Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U samo godinu dana u BiH nestalo 11.883 katolika

Tijekom rata broj Hrvata u BiH se prepolovio, a stanje nije bolje ni poslije rata. Godine 2014. bio je 37.061 Hrvat manje nego 2001.
02. listopada 2015. u 19:30 13 komentara 997 prikaza
02.10.2015., Zagreb - U auli Nacionalne sveucilisne knjiznice odrzano je predstavljanje knjige Sematizam Vrhbosanske nadbiskupije za 2015. Knjigu su predstavili Franjo Maric, Andjelko Akrap i Slavko Sliskovic, a uvodnu rijec iznio je kardinal Vinko Puljic
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Broj katolika Hrvata u BiH danas je manji nego prije sto godina. Prema popisu stanovništva iz 1913., u BiH je živjelo 458.999, a prema podacima iz prošle godine, samo 420.184 katolika. Najviše Hrvata u BiH živjelo je 1991. kada ih je bilo čak 812.295, ali nakon rata taj se broj prepolovio. Ništa bolje stanje nije ni poslije rata jer se u posljednjih trinaest godina – od 2001. do 2014. – u BiH je nestao 37.061 katolik, a te 2014. na području BiH bila su 11.883 katolika manje nego u 2013. godini – rekao je Franjo Marić, glavni urednik Šematizma Vrhbosanske nadbiskupije za 2015., na predstavljanju te značajne knjige u Sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu.

Zaista je teško na malom prostoru pobrojiti sve zapanjujuće podatke koje Šematizam donosi. Tako Marić ističe da, ako se usporede 2013. i 2014. godina, vidi se da je na području samo Vrhbosanske nadbiskupije u godinu dana 7160 Hrvata manje. A da će tako biti i sljedećih godina, govore podaci da ta nadbiskupija od 155 župa ima 27 župa s manje od sto vjernika, od čega je njih 16 s manje od 50, a osam župa ima manje od deset vjernika.

– Šematizam će poslužiti ne samo znanstvenicima i duhovnom staležu već i studentima, srednjoškolcima i običnim ljudima jer će u njemu pronaći: riječju, slikom, zemljovidom i brojkom podatke o svojoj rodnoj župi. Dakle, u Šematizmu se mogu pronaći podaci o svakoj današnjoj župi na području Vrhbosanske nadbiskupije za njih 153, plus dvije ekspoziture – rekao je Marić.

A o Šematizmu su još govorili kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, otac Slavko Slišković, profesor na KBF-u u Zagrebu i Anđelko Akrap, poznati hrvatski demograf.

>>'Ne znam što je gore - bezbožni komunizam ili bezdušni kapitalizam'

>>Kardinal V. Puljić: Pamet stane kad se negira genocid

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Malenkost:

  A koja je uloga HDZa i Crkve bila? Samo Vi hodaje po skupim Hotelima na Vecere! Jednoga dana osvnit ce ti biskupe prazna Vrhbosna. Nisi dovoljno skupio donacija? A narod ti odgovara odlaszima iz Vrhbosne a vi se pravite ludi ... prikaži još! i zaprepasceni. Sramite se.

 • Djeca_Arbata:

  Da li je to javljeno dežurnim humanistima? Što na to kaže onaj koji ima odgovore na sva pitanja? I koji svima drži moralne i životne prodike na nivou drugog razreda osnovne škole?

 • Avatar Getrib
  Getrib:

  Da možda i za nestanak Hrvata katolika u BiH nije kriva UDBA.