Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPUDIĆI NASTAVLJAJU KAO NEZAVISNI ZASTUPNICI

Petrov otkrio detalje izlaska Raspudića iz Mosta: 'Izabrao sam Most, a ne Miletića'

Zagreb: Stranka Most predala je kandidacijske liste za Europski parlament
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/6
24.04.2024.
u 11:30

Javnosti se u 10:30 obratila i saborska zastupnica Marija Selak Raspudić, koja je u srijedu potvrdila da je došlo do razilaženja s Mostom i poručila da će nastaviti djelovati kao nezavisna zastupnica, a kao nezavisni zastupnik djelovat će i njezin suprug Nino Raspudić

Nakon što su mnogi hrvatski mediji objavili da je došlo do raskola u Mostu, koji je na parlamentarnim izborima osvojio 11 mandata, javnosti se u srijedu u 11:30 obratio predsjednik te stranke Božo Petrov. Tekstualni prijenos njegove konferencije za medije mogli ste pratiti na portalu Večernjeg lista.

"Ovo neće biti kraj suradnje, nastavit ćemo surađivati u hrvatskom Saboru. Uostalom, to je rekla i Marija Selak Raspudić", počeo je Božo Petrov objašnjavati u kakvom su sada odnosu Most i supružnici Selak Raspudić. "Ne mislim da je pukla stranka, kolege će djelovati samostalno i nadam se da ćemo surađivati u Saboru. Most s HSP-om i Suverenistima čini jedinu pravu alternativu s desne strane."

Poručio je da je on želio da na listi za Europski parlament budu sva prepoznatljiva imena iz Mosta, i Marija Selak Raspudić i Marin Miletić, među ostalima, koji su se ranije razišli oko mišljenja o pravu na pobačaj. "Smatramo da ta lista treba biti jaka, jer se te loše zakonske inicijative donose u EU, a naša vladajuća klika samo ih provodi. Smatramo da se glas zdravog razuma treba čuti i u Europskom parlamentu", rekao je Petrov, dodajući da su se "kolegica Selak Raspudić i kolega Raspudić odlučili povući".

Upitan je i je li birao između kolege Marina Miletića i kolegice Marije Selak Raspudić. "Ja sam birao Most i apsolutno sve. Nadao sam se i želio da to svi mogu prihvatiti. Vidite da njima to, iz njihovih razloga, nije bilo prihvatljivo", odgovorio je, nakon čega je prokomentirao činjenicu da se Miletić ogradio od Selak Raspudić nakon što je ona kazala da bi žene trebale imati pravo na siguran pobačaj. "Kako je kampanja intenzivna, dogode se određene pogreške. Miletić nije pogriješio u stavu Mosta, ali smatram da je pogriješio što se  ogradio od svoje kolegice, ali on se s u vezi s time ispričao."

VEZANI ČLANCI:

Žao mu je, kaže, što je došlo do ovog raspleta situacije. "Smatram i nju i njega vrlo čestitim i kvalitetnim ljudima. Smatram da bismo skupa bili puno jači i da ovakve razmirice ne bi trebale biti razlog da netko djeluje samostalno, ali to je njihova odluka. Htio sam da svi budemo u istom timu i na istoj listi", kazao je.

"Dugo smo razgovarali, postojale su različite stvari koje su se događale. Kampanja je uvijek takva, u svakoj kampanji dogode se različite stvari koje su nekada ugodne, nekada manje ugodne. Onda se i tijekom razgovora i tijekom vremena određene stvari izglade. U trenutku kad se netko ispriča, vi možete samo djelima pokazati, a za djela je potrebno vrijeme. Ja sam se nadao da će biti dovoljno vremena. Nažalost, kampanja za europske izbore uslijedila je odmah nakon ovoga", dodao je. Tvrdi, također, da nije uvjetovao Selak Raspudić oko nositelja listi. "Sa strane Mosta nije bilo nikakvih uvjeta. Dapače, htjeli samo da Marija bude ta koja će nositi listu i da svi budemo na toj listi."

Božo Petrov: 'Mi imamo jasan stav, mi nikoga ne tražimo'

Osvrnuo se i na pregovore oko konstituiranja većine. Ponovio je stav Mosta da ne žele u Vladu u kojoj je HDZ, a istaknuo je i da ne vidi političku suradnju ni s Možemo ni s SDSS-om. Što se tiče suradnje s DP-om, i Most i Suverenisti smatraju da se treba okupiti oko inicijative da se smijeni ova vlast, ali ne pod svaku cijenu. "Ako će se priključiti SDP i prihvatiti naše politike i vrijednosti, a to je da se neće provoditi lijeve anacionalne politike i da će se ići u korist građana, onda se može ići u konstituiranje hrvatskog Sabora", rekao je.

Isti je prijedlog, kaže, iznio i Domovinskom pokretu i SDP-u. "Ako je prihvatljivo, mogu se javiti, nemamo razloga dalje nastavljati s nekakvim razgovorima i pregovorima. Naša je pozicija je jasna, podržat ćemo konstituiranje Sabora ako se radi u interesu građana, protiv korupcije i za obiteljske vrijednosti, tu trebaju biti Most, Suverenisti i DP, a ne mogu biti Možemo i SDSS. HDZ će u tom slučaju završiti u oporbi s Možemo i SDSS-om", rekao je.

Novinare je zanimalo i zašto Petrov može sa SDP-om i Možemo, koji su sami jedno vrijeme htjeli ići zajedno u koaliciji na parlamentarne izbore. Kazao je da je problem s Možemo to što "provode i pokušavaju na sve načine progurati rodnu ideologiju". "HDZ to isto radi, ali krišom kroz zakonske prijedloge. Ono što Možemo radi jest barjak i stijeg. Oni su ti koji nose tu priču na sve moguće načine."

Najava konferencije za medije

Javnosti se u 10:30 obratila i saborska zastupnica Marija Selak Raspudić, koja je u srijedu potvrdila da je došlo do razilaženja s Mostom i poručila da će nastaviti djelovati kao nezavisna zastupnica, a kao nezavisni zastupnik djelovat će i njezin suprug Nino Raspudić.

"Do razilaženja nije došlo zbog liste za Europski parlament, predmet rasprave među nama bile su nesuglasice oko same kampanje i onoga što joj je prethodilo i koje, nažalost, unatoč zajedničkom pokušaju nismo uspjeli razriješiti”, rekla je Selak Raspudić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Dodala je da joj je ponuđeno da nosi listu za Europski parlament, a zbog činjenice da je na istoj listi izrazio želju biti i Marin Miletić odustala je od toga da nosi listu. "S obzirom na to da se Miletić od mene javno ogradio, smatrala sam da ne bi bilo vjerodostojno i da ne bi bilo primjereno da nosim zajedničku listu", rekla je Selak Raspudić i najavila da će u Saboru djelovati kao nezavisna zastupnica.

VEZANI ČLANCI:

Napomenula je i da je njezin suprug Nino Raspudić odbio biti na listi za Europski parlament jer ne želi varati glasače odlaskom u Bruxelles te da će i on djelovati kao nezavisan zastupnik. Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić na parlamentarnim izborima osvojili su saborske mandate na listi Mosta.

FOTO Grbin je rezultate dočekao u zagrljaju svoje supruge: Ona je medicinska sestra, a imala je problem oko diplome

Zagreb: Stranka Most predala je kandidacijske liste za Europski parlament
1/21

Komentara 25

Avatar Looney Tunes
Looney Tunes
11:51 24.04.2024.

Cijeli Most je prevara. Njima je cilj ili vladati Hrvatskom s 9 zastupnika ili sjediti u Saboru. Za ovo prvo su sigurni da se neće dogoditi , a za to se i Bogu mole, jer su svjesni koliko su rigidni i nesposobni. Dakle, Sabor, lupetanje, "pravedničko zgražanje" i "plaćica", ju hu!

Avatar ćaćasenevraća
ćaćasenevraća
11:46 24.04.2024.

Tipično za Petrova, on sada gladi i gladi jer su izbor blizu pa da ne ugrozi izborni rezultat i dočepa se EU. Ali gospodo tko vas nije do sada pročitao ( a ja sam od samo početka ) sad je progledao. Birtijaški sektaši koji zagađuju HR političku scenu.

Avatar Looney Tunes
Looney Tunes
12:20 24.04.2024.

Šta Gorući Grmoja kaže na sve to?! Jel još traži Premijersku poziciju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije