Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

U naseljima Roma kastracija 3000 pasa

Mi Romi nemamo novca za sterilizaciju i cijepljenje pasa jer je malo tko zaposlen i uglavnom se živi od socijalne pomoći, kaže Matijaš Oršuš
26. travnja 2018. u 12:01 2 komentara 585 prikaza
psi
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Čak 3000 pasa u 12 romskih naselja u Međimurskoj županiji idućih će se mjeseci sterilizirati, mikročipirati, cijepiti protiv bjesnoće i vratiti vlasnicima, a oni koji ih nemaju smjestiti i u skloništa, evidentirati i fotografirati za album za udomljenje.

život u dvorištu Kujica stalno na lancu, a komunalni redar čeka da se javi vlasnik parcele

“Nisu to sve naši psi”

Akciju koja počinje u svibnju, resorno Ministarstvo poljoprivrede financirat će s oko 3 milijuna kuna, dok će jedinice lokalne samouprave pokrivati troškove zbrinjavanja pasa koji nemaju vlasnike ili posjednike i cijepljenje s oko 600 tisuća kuna, čulo se jučer nakon sastanka državnog tajnika Željka Kraljička sa županom Matijom Posavcem, saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem, koordinatorom akcije Miljenkom Cmrečakom i predstavnicima romskih naselja. Dnevno će se 50-ak pasa hvatati i odvoziti na operaciju u četiri mjerodavne veterinarske ambulante, kako bi se zaustavilo njihovo daljnje razmnožavanje i priljev novih neželjenih životinja, kazali su u Ministarstvu poljoprivrede. Kajtazi je kazao kako se na problem pasa u Međimurju upozorava desecima godina, svi su ga obećavali riješiti, a rješava tek ministar Tomislav Tolušić, na čemu mu zahvaljuje.

I Posavec je zadovoljan što čitava priča konačno ide u boljem smjeru od trenutačnog. Situacija u Međimurju doista je alarmantna i psi u lošem stanju, a sklonište u Čakovcu prepuno nesretnih životinja o kojima nitko nije skrbio. Njihovo neželjeno potomstvo neodgovorni su iz godine u godinu bacali u šumu, pred sklonište ili pred romska naselja.

– Nisu to sve naši psi! Problem su životinje koje ljudi ostavljaju pokraj naših naselja jer ih se žele riješiti. Onda zađu u sela, mještani im daju hranu i vodu, a psi ko psi –ostanu i ne idu dalje. Zato je dobro što se županija odlučila na sterilizaciju. Mi Romi za to nemamo novca, kao ni za cijepljenje, jer je malo tko zaposlen i žive od socijalne pomoći. Osim toga, kako se može utvrditi tko je vlasnik psa kad nije čipiran? – kaže Matjaš Oršuš iz romskog naselja Parag.

Svi podržavaju akciju

Kaže da većina mještana podržava akciju jer i oni vide da je pasa previše, i da se boje za djecu.

Iz Udruge Prijatelji životinja jučer su kazali kako će akcija Ministarstva spasiti mnoge pse i dugoročno spriječiti patnju drugih pasa, a pomoći će i romskom stanovništvu koje se brine kako može o životinjama koje su napustili neodgovorni skrbnici. Grad Čakovec prvi je proglasio trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja što u udruzi drže učinkovitim načinom za zaustavljanje svakodnevne patnje napuštenih životinja.

Nova odluka Pse i mačke u Karlovcu ne moraju kastrirati Rođendan uz hranu za životinje mali volonter Za svoj rođendan poželio je hranu za napuštene pse i mačke azil za životinje SPAS za napuštene Azil za pse i mačke u Brodu bit će prvi u RH izgrađen po EU standardima
Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima