Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREVRTANJA NA DESNICI

VIDEO Selak Raspudić o raskolu u Mostu: Zbog Miletića sam odbila biti na listi za EP

Zagreb: Marija Selak Raspudic o raskolu u Mostu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
24.04.2024.
u 10:27

Sredinom travnja, podsjetimo, zaiskrilo je između Marije Selak Raspudić i Miletića oko pitanja pobačaja. Nakon što je ona izjavila da je pobačaj temeljno pravo žena, Miletić je na Facebooku istaknuo da je Most "za život" te da se Selak Raspudić "krivo izrazila", ali i da "ona nije član stranke niti ima ikakvu stranačku funkciju".

Marija Selak Raspudić na konferenciji za medije potvrdila je da je došlo do raskola između nje i njezina supruga Nine Raspudića s Mostom.

U utorak su curile glasile kako je do raskola došlo zbog lista za Europski parlament te da je bilo sukoba sa stranačkim kolegom Marinom Miletićem, no Selak Raspudić kazala je kako do raskola nije došlo zbog liste za EP.

VIDEO: Marija Selak Raspudić potvrdila izlazak iz Mosta

Konferenciju možete pratiti na svim platformama Večernjeg lista.

– Jučer, uz to što je bio težak dan, odlučila sam iz poštovanja prema svojim kolegama pričekati sa svojim obraćenjem. Počele su kružiti razne priče, a da bih rekla što se dogodilo, sazvala sam ovu konferenciju za medije. Do raskola nije došlo zbog liste za Europski parlament nego zbog razilaženja oko kampanje. Meni je bilo ponuđeno da nosim listu za Europski parlament. Zbog toga što je i kolega Marin Miletić izrazio tu želju, a činjenica je i da se kolega Miletić od mene javno ogradio, smatrala sam da ne bi bilo vjerodostojno da nosim zajedničku listu – kazala je Selak Raspudić.

– Budući da integritet stavljam ispred bilo kojih fotelja, odustala sam od nošenja liste za EP, a sudeći prema trenutačnom rejtingu Mosta, i izglednog europskog mandata. Nemam problema s time da imamo različitih stajališta. Moja ideja političkog djelovanja bliska je originalnoj ideji Mosta. Ali kad se počnemo jedni od drugih ograđivati, bila bi izdaja birača da nastavim. Ostajem djelovati u Hrvatskom saboru. Hrvatska se nalazi u teškoj situaciju. U razgovoru s Ninom, oboje smo zaključili da nije vrijeme dizati sidro i bježati na neke druge funkcije – rekla je i poželjela sreću Mostu na europskim izborima.

Istaknula je kako se neće obračunavati s Mostom preko medija te je kazala da će ona i njezin suprug biti nezavisni zastupnici te su voljni surađivati sa svima. Ustvrdila je i to da bi bilo koja koalicija s HDZ-om bila trgovačka koalicija. Selak Raspudić ponovila je kako se Miletić javno ogradio od nje i da nije dobro da je na istoj listi dvoje ljudi koji se ne slažu i da to nije vjerodostojno.

Selak Raspudić otkrila je što je bio trenutak sukoba između Miletića i nje.

– Moj je temeljni stav da život treba štiti. Mislim da zabrana pobačaja nije rješenje. Kad netko kaže: "Ne, ona nije naša", nastavak je težak – ustvrdila je. Podsjećamo, sredinom travnja, nakon što je izjavila da je pobačaj temeljno pravo žena, Miletić je na Facebooku istaknuo da je Most "za život" te da se Selak Raspudić "krivo izrazila", ali i da "ona nije član stranke niti ima ikakvu stranačku funkciju". 

– Iz poštovanja prema kolegama iz Mosta ne planiram na ovome politički profitirati. Meni je bilo neprimjereno da nosim zajedničku listu i stoga sam odustala od nje. To je sve. Ne bih htjela da se priča svede na Marina Miletića, a što se tiče onoga što oni meni zamjeraju – to vam oni mogu reći – objasnila je i poručila novinarima da će predsjednik Mosta Božo Petrov malo kasnije održati konferenciju za medije.

Ponovila je da je njezin stav o pobačaju bio poznat i prije njezinog političkog djelovanja i kolegama iz Mosta.

– Naše razilaženje nije se dogodilo zbog Miletića i liste za Europski parlament, došlo je do razilaženja zbog mnogih prethodnih događaja – navela je.

Marin Miletić oglasio se na društvenim mrežama uoči konferencije Selak Raspudić. 

"Nikome dobri Bog ne daje niti jednog grama tereta da nosi više nego li može nositi. A oni koji se pouzdaju u Njega, slomiti se ne mogu. Ta ne ovisi naš pad, naše lomljenje o ljudima, jer ili stoji ili pada – stvar je Gospodina, govori Riječ Božja u Bibliji. Uvjeren sam, bit će dobro", navodi.

Prijašnji sukob s Miletićem

Sredinom travnja, podsjetimo, zaiskrilo je između Marije Selak Raspudić i Miletića oko pitanja pobačaja. Nakon što je ona izjavila da je pobačaj temeljno pravo žena, Miletić je na Facebooku istaknuo da je Most "za život" te da se Selak Raspudić "krivo izrazila", ali i da "ona nije član stranke niti ima ikakvu stranačku funkciju". Marija Selak Raspudić sve je 12. travnja komentirala za Večernji list. U nastavku podsjećamo na njezine tadašnje izjave među kojima je ustvrdila i da nema raskola u stranci.

"Nemam nikakav problem s time da kolega Miletić ističe svoje stavove. Dapače, smatram da u svakoj stranci treba biti više demokracije i u društvu kao takvom. Ne trebamo pitati jedni druge oko toga što smo iznosili niti trebamo s time biti upoznati. To je njegovo mišljenje i on ima pravo iznijeti ga. Meni je to sve u redu", zaključila je tada. 

VIDEO Marija Selak Raspudić o pravu na pobačaj i odnosima unutar stranke

Ponovila je da o temi dostupnosti pobačaja ima isti stav od ulaska na političku scenu. "Pitanje zaštite života iznimno je važno. Voljela bih da imamo više konsenzusa oko toga što učiniti da do pobačaja ne dođe i da taj život zaštitimo. To nije istina u političkom životu, ta se tema koristi isključivo za signaliziranje vlastite vrline i diskreditaciju protivnika. Kao nekome tko se dugo znanstveno bavio i etikom i bioetikom, to mi izrazito teško pada", objasnila je Selak Raspudić.

poster
 
 
 
 
 
 

"Kada govorim o meni i kolegi Miletiću, mnogo je više toga oko čega se slažemo nego oko čega se razilazimo i što problematiziramo. Recimo, meni je potpuno neprihvatljivo da pobačaj ide kao najviša državna vrednota u Ustav, smatram da to nema nikakvog smisla. Što se tiče toga je li to odluka žene, da, smatram da je to odluka žene i to sam od početka jasno govorila. Isto tako voljela bih da se fokusiramo na zaštitu života i da prestanemo na ovoj temi skupljati političke bodove", istaknula je.

Pratite OVDJE što se događa na hrvatskoj političkoj sceni nakon parlamentarnih izbora.

Komentara 42

IZ
Ivo_Zagreb
11:00 24.04.2024.

Raspudići su otvoreno stali na stranu SDP-Možemo i u svakoj izjavi isključili mogućnost koalciji s HDZ-om. Oni ni ne pripadaju u Most i trebali su otići davno, a ne varati birače. I oni su nečiji projekt.

Avatar CUBE
CUBE
10:29 24.04.2024.

Zamislite kako se sad osjeća Zoki? Stoji i gleda sa strane, nit ga ko šta pita nit je kome važan. Ponovo je samo običan fikus, predsjednik nepostojeće države koji ne odlučuje ni o čemu, čije mišljenje nikome važno nije. A nema veće kazne gledat i nemati šansu odgovoriti, napadati ubosti. A od uboda živi. Ubodom hrani ego. Pojest će se iznutra. A ima ga, i drugi gumb je upitan.

MA
Makbe
11:35 24.04.2024.

Marija je nakon ulaska u politiku potpuno izgubila kredibilitet. Nije joj to trebalo. Vrsna je filozofkinja ali politika ju je iskvarila. Ulazak u EU parlament donosi obilne novce, svakome bi to dobro došlo, ali zbog toga izgubiti obraz - sramotno. Tako se je i Sinčić uhljebio i obogatio na svoju sramotu. I ona i Nino su veliko razočaranje. Zašto im je tako HDZ i DP mrzak? Nismo dosad znali, ali je sada jasno da su im puno bliži i zeleni i crveni . Miletić bar ne mijenja svoje stajalište niti stranku. Premda ne znamo zašto je on uopće u Mostu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije