Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UVOĐENJE EURA

Hrvati u shopping preko granice: 'Dođem kad bude plaća, kupim za 200-tinjak eura'

Euri u blagajni ugostitelja
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/2
09.01.2023.
u 15:39

Novinar navodi kako su se divili prodavačici u jednom butiku kako je mirno preračunavala kune u eure, pa vraćala eure, pa poslušala molbu žene može li joj zamijeniti još nešto kuna... Proces je trajao desetak minuta dok nisu došli na red.

Što se događa s famoznim eurom koji je stigao točno uz granicu s BiH i stvorio brojne rasprave u Hrvatskoj, odlučili smo se uvjeriti na mjestu događaja, piše Željko Andrijanić za BiH izdanje Večernjeg lista koji je odlučio posjetiti Imotski i Makarsku da vidi što se događa.

Navodi kako su se divili prodavačici u jednom butiku kako je mirno preračunavala kune u eure, pa vraćala eure, pa poslušala molbu žene može li joj zamijeniti još nešto kuna... Proces je trajao desetak minuta dok nisu došli na red.

"Hoćete li da vam vratim u kunama ili eurima?",  ljubazno ih je upitala nakon što je obavio šoping "reda radi" kako bih na svojoj koži osjetio kako teče proces konverzije.

"Može i u markama", sa smiješkom je odgovorio, na što se i prodavačica nastavila smijati.

"Salalni" ste mi, ali ipak ću vam vratiti u kunama. Ne znam kakav će mi biti račun na kraju dana, ali ako se sve bude poklapalo, to će biti čudo. Nemoguće se koncentrirati na kupce i artikl koji traže koliko je oko ovog posla", iskreno im je rekla.

Nakon butika sjeli su u kafić. Narudžba je glasila: obični espresso i bijela kava. Nema stola za kojim ne mogu čuti riječ "euro", "kuna" i slično. Račun su platili 2,50 eura (4,89 KM), a prije mjesec dana isti račun su platili 18 kuna (4,50 KM).

"Ako nas na prvu pitate je li sve skuplje, apsolutno. Tražimo proizvode da se riješimo kuna", navodi novinar.

Ističe kako su po povratku, vidjeli prepuno parkiralište ispred trgovačkog centra u Gorici, u Grudama. Tamo su im dvoje građana Divna i Mile Tomas ispričali kako stvari funkcioniraju sad kako je uveden euro.

Isplati se na veću količinu

Divna je ispričala kako joj u Hercegovini živi svekrva te je posjećuje jednom ili dva puta tjedno pa uvijek prenese nešto u Hrvatsku, a što nema veze s mesom i mliječnim proizvodima koji su zabranjeni. Mile Tomas ističe kako je sada u BiH jeftinije nego u RH, a nada se da će najava premijera Andreja Plenkovića o povratku cijena na staro zaživjeti.

Sreli su i ženu iz iz Imotskog koja vuče pune vrećice, ali se ne predstavlja.

"U većim trgovinama nakupujem dovoljno namirnica i napravim povrat poreza. Uistinu se isplati na veću količinu. Dođem jednom mjesečno kada bude plaća, kupim proizvoda za 200-tinjak eura i onda se opskrbim u Imotskom mesom i mliječnim proizvodima i mjesec se nekako pregura. Da je dopušten uvoz, vjerojatno bih i ostalo kupovala ovdje jer sam zadovoljna kvalitetom. A naši susjedi i prijateljice iz Hercegovine također dolaze u Imotski kupovati i isto tako vrate porez, tako da trgovina živi", ispričala im je sugovornica.

VIDEO: Vozači satima čekali na graničnom prijelazu: 'Hrvati misle da su bogovi jer su u Schengenu'

 

 

Komentara 2

MI
mikimiki1
16:21 09.01.2023.

Zivim uz granicu, pola Slavonije kupuje kod nas i uredno ceka na povrat PDV-a. Mladih gotovo da nema, srecem ih kad i ostale gastarbajtere, svi su otisli vani, ostaju samo stari. Gledaju da prodju jeftinije plus rade taj povrat pa im se isplati. Sjetite se tog kad podjete pricati kako je Hrvatska napredna i daaaleko ispred nas. Bolji jeste ali da vam je dobro, nije vala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije