Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
srebrenica - 20. obljetnica

Kardinal V. Puljić: Pamet stane kad se negira genocid

Srebrenica
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
11.07.2015.
u 09:51

Srbijanski MUP jučer je zabranio sve prosvjedne skupove koji su se trebali održati u Srbiji. Prosvjede na dan obilježavanja 20. obljetnice pokolja u Srebrenici najavilo je pet organizacija i pojedinaca

Županijski sud u Osijeku osudio je jučer Milorada Momića (50) na 15 godina zatvora za počinjeni ratni zločin ubojstva šest civila bošnjačke nacionalnosti s područja Srebrenice.

Lažni Francuz

Njih su pripadnici srpske paravojne postrojbe Škorpioni likvidirali 17. srpnja 1995. godine na području Godinske Bare (BiH) u blizini Trnova. Momić je kao supočinitelj zločina osuđen na 15 godina zatvora što je, kako je objašnjeno, i maksimalna kazna zatvora za kazneno djelo kada ga počini više osoba.

Momiću se sudi i za ratne zločine u Berku, kod Vukovara, odakle je i rodom, i gdje je živio do rata. Prvostupanjskom presudom za ratne zločine u Berku Momić je osuđen na tri godine zatvora koju je Vrhovni sud ukinuo. Momić je do 2011. živio u Francuskoj pod imenom Guy Monier. Tada je na zahtjev Hrvatske izručen zbog ratnih zločina.

Srbijanski MUP jučer je zabranio sve prosvjedne skupove koji su se trebali održati u Srbiji. Prosvjede na dan obilježavanja 20. obljetnice pokolja u Srebrenici najavilo je pet organizacija i pojedinaca.

“Imajući na umu složenost situacije u regiji, MUP se odlučio na potez koji garantira mir i sigurnost u cijeloj Srbiji”, kazao je ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović.

Četnička obilježja

Nakon što je skup solidarnosti sa srebreničkim žrtvama prijavila jedna nevladina organizacija, desničarske organizacije prijavile su svoje prosvjede. Njima se pridružio i Vojislav Šešelj, koji je svoje pristaše pozvao da na prosvjede dođu s četničkim obilježjima.

Stefanović je kazao kako je skupove odlučio zabraniti iz sigurnosnih razloga. Dodao je da je takvu odluku donio zato što je u posljednje vrijeme bilo puno neodgovornih izjava koje pozivaju na nesnošljivost i podjele.

Kardinal vrhbosanski Vinko Puljić jučer je služio misu zadušnicu za srebreničkog katolika Rudolfa Hrana, koji je također pokopan u Potočarima zajedno sa svojim prijateljima Bošnjacima. On je kazao kako nitko ne može negirati da se tu zbio genocid. Na pitanje što poručiti onima koji negiraju genocid, kardinal je kazao da tu čovjeku pamet stane.

>>Minuta šutnje u Saboru za žrtve iz Srebrenice

>>Ma kakav ti je ovo, brate, grad. Pa mi nemamo ni mesnicu, pekarnicu, a kamoli kino ili diskoteku

Komentara 12

ZA
zagabria1
11:26 11.07.2015.

ne mogu shvatiti da Srbija masovno negira očiti zločin i 20 godina nakon tog strašnog događaja. I Nijemci su činili zločine, pa i naši Hrvati. Ali čovjek zahvaćen ratnim ludilom se na kraju pokaje i ispriča i pokuša proći kroz katarzu. No u Srbiji i 20 godina nakon zlčina nema tragova kajanja i katarze. Nasuprot tome, čak se masovno i kolektivno negira zločin. To dovodi do nekih ozbiljnih dilema, može li se sa Srbima uopće civilizacijski pristupati

ST
stjepanveliki
12:48 11.07.2015.

Srbi bi zabranili Oluju,a cini mi se da bi zabranili govorit i o SREBRENICI!!!!!!!!!! Mir i spokoj ubijenim muslimanima!!!!!!

VL
????
11:42 11.07.2015.

Dakle hrvatski sud za ubojstvo 6 Srebreničana daje kaznu od 15 godina, što je sasvim u redu s obzirom da je to maksimum, ALI za vjerojatno iste zločine u Hrvatskoj gdje su žrtve Hrvati kazna je bila 3 godine i onda ju Vrhovni sud još ukine !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije