Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
više od 3 milijuna stranica

USKOK analizira gomilu materijala u slučaju Josipe Rimac: Pretražili 22 mobitela, 23 računala, 68 USB stickova...

Zagreb: Josipa Rimac dovedena  u USKOK
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
01.02.2023.
u 20:05

Pojedina izvješća o izvršenoj pretrazi sadržaja u samo jednom mobitelu iznose više od četvrtine milijuna stranica, dok sadržaj drugog mobitela sadrži gotovo milijun stranica, navodi USKOK

Nakon što je javnost doznala za sadržaj optužnice protiv Gabrijele Žalac i drugih koju je podigao EPPO te burnih reakcija na političkoj sceni gdje različite strane negiraju te navode ili prozivaju USKOK, oglasio se i USKOK objavom detaljnih materijala koji su izuzeti u istrazi.  Inače istraga protiv Josipe Rimac je pokrenuta 2020. godine, a produkt te istrage za sada je izravno ili neizravno donio i niz dodatnih procesa protiv sada bivših ministara Horvata, Aladrovića, Miloševića, Žalac i Tolušića. Josipa Rimac trenutačno ima dvije optužnice, Žalac ima tri (jedna EPPO, dvije USKOK), Tolušić ima otpužnicu USKOKA i pod istragom je EPPO-a...

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) oglasio se priopćenjem vezano uz kazneni predmet protiv Josipe Rimac i drugih osoba, točnije uz digitalnu komunikaciju pronađenu pretragama elektroničkih uređaja. Kako navode, u tijeku su analize više milijuna stranica materijala kao i provođenje izvida. USKOK ističe kako su u kaznenom predmetu protiv okrivljene i drugih osoba pretražena 22 mobitela, 68 USB memorijskih uređaja, 23 računala, više DVD i CD medija koji su oduzeti tijekom pretraga osoba, domova i drugih prostora te su pretraženi i serveri u nekoliko ministarstava.

"Primjerice, pojedina izvješća o izvršenoj pretrazi sadržaja u samo jednom mobitelu iznose više od četvrtine milijuna stranica, dok sadržaj drugog mobitela sadrži gotovo milijun stranica", navodi se u priopćenju.

Naglašava se kako su pokrenute istrage koje su proširivane u više navrata i tijekom kojih je ispitano preko dvije stotine svjedoka.

"Na temelju rezultata, naglašavamo, dosadašnjih izvida, USKOK je u odnosu na kaznena djela i njihove počinitelje za koja su do sada prikupljeni dokazi, koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje, pokrenuo istrage koje su proširivane u više navrata i tijekom kojih je ispitano preko dvije stotine svjedoka, prikupljena je i analizirana opsežna dokumentacija te je provedeno više vještačenja. Po okončanju istraga podignute su tri optužnice protiv ukupno 41 osobe (među kojima su i najviši državni dužnosnici) te je do sada doneseno 12 osuđujućih presuda. Imajući u vidu opsežnost dokaznog materijala, u kojem je i više od tri milijuna stranica digitalne komunikacije i dokumenata pronađenih pretragama elektroničkih uređaja i servera, izvidi se i nadalje kontinuirano provode radi utvrđivanja i drugih eventualnih kaznenih djela i njihovih počinitelja", priopćio je USKOK.

USKOK također ističe da je "sav sadržaj, koji je sada predmet javne rasprave i analiza, proizašao upravo iz rada državnog odvjetništva, o čemu je USKOK izvještavao na svojoj mrežnoj stranici", a potom su objavili i niz linkova iz svojih ranijih objava o proširenjima istraga: Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 13 okrivljenika (30.5.2020.). Doneseno rješenje o proširenju istrage protiv petero okrivljenika (29.06.2020.). Doneseno rješenje o proširenju istrage protiv 18 okrivljenika (26.08.2020.). Doneseno rješenje o proširenju istrage protiv osmero okrivljenika (26.04.2021.). Doneseno rješenje o proširenju istrage protiv troje okrivljenika (18.01.2022.). Podignuta optužnica protiv 27 okrivljenika (23.02.2022.)Podignuta optužnica protiv devetero okrivljenika (30.12.2022.). Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv šestero okrivljenika (19.02.2022.). Doneseno rješenje o proširenju istrage protiv četvero okrivljenika (15.02.2022.). Podignuta optužnica protiv osmero okrivljenika (26.10.2022.)

Podsjetimo, Večernji list objavio je prepisku Josipe Rimac i Gabrijele Žalac, a u njoj je vidljivo kako su bivša HDZ-ova državna tajnica i bivša HDZ-ova ministrica, između ostalog, intenzivno spominjale osobu "AP". 

Ključne riječi

Komentara 9

LO
Lojzek1967
20:28 01.02.2023.

IS i AP uskoro cimeri....

DU
Deleted user
21:11 01.02.2023.

ali kako se god okrene jedna stvar bode oči. prekasno, debelo prekasno. da se jedan čovjek s fakultetom iselio zbog nje puno je previše. ali vjerovatno se brojka mjeri u stotinama. zbog pogodovanja, trgovanja ispod stola, namještanja, isisavanja proračuna, bahaćenja. primjer negativne selekcije i kadrovske impotencije. ali ljudi su sami krivi. zato je bitno svaki dan ostati trezven i budan - da se više nikad ne ponovi ovakva družina

Avatar gusjenica
gusjenica
20:10 01.02.2023.

Milion stranica, gomile materijala ?? Sramota me bilo čitati. Da li je potrebno 500 dokaza da je ona rekla jednu te istu stvar? Pravna megalomanija koja postaje apsurdna. Koji sudac može "svariti" toliko materijala" ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije