Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODRŽAN PANEL

Udruga Vukovarski leptirići: Djeca s teškoćama u razviju su na posljendjem mjestu mnogih

Foto: Vukovarski leptirići
1/4
10.12.2021.
u 14:16

- Iako svjesni da krše osnovna ljudska prava, prava djeteta, pokazali su nam da oni stvari ne žele mijenjati te da im je mnogo bolje ako o tome ništa ne znaju - ističu iz Udruge

U organizaciji Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići organizirano je događanje pod nazivom „Učinimo zajedno da poteškoće postanu mogućnosti!“ u sklopu kojeg su održane dvije radionice i panel rasprava. Bila je ovo još jedna prilika da članovi Udruge i roditelji djece s teškoćama u razvoju progovore o problemima s kojima se svakodnevno suočavaju i u kojem se položaju oni danas nalaze.

- Ono što nakon svega želimo istaknuti je poražavajuća statistika koja govori da usluge dnevnog boravka za djecu nedostaju u čak 77% općina, a usluge rane intervencije u 63% općina. Istraživanje koje je rađeno na 230.188 djece u dobi od rođenja do pete godine starosti, prema pokazateljima 10,5% djece bi trebalo koristiti usluge rane intervencije – oko 24.169, dok je uključeno samo 2. 914 djece, odnosno samo oko 2%, navode iz Udruge.  

Dodaju i kako predstavnici općina raspolažu s manje informacija o tome koje usluge postoje na području njihovih općina, a veći broj socijalnih prava i  usluga dostupnije su u općinama s višim indeksom razvijenosti i općinama bliže županijskom središtu. Navode i kako su na ovo događanje pozvali i donositelje odluka na nacionalnoj i lokalnoj razini, nadležna ministarstva, gradonačelnike 6 istočnih gradova, dva župana i 26 načelnika Vukovarsko – srijemske županije, čelnici oporbenih stranaka te savjetnik pravobranitečjice za osobe s invaliditetom.

Foto: Vukovarski leptirići

Međutim, odaziv je bio očekivano mali što iz Udruge tumače tako da im je na taj način još jednom potvrđeno da su im djeca s teškoćama i osobe s invaliditetom te njihove obitelji uvijek na posljednjem mjestu. Naime, na poziv su se odazvali Grad Vukovar i Grad Ilok od kojih imaju apsolutnu podršku kao i da se predstavnici Vukovarsko – srijemske županije žele uključiti u programe Udruge te da su na početku dogovora oko rješenja za mijenjanje javnih politika i izmjene propisa usmjerenih unaprjeđenju prava djece s teškoćama, osoba s invaliditetom i socijalno isključenih skupina. Zaključak svih prisutnih je bio da jednostavno nema dovoljno dobre volje kod donositelja odluka za neophodnim promjenama.

- Iako svjesni da krše osnovna ljudska prava, prava djeteta, pokazali su nam da oni stvari ne žele mijenjati te da im je mnogo bolje ako o tome ništa ne znaju, a naravno posljedice ne snose jer je kod nas to posve normalno i diskriminacija i uskraćivanje prava koja su nam zagarantirana Ustavom i svim drugim aktima koji zapravo ne znače ništa – mrtvo slovo na papiru. Ovo je veliki poraz cijelog društva, svih naših donositelja odluka, koji još uvijek, u 21. stoljeću rade po modelu milosrđa i udjeljuju nam mrvice na kojima im moramo biti beskrajno zahvalni jer mi smo ipak građani drugog reda, teret ovog društva i nama ne treba apsolutno ništa. Na ovaj dan sve je za njih bilo važnije od onih najpotrebitijih – otkrivanje spomenika, paljenje svijeća, svinjokolje, domjenci, ništa…, ističu iz Udruge.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije