Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TREND DILJEM EU

Trgovci zaziru od novčanice koju zovu Bin Laden, a o svemu se oglasio i HNB

Customers shop in a Lidl supermarket near Nice
Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS
1/3
10.01.2023.
u 21:05

Hrvatska narodna banka ističe da Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj kao ni Zakon o Hrvatskoj narodnoj banci te podzakonski propisi koji iz njih proizlaze ne propisuju način na koji će se provesti plaćanje gotovim novcem eura, tj. ne propisuju može li primatelj plaćanja uvjetovati apoensku strukturu gotovog novca eura koji zaprima pri takvom plaćanju.

Krenu li u šoping s novčanicama od 200 ili 500 eura, hrvatski građani mogli bi se vratiti praznih ruku kao jedna naša čitateljica koja robu kupljenu u zagrebačkom InterSparu nije mogla platiti s 500 eura. Razlog zašto na blagajni nisu prihvatili tu novčanicu nije premali račun za toliko veliku novčanicu, jer je i kupljena roba bila velike vrijednosti, već odluka uprave da ne prima novčanice od 200 i 500 eura. Iz Hrvatske narodne banke kažu da bi trgovci trebali prihvaćati sve apoene eura, pa i najkrupnije novčanice od dvjesto i petsto eura, no nijedan propis ih na to ne obavezuje.

Hrvatska narodna banka ističe da  Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj kao ni Zakon o Hrvatskoj narodnoj banci te podzakonski propisi koji iz njih proizlaze, ne propisuju način na koji će se provesti plaćanje gotovim novcem eura, tj. ne propisuju može li primatelj plaćanja uvjetovati apoensku strukturu gotovog novca eura kojeg zaprima pri takvom plaćanju.  

- Mišljenja smo da bi trgovci trebali prihvaćati sve apoene eura pri izvršavanju plaćanja gotovim novcem, odgovorili su ih Hrvatske narodne banke te dodali da  postoje objektivne okolnosti vezane za praktičnu primjenu u poslovnoj praksi, koje uvjetuju odstupanje od  njihova mišljenja. 

-  Primjerice, nedostatak gotovog novca eura u blagajni za uzvratiti, slučaj disproporcije uobičajenog iznosa koji se plaća kod tog trgovca i nominalne vrijednosti novčanice kojom se plaća, ili ako tehničke mogućnosti prodajnog mjesta ne omogućuju prihvat svih apoena i tome slično, kažu u HNB-u.

 Dodaju također da postoji jedna zakonska odredba iz Zakona o zaštiti potrošača prema kojoj trgovac može odbiti sklapanje ugovora o kupoprodaji proizvoda samo ako to proizlazi iz 'okolnosti slučaja'. A Spar Hrvatska kaže da su o svemu obavijestili kupce

Kao što je istaknuto na ulazima u sve naše trgovine ovo smo privremeno ograničenje kod plaćanja gotovinom uveli kako bismo raspolagali dovoljnom količinom svih apoena eura za povrat našim kupcima u prva dva tjedna prelaska na novu valutu, do 14. siječnja. Odluka je donesena u kontekstu najave banaka o mogućim poteškoćama s opskrbom eurima u gotovini u prvo vrijeme 2023. godine te poučeni iskustvom naših kolega u Sloveniji i Austriji iz razdoblja kada su oni uvodili euro, odgovorili su iz trgovačkog lanca Spar Hrvatska.

Inače, trgovci širom Europske unije odbijaju primiti novčanice od 500 eura, a sve češće i 200 eura. Najkrupniju eursku novčanicu od 500 eura, čije je tiskanje prestalo 2019. godine u svim članica eurozone, nazivaju još i Bin Laden jer svi znaju da postoji u milijunskom broju, ali rijetko tko naiđe na nju. Pokazalo se da se petstoticama uglavnom služi kriminalni milje, pa su na kraju eurobankari odlučili prestati tiskati nove novčanice od 500 eura.   Takve novčanice tiskane ranije i dalje važe te one nisu povučene iz opticaja. Dakle, imate li 500 eura, ako neće trgovci mora ih prihvatiti te usitniti svaka komercijalna banka ili pak neka od središnjih banaka 20 država članica eurozone. Zbog straha od krivotvorenja, praksa neprihvaćanja krupnih novčanica proširila se i na novčanicu od 200 eura. Ima zemalja gdje se gotovinom može platiti račun od najviše 20 eura, te se sve druge transakcije provode karticama.

VIDEO:

Komentara 82

AN
AntePortas9
17:42 10.01.2023.

Uzet će nam velike, pa srednje, pa sitne. Na kraju ce nam ostati komad plastike koji se lako blokira. Nisi dobar, nema kruha.

Avatar feudalac
feudalac
19:40 10.01.2023.

...i onda se čudite što vas nazivaju sto kom sitnog zuba... ovakve dezinformacije imaju svoju svrhu i poruku; plaćajte karticom, kreditnom karticom a banke će vam onda lijepo uzeti proviziju. Dragi moji sitnopotrošači ako još niste shvatili da trgovine+mediji+banke koriste vašu naivnost onda vam nema pomoći.

OT
otrovnijezik
17:55 10.01.2023.

"no nijedan propis na to ih ne obvezuje" isto tako im niti jedan propis na to ne dozvoljava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije