reagirati s obzirom na to da referendumski postupak počinje tek kad se predaju potrebni potpisi predsjedniku Sabora, ili, što je vjerojatnije, upustiti se u ocjenu postupaka Vlade. To znači prije svega će suci trebati odgovoriti na pitanje o karakteru kampanje, je li ona isključivo informativna, ili, u protivnom, u kojoj mjeri utječe na referendumsko izjašnjavanje građana.  

Činjenica da se u spotovima govori kako je posljedica, odnosno cijena usvajanja referendumske inicijative, odnosno zadržavanje statusa quo i rada do najviše 65. godine, 45 milijardi kuna, na nekoga može djelovati zabrinjavajuće. Suci će u svemu tomu cijeniti vjerojatno i činjenicu što im se sami organizatori, sindikati, nisu obratili ili barem potkrijepili političku inicijativu SDP-ovca Peđe Grbina, koja je legitimna, ali u svakom slučaju nema tu snagu argumentacije kao da dolazi od referendumske inicijative.

Sindikati su u nedjelju jedino javno rekli kako su zabrinuti s obzirom na protek vremena i broj prikupljenih potpisa, ali to samo po sebi u odnosu na kampanju koju vodi Vlada ništa ne znači. Primjerice, mogli su izaći s analizom utjecaja kampanje na broj prikupljenih potpisa, ili prikupiti očitovanja iz kojih proizlazi da je na neke građane presudno utjecala kampanja koju provodi Vlada.

Kako se sindikati baš i ne bune da je došlo do grube povrede procedure, pitanje je i temeljem čega bi i ustavni suci trebali intervenirati u predreferendumskoj fazi. Zato što to traži Grbin, nije dovoljno za zaključak o grubom kršenju.

Komentara 10

Avatar NasaPosla
NasaPosla
09:03 08.05.2019.

Ako moram birati između PMF-ovca i sindikalnih vođa, ipak sam za PMF-ovca. On svoju plaću skoro svugdje može zaraditi.

AL
AlBundy57
09:33 08.05.2019.

Ha ha ,podiigli su mirovine i jps ce ih podic ali to nitko nezna pa onda moraju dat ogromnu lovu da obavjeste penzionere i gradane o tome da im je super ,ha ha ha

DU
Deleted user
08:54 08.05.2019.

Ako je ustavni sud potvrdio krađu 40 000 potpisa kao legitimnu, što bi se sada moglo očekivati? Udbaški proizvođači nepravde i bezvoljnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije