Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJETKA VRSTA

U Lonjskom polju uočen crni labud, u Hrvatskoj posljednji put snimljen 2011.

Crni labud
Foto: Park prirode Lonjsko polje
23.02.2023.
u 10:10

Crni labudovi obitavaju u nizinskim staništima Australije i Novog Zelanda, a žive u jatima i do 1000 jedinki

U Parku prirode Lonjsko polje ovih dana zamijećena je, po prvi put u povijesti tog parka, jedinka crnog labuda, iznimno rijetke ptičje vrste na našem području. Jučer su je uspjeli snimiti i djelatnici Parka prirode. Crnog labuda, vrstu koja živi u Australiji i Novom Zelandu gdje je dosta čest, može se u Hrvatskoj vidjeti u zoološkim vrtovima dok je u prirodi, u zadnjih 50 puta zamijećen tek sedam puta na hrvatskom teritoriju. Zadnji put je snimljen 2011. na Neretvi.

U Parku prirode kazuju kako dojave o prisutnosti crnog labuda u Lonjskom Polju stižu zadnjih desetak dana, a fotografiran je u srijedu na poplavnom pašnjaku iza sela Mužilovčica.

Crni labudovi, lat. Cygnus atratus, su ptice guščarice iz porodice pataka, te naseljavaju isključivo nizinska vodena staništa u Australiji i Novom Zelandu. Velike su to ptice - odrasli crni labud može narasti od 1,1 do 1,4 metra, a može biti težak od 6 do 9 kilograma. Raspon krila u letu može iznositi od 1,6 do čak 2 metra.

Dnevne su životinje, a na njihovom jelovniku su vodene biljke i trava. Zanimljivo je da stvaraju stabilan par za cijeli život i žive u jatima do 1000 jedinki.  Životni vijek im je 40 godina u prirodi.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Komentara 2

DU
Deleted user
10:50 23.02.2023.

Da nije ovo Kopalov (Robert Kopal) "crni labud"? ;)

BA
Barba56
10:55 23.02.2023.

Mozda je to onaj crni labud kojeg je Plenkovic spominjao .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije