Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPAS za napuštene

Azil za pse i mačke u Brodu bit će prvi u RH izgrađen po EU standardima

azil za životinje
Foto: Vedran Balen
25.02.2015.
u 00:15

Projek je težak pet milijuna kuna

Nakon višegodišnjeg čekanja Slavonski bi Brod uskoro napokon trebao dobiti azil za napuštene životinje. Kompleks će se graditi na parceli veličine 5000 četvornih metara u blizini deponija na Vijušu, s odvojenim prostorima na pse i mačke, a procijenjena je vrijednost projekta oko pet milijuna kuna. Sredstva za gradnju Grad namjerava prikupiti i iz europskih fondova.

Riječ je o prvom azilu u Hrvatskoj koji će potpuno odgovarati svim europskim propisima i standardima kada je riječ o zbrinjavanju napuštenih životinja.

– Površina glavne zgrade azila, koja će biti smještena na ulaznom dijelu, bit će oko 350 četvornih metara. Predviđena je i gradnja ukupno pet blokova za smještaj pasa, pri čemu će svaki blok biti površine 115 kvadrata – kažu u Gradu. Polovina predviđenog prostora za pse bit će zatvorena, a preostali dio poluotvoren. Prostor za smještaj mačaka prostirat će se na površini od oko 30 četvornih metara. Preostali dio parcele, koji će biti ograđen, uglavnom će biti zelene površine.

U udruzi za zaštitu životinja "Victus" jedva su dočekali vijest o gradnji azila. Volonteri ove udruge dosad su s ulice pokupili i udomili više od 250 pasa i nove naprosto nemaju gdje smjestiti. Brinu se jedino zato što još uvijek ne znaju koliko će dugo psi moći boraviti u azilu. Naime, na Vijušu već postoji šinteraj s neuvjetnim boksovima s pokidanim ogradama u kojima se psi ranjavaju, obolijevaju i ugibaju. Tako nešto, kažu, nije im potrebno.

– Još nigdje nisam pouzdano čula da će to biti "no kill" sklonište. Budu li pse u tom azilu uspavljivali nakon 60 dana, onda će to biti šinteraj broj dva – kaže predsjednica Victusa Maja Hercog Čorak.

U udruzi se ipak nadaju kako će u razgovoru s predstavnicima Grada sve nedoumice biti razriješene na opće zadovoljstvo te kako će životinje u azilu pronaći svoj novi dom.

>>Azil Stari maček traži 9500 dolara putem Indiegogoa

>>Štenci izbačeni uz rijeku Dravu, a muškarac se dan prije raspitivao o eutanaziji

Komentara 1

AN
anonimac1986
14:52 25.02.2015.

kom se treba javit da posvojim ovu plavu kujicu u sredini?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije