Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napetost

U nekim kvartovima Istanbula smije se piti, a u nekima ne

'Blue Mosque in Istanbul, Turkey'
'
VL
Autor
Željko Trkanjec
20.08.2012.
u 12:00

Uoči početka koncerta sveučilišne vlasti zabranile su točenje piva i žestica zbog pritiska radikalnih islamista koji vladaju tom četvrti

Sve je, kao u većini slučajeva, počelo benigno. Na istanbulskom sveučilištu Bigli trebao se sredinom srpnja održati rock koncert neposredno pred početak svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

Rock uz limunadu

No, samo sat vremena prije početka fešte za mlade pod nazivom "Jedna ljubav" stigla je oštra naredba sveučilišnih vlasti koje su zabranile točenje i pijenje alkohola. Paradoksalno, glavni sponzor koncerta bila je najveća turska pivovara, ali mladima nije bilo dozvoljeno konzumirati čak ni njihove proizvode. Dakle, rock uz vodu i limunadu. No, ovaj se slučaj počeo pretvarati u jednu od glavnih tema nakon što se saznalo da su sveučilišne vlasti ovu odluku donijele zbog snažnog pritiska lokalnih vlasti koje kontrolira već više od desetljeća najmoćnija politička snaga u Turskoj, AK, Stranka pravde i razvoja koju vodi Recep Tayyip Erdogan, a koja svoje korijene ima u snažno radikalnom islamizmu. Njihova je teza bila jednostavna − riječ je o konzervativnoj četvrti čiji stanovnici ne žele gledati mlade kako se opijaju. Ubrzo se potom oglasio i sam Erdogan koji je izjavio kako se pokušava "našu mladež navući na alkohol. Smije li biti dopuštena prodaja alkohola na sveučilištu, dolaze li onamo mladi učiti ili piti". A onda su se događaji počeli redati sami od sebe pa je prije nekoliko dana u jednoj od istanbulskih četvrti poznatih po zabavi (Beyoglu) potiho zabranjeno isticanje natpisa barova u kojima se može piti alkohol. Potom je svoju prigodu uočila vodeća opozicijska republikanska stranka (CHP) koja se svemu tome snažno usprotivila pa sada, kako ističu lokalni promatrači, pomalo počinje podjela Istanbula na kvartove u kojima vlada AK i gdje je do alkohola sve teže i teže doći i na kvartove u kojima je jača CHP i gdje se normalno može sjediti u barovima i piti alkohol, kako omiljeno pivo tako i rakiju (ili nešto zapadnjačko, poput viskija).

Rušenje morala

Branitelji vjerskih pravila pak smatraju kako u segregaciji nema ništa sporno. Hajretin Karaman, ugledan islamski intelektualac, izjavio je kako je "pravo onih koji ne vjeruju u islam da žive svoj život. No, ako takav način života negativno utječe na život, moral, religioznost i obrazovanje novih muslimanskih generacija, moraju se poduzeti mjere kako bi se formirala "posebna područja" za takve neprimjerene akcije". Erdogan misli isto tako, ako i ne i oštrije.

Ključne riječi

Komentara 1

SE
Sejo
06:43 21.08.2012.

Naravno.to treba i kod nas uraditi i to nema veze sa religijom.Treba odvojiti mjesta gdje je dozvoljen alkohol a gdje ne,cak mozda i legalizovato lake droge.Pa ako zelis da se opijas i drogoras idi na mjesto gdje su svi kao ti a ja ne zelim sa svojim drustvom,kraj pijanog i agresivnog lika ,koj stvara gomilu buke i cak me gura laktom a da nije toga ni svjestan i kad ga zamolim da prestane on zeli tucu. A dan poslije "izvini prijatelju bio sam pijan,niceg se ne sjecam" I ko kaze da nema rock koncerata bez alkohola.pa najveci bendovi su potpuno cisti kad sviraju je da su pijani ,zvucali bi lose.jer ako meni treba alkohol da uzivam u muzici onda ta muzika i ne vrijedi.To je sve stvar navike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije