Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dvostruka udovica 11 godina nezakonito primala mirovinu kao udovica hrvatskog branitelja

Europski sud odbio “dvostruku udovicu” i jer je 11 godina nezakonito primala mirovinu kao udovica hrvatskog branitelja
18. siječnja 2018. u 08:53 208 komentara 92656 prikaza
Ruža Soldo
Foto: Večernji list
Pogledajte galeriju 1/4

Redatelj Pavo Marinković ima sreće što u svom filmu “Ministarstvo ljubavi” nije obradio i slučaj udovice hrvatskog branitelja, koji je Europski sud za ljudska prava (ESLJP) obradio i odluku objavio baš onoga dana kad su udovice prosvjedovale uoči prikazivanja tog filma na HRT-u. Nema tog filmskog kreativca koji je u stanju izmisliti ono što život izrežira. Da je takav slučaj obrađen u filmu, mnogi bi bili skloni tvrditi kako je riječ o očitoj izmišljotini kako bi se ocrnilo udovice jer je nemoguće da se takvo što dogodi u stvarnosti.

Branimir Pufuk Tragikomedija u režiji udovica ili kako je Marko Perković Thompson završio među mrziteljima Hrvatske

Udala se za imućnog liječnika

Ruža Soldo (64) od 1995. primala je mirovinu kao udovica hrvatskog branitelja koji je poginuo 1991. Pet godina poslije, u prosincu 2000., ponovno se udala za njemačkog liječnika hrvatskih korijena Ivana Šupova, tada teško bolesnog 72-godišnjaka kojem je to bio prvi brak. I taj joj je suprug za nešto više od godinu dana umro na liječenju u Njemačkoj i tada počinje zaplet. Nećaci pokojnog Šupova, prema kojima se odnosio kao da su njegova djeca, kad su čuli za Ružu Soldo, u Zagrebu su pokrenuli sudski spor radi poništenja tog braka. Naime, ni oni, a ni pokojnikovi prijatelji, za nju i njihov brak nisu znali, a nije mu došla ni na sprovod.

Ruža Soldo | Autor : Večernji list Foto: Večernji list

Poništen je brak Ruže Soldo i liječnika Ivana Šupova koji je na vjenčanom listu teško bolestan dopisao “neću ja to”

Uza sve to, privatni detektiv kojeg je obitelj angažirala, otkrio je da u vjenčanom listu, sastavljenom u Tordincima, iznad potpisa Šupova piše: “neću ja to”. ESLJP obrazlaže kako je bračni ugovor potpisan pred službenikom koji je bio dugogodišnji poznanik Ruže Soldo. Dvije svjedokinje vjenčanja pridržavale su teško bolesnog Šupova (Parkinsonova bolest) koji je otežano komunicirao. Grafolog je u sudskom postupku potvrdio da je Šupov dopisao “neću ja to”. Suđenje radi poništenja braka toliko se proteglo da je Soldo 2011. od Hrvatske dobila 5000 kuna odštete zbog nerazumno dugog trajanja postupka.

Inače, temeljem drugog braka od pokojnog liječnika je trebala naslijediti imovinu vrijednu oko milijun eura, kako su svojedobno pisali mediji, te mirovinu od najmanje 2500 eura i oko 300.000 eura zaostataka. Soldo se sudu u Strasbourgu požalila da je zbog predugog suđenja trpio njezin privatni život jer od 29. studenoga 2011. više nije primala mirovinu.

Ruža Soldo | Autor : Večernji list Foto: Večernji list

Naime, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje tek tada je saznao za njezin drugi brak, jer im ona to nije prijavila u roku od 15 dana, kako nalaže zakon. Tako je ispalo da 11 godina nezakonito prima mirovinu te je protiv nje pokrenut postupak radi povrata 246.931 kune (od ukupno 880.000 kuna), koliko joj je isplaćeno za posljednje tri godine jer su ostala potraživanja zastarjela. Soldo je u travnju 2012. i siječnju 2013. tražila od HZMO-a da dobije mirovinu bilo od prvog ili drugog muža pa je tada ipak odlučeno da se zastane s tim postupkom dok se ne okonča bračni spor.

Općinski sud u Zagrebu presudio je tek u ožujku 2014. Sud nije povjerovao Soldo da je brak sa starim i bolesnim čovjekom sklopila iz pukog altruizma. Šupov se ni u svojim najboljim godinama nije htio oženiti, a nelogično im je i da bi se Soldo stavila u poziciju “fantomske” žene koja nije upoznala ni jednog člana rodbine ili prijatelja, pojavljujući se ili telefonirajući baš kad nikoga nema, pa ga je, zato što je navodno on tako htio, posjetila u bolnici u Njemačkoj tako da za to nitko ne zna.

Galerija: Udovice hrvatskih branitelja prosvjedovale ispred HRT-a

Ruža Soldo
1 / 22
HRT

Sumnjiv pristanak na brak

Sud je zaključio da Šupov nije dao svoj nedvojbeni pristanak na brak i to je potkraj 2014. pravomoćno potvrdio Županijski sud u Zagrebu. Temeljem te presude, odustalo se od traženja povrata isplaćene mirovine jer je to značilo da je Ruža Soldo sve vrijeme imala pravo na mirovinu temeljem prvog braka s braniteljem, te joj je štoviše sada trebalo isplatiti zaostatke od studenog 2011. te nastaviti isplaćivati “braniteljsku” mirovinu.

ESLJP je zaključio da zahtjev Ruže Soldo treba odbaciti jer sporost sudova nije ozbiljno utjecala na njezin privatni život imajući na umu i da nije postupala u dobroj vjeri nakon što je sklopila drugi brak, a poslije su joj isplaćeni zaostaci. Soldo je vodila još jedan kontroverzni imovinski spor s obitelji jedne pokojnice. Sporila se i s novinarima pa je Vijeće časti HND-a opomenulo novinarku i bivšeg glavnog urednika Večernjeg lista jer se pisalo o “sumnjivoj udovici” te što su citirani nećaci koji su tvrdili da se udala da “otme imovinu”.

pavo marinković pavo marinković ‘Ministarstvo ljubavi’ bit će komedija u kojoj humor ne mislimo silovati Robert Rubić, portal (1) Suđenje R. Rubiću Udovica: Ne želim odštetu, bojim se da će ubiti i mene i kćer! HRT Prosvjed zbog filma Udruga udovica hrvatskih branitelja: Tko na HRT-u ima veću moć od Medveda?

Nije bilo dovoljno dokaza za osudu u kaznenom postupku

Iako je Ruži Soldo poništen brak s Ivanom Šupovom, u kaznenom postupku nije bilo dovoljno dokaza za osudu pa je oslobođena, kao i svjedokinje vjenčanja te službenik u matičnom uredu

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • Deleted user:

    6.859,19 kuna mjesečno. Ima veću mirovina nego ja ! Uz to ju je država sigurno i stambeno zbrinula. No pohlepnoj babuskari to nije bilo dovoljno nego je htjela još. Ustanovljeno je da je drugi brak lažiran i nema elemenata kaznenog ... prikaži još!g djela !? Ne želim bilo što više komentirati jer ću biti obrisan.

  • bugavuga:

    Ne treba generalizirati i u isti koš stavljati sve udovice branitelja, a slutim kako ovaj članak upravo to želi

  • DOBARDAN:

    Da li se supruga vatrogasca poginulog na zadatku smije preudati i zadržati mirovinu po pokojnom suprugu? Ili sve ili nijedna. Nama iznimki jer i među braniteljskim udovicama ima puno nategnutih slučajeva.